A kávé megjelenése előtt semmiféle élénkítőszer nem létezett a magyar köztudatban?
Különböző főzeteket ismeretek őseink, ezek között voltak élénkítő hatásúak, mint pl. a borsmenta, de a többségük valóban nem élénkítő, hanem inkább nyugtató, gyulladást csökkentő (citromfű, csalán, kamilla, galagonya, stb).
Nagyon sok gyógynövényt ismertek, különböző növényekből sokféle főzetet tudtak készíteni.
A "sötét középkor" gyógyítói a szervetlen kémia felé fordultak, s ez kezdetben visszalépés volt a természetes gyógyfüvekkel szemben, csodaszernek tartották a higanyt, alap beavatkozásnak számított az érvágás, és a beöntés, a beteg sokszor a kezeléstől lett igazán beteg.
A tea őshazája Ázsia, de nem volt könnyű beszerezni, és drága is volt, sokáig élénkítő gyógyszerként alkalmazták a teát is.
Az alkoholnak is van élénkítő hatása, ha csak kis mennyiségben fogyasztják, feldobottság, boldogság érzet, jókedv után a részegségi fázist követően alakul ki a lehangoltság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!