Van más is aki nem szereti a a halászlét mocsáros ízü hallal, mint pl a ponty, hanem inkább harcsából/tengeri halból? Én ebből imádom, de nem tudom megenni mocsárízű halból.
Ez nem a hal fajtájától függ, hanem attól, hol élt mit evett a hal.
Csak harcsából (szürke, leső) vagy tengeri halból soha nem fogsz tudni nem hogy jó halászlevet se főzni, de konkrétan halászlevet se, maximum hal levest, mert a halászlevet erőteljesebb (nem mocsár!!!) ízű édesvízi halakból kell főzni.
"tőkehalból / lazacból készült halászlét, miért ne lehetne halászlénak hívni? "
Mert nem lesz halászlé ízű. Ott van az 5-ös válaszban. Túl gyenge az íze.
Nem mocsár íz nincs benne, hanem hal ízt nem tudsz kifőzni a húsából, csontjaikból.
Vannak másfajta hal levesek, tengeri halakból is, úgy kell nevezni, de ez amiről te beszélsz, nem halászlé.
Hangsúlyozom, attól hogy a hal ponty, vagy kárász, keszeg, törpeharcsa, nem lesz mocsár (iszap) ízű. Ez az életmódjuktól függ, mivel rájuk is vonatkozik, hogy "az vagy, amit megeszel".
Én személy szerint sokkal többször találkozom jó ízű ponttyal, mint iszap ízűvel.
Iszap íz leggyakrabban bolti halászlé sűrítményekben van, olyat nem is nagyon használok, de pl a klasszik halászlékockának megint csak nincs iszap íze.
Ha elmész egy étterembe enni mondjuk egy harcsa halászlevet, ott is ponty apróból, ( esetleg más erre való halból is pluszban) főzik a halászlevet, csak betétnek nem pontypatkót főznek bele, hanem harcsafilét.
A büdös életben nem lehetne harcsából halászlevet főzni, ha egy napig főzném a csontjait, akkor is csak egy hagymás paprikás melegvíz lenne az eredmény.
Alkalmatlan rá a hal.
Mint ahogy a tőkehal is, meg a lazac is.
Van sok nemzetnek sokféle hal levese, olaszoknak, franciáknak, briteknek, amiket ilyen halakra találtak ki, nézz utána, esetleg próbáld ki, hátha megtetszik valamelyik.
Meg nyilván otthon azt csinálsz magadnak amit akarsz, saját ízvilágod szerint, én csak arról beszélek, hogy ha én mondjuk szakácsként ilyen halakból főznék egy "halászlevet" , fejemre borítanák, hogy mi ez a lötty.
Emellett ahogy mondtam, én se szeretem az iszap ízt, ez egyértelműen hibának minősül a szememben egy halászlénél, de ez nem a hal fajtáján múlik. A karakteres, erőteljesebb tipikus pontyos hal íz meg nem mocsár, meg nem iszap íz, nem összekeverendő a kettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!