Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Van más is aki nem szereti a...

Van más is aki nem szereti a a halászlét mocsáros ízü hallal, mint pl a ponty, hanem inkább harcsából/tengeri halból? Én ebből imádom, de nem tudom megenni mocsárízű halból.

Figyelt kérdés
2020. febr. 13. 15:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Biztosan létezik ilyen ember.
2020. febr. 13. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
90%
Sose kóstoltam halászlét tengeri halból, de biztos ízlene. Egész fiatalkoromban gyűlöltem a halat, aztán tengerparti városba költöztem és rájöttem, hogy nem a halat utálom, csak az édesvízi halat :) Azóta sem tudok betelni a tengeri hallal.
2020. febr. 13. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
72%
A tenyésztett hal nem mocsárízű, ennek ellenére az édesvízi halaknak sokkal erőteljesebb az íze, mint pl. a tőkehalnak. A szegedi halászlevet azért szeretem, mert pörköltalapot készítenek neki és sokféle halból készítik, így nem annyira intenzív a sajátos halíz.
2020. febr. 13. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
73%
Biztos van ilyen. Én pont azt szeretem, amit sokan mocsáríznek hívnak.
2020. febr. 13. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
89%

Ez nem a hal fajtájától függ, hanem attól, hol élt mit evett a hal.

Csak harcsából (szürke, leső) vagy tengeri halból soha nem fogsz tudni nem hogy jó halászlevet se főzni, de konkrétan halászlevet se, maximum hal levest, mert a halászlevet erőteljesebb (nem mocsár!!!) ízű édesvízi halakból kell főzni.

2020. febr. 13. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 mustafa33 ***** válasza:
78%
Ananászos pizza, szója pörkölt, pangasziusz halászlé, csirke gulyás, hulala tejszín, .... igen, ilyen étlek is vannak. De egyik sem az aminek hívják. Én a kelkáposzta ízét, szagát nem szeretem, de eszembe sem jutna mittudomén - rózsasziromból főzni kelkáposzta főzeléket. Ezek olyan trans... ételek. Nem azok aminek látszanak.
2020. febr. 13. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
utolsó, azért eléggé sarkosítva adtad ezt elő. nem értem, hogy egy afrikai harcsa filéből (igaz ez édesvizi hal) illetve tőkehalból / lazacból készült halászlét, miért ne lehetne halászlénak hívni? rendes halból készül, csak nem mocsárízü, tavihalból.... a pörköltöt alapjáraton utálom....
2020. febr. 13. 20:39
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"tőkehalból / lazacból készült halászlét, miért ne lehetne halászlénak hívni? "


Mert nem lesz halászlé ízű. Ott van az 5-ös válaszban. Túl gyenge az íze.

Nem mocsár íz nincs benne, hanem hal ízt nem tudsz kifőzni a húsából, csontjaikból.

Vannak másfajta hal levesek, tengeri halakból is, úgy kell nevezni, de ez amiről te beszélsz, nem halászlé.


Hangsúlyozom, attól hogy a hal ponty, vagy kárász, keszeg, törpeharcsa, nem lesz mocsár (iszap) ízű. Ez az életmódjuktól függ, mivel rájuk is vonatkozik, hogy "az vagy, amit megeszel".

Én személy szerint sokkal többször találkozom jó ízű ponttyal, mint iszap ízűvel.

Iszap íz leggyakrabban bolti halászlé sűrítményekben van, olyat nem is nagyon használok, de pl a klasszik halászlékockának megint csak nincs iszap íze.


Ha elmész egy étterembe enni mondjuk egy harcsa halászlevet, ott is ponty apróból, ( esetleg más erre való halból is pluszban) főzik a halászlevet, csak betétnek nem pontypatkót főznek bele, hanem harcsafilét.

A büdös életben nem lehetne harcsából halászlevet főzni, ha egy napig főzném a csontjait, akkor is csak egy hagymás paprikás melegvíz lenne az eredmény.

Alkalmatlan rá a hal.

Mint ahogy a tőkehal is, meg a lazac is.

Van sok nemzetnek sokféle hal levese, olaszoknak, franciáknak, briteknek, amiket ilyen halakra találtak ki, nézz utána, esetleg próbáld ki, hátha megtetszik valamelyik.


Meg nyilván otthon azt csinálsz magadnak amit akarsz, saját ízvilágod szerint, én csak arról beszélek, hogy ha én mondjuk szakácsként ilyen halakból főznék egy "halászlevet" , fejemre borítanák, hogy mi ez a lötty.


Emellett ahogy mondtam, én se szeretem az iszap ízt, ez egyértelműen hibának minősül a szememben egy halászlénél, de ez nem a hal fajtáján múlik. A karakteres, erőteljesebb tipikus pontyos hal íz meg nem mocsár, meg nem iszap íz, nem összekeverendő a kettő.

2020. febr. 14. 04:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
72%
Én megértem, a klasszikus halászlét ugyan szeretem, de a pontyot pont a posványíze miatt nem eszem meg belőle, inkább belenyomom mindet az alaplébe. A harcsát szeretem meghagyni darabokban, meg az ikrát, tejet.
2020. febr. 15. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 mustafa33 ***** válasza:
100%
Miért is lenne iszap ízü a ponty vagy más édesvizi hal? Ha kicsi és mocsaras halastóba tenyésztik, akkor esetleg, de akkor is a hasán levő zsírján érezni, ha ez zavar azt dobd el. Ettem már úgynevezet halászlét tőkehalból, engem például annak a tengeri halakra jellemző pi.a szaga zavart. A szenyvízen nevelt pangasiust pedig a kezembe sem veszem, nemhogy a számba. Ha pedig szerinted az édesvizi hal mocsárízű, akkor még nem ettél igazi hegyi sebes pisztrángot. Igaz halászlét abból sem főzünk. Egyrészt nem alkalmas arra, másrészt kár lenne arra. Aztán meg ugye bármiből lehet akármit csinálni, de kérem szépen, a gyenge utánzatokra ne használjuk az eredeti nevét (mint ahogy a kínaiak a márka neveket szokták). Hiába nagy titok, hogy szőlőből is lehet bort csinálni, azért mégiscsak inkább abból próbáljuk meg.
2020. febr. 16. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!