Az eszkimók csak húst esznek? Vagy hol termesztenek zöldségeket az északi sarkon? Hogy visznek be vitamint?
Az eszkimók (vagyis innuitok) mára kevesebben vannak mint 150.000 és több mint 90%-uk úgy él mint mindenki más: van munkájuk, házban élnek, boltban vásárolnak pl mint ez:
Télen akár avokádót is vehetnek a boltban. Nagyon kevés elszánt innuit van akik még úgy élnek mint a régiek, de sajnos egyre kevesebben vannak és lassan el is tűnnek.
Amúgy ettek ők növényeket is, a sarkkörön túl vannak füvek, bokrok és gumós gyökerek amiket ettek ill. a leginkább hínár volt a növényi táplálékuk amit sokféleképpen el tudtak készíteni, befőzni stb.
A helyes nyomra az eszkimó név vezet, ez ugyanis „nyershúszabálót” jelent. Ez a gúnynév az inuitok szomszédságában élő Algonquin indiánoktól ered, és később ezt vették át az európai felfedezők is.
A nyers húsban elég sok C-vitamin található, amely a melegítés - főzés, sütés - hatására elbomlik. Miután az eszkimók egy része a húst még ma is főként nyersen fogyasztja, így megspórolhatják a zöldségeket.
Ennek az elméletnek az igazát kísérleti úton is bizonyították.
Vilhjalmur Stefansson antropológus, és egy kollégája orvosi felügyelet mellett különleges diétába kezdtek, melyben szinte kizárólag csak hús szerepelt.
A diétát egy éven keresztül folytatták, és valóban nem mutatkoztak rajtuk a skorbut jelei.
Az inuitok egészségét egy másik tápanyag, - a zsír, például a bálna - vagy fókazsír - túlzott élvezete fenyegeti. Amikor még buzgón vadásztak, ésszerű volt a zsírdús táplálkozás. Manapság azonban elsősorban időtöltésből vadásznak, így a zsír és a mozgáshiány túlsúlyhoz és szívpanaszokhoz vezet.
Ahogy az előttem levő válaszolók is írták: manapság már ingen kevés eszkimó (azaz inuit - ugyanis mi, fehéremberek ezt a népcsoportot ismerjük "eszkimókként") él olyan körülmények között, mint annó száz éve.
Sajnos őket is megfertőzte a "civilizáció", így elszoktak a régi életmódjuktól, a szervezetük pedig nem tudott teljes mértékben alkalmazkodni a "modern" emberi életmódhoz.
(Ajánlom figyelmedbe a "Nanuk, az eszkimó" c. 1922-ben készült - az emberiség történelmének legelső dokumentumfilmjét - amennyiben tényleg érdekel téged az inuitok élete és kultúrája.)
Húsban, halban van elég vitamin és a szervezetük már évezredek óta rá van állva ezekre a kajákra.
A rövid termőidejű fák és bokrok termése pedig valóságos vitamin bomba a sarkkör közelében.
Megszégyeníti a magyar paprikát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!