Milyen ételei italai vannak, Spanyolországnak, franciaországnak és mexikónak, Portugáliának?
Mexico: tortilla, tequila, chilis ételek (mindent kicsit nyersebbre főznek)
Portugália: portói, zöldbor
Franciaország: bagett,sajtok
Spanyolország: tapasz
Ezekre emlékszem hirtelen, ami megmaradt bennem...
Szerintem ezekre a Google tartalmasabb választ adna, de azért leírom, hogy ezekből a konyhákból miket szoktam főzni.
Spanyol: tengeri herkentyűs paella, gazpacho, patatas bravas aioli-val, tortilla espanola. Jamon serrano sonkát és chorizo kolbászt is szoktunk otthon enni, de tapas-ozni inkább étterembe megyünk.
Francia: hagymaleves, bourguignon (ami egyfajta pörkölt). Meg persze sajtok minden mennyiségben.
Mexikói: enchilada, quesadilla, burrito, chili con carne, guacamole
Portugál: feijoada (babos húsos egytálétel, én brazil recept alapján csinálom), bacalhau com natas (hagyományos tőkehalas étel), francesinha szendvics.
Én csak Mexikóhoz szólnék hozzá. Meg kell különböztetni egy mástól az Egyesült Álkamok déli részén kialakult úgynevezett tex-mex konyhát a valódi mexikóitól. Pl a chili con carne, vagy a fajitas tex-mex ételek, amit sehol nem készítenek Mexikóban (legfeljebb az északi határvárosokban az amerikai látogatóknak, de ott sem igazán jellemző).
Az eredeti mexikói konyha viszont nagyon sokrétű, államonként változnak a tipikus ételek, de persze vannak országszerte népszerűek is.
A legjellemzőbb valóban az enchillada, a taco, a quesadilla. De ezeknek ezerféle változata van, attól függően, hogy szósszal vagy anélkül készül, kukorica vagy búzalisztes tortillát használnak, hússal, hallal, sajttal, zöldséggel vagy ezek kombinációjával töltik meg.
Nagyon fontos mexikói étel a mole, ami tulajdonképpen egy szósz elnevezése, amit rendkívül nehéz elkészíteni, mert közel 40 összetevője van; általában csirkére teszik.
Tipikus Karácsony környéki étel a pozole, ami egy leves, kukoricából és általában csirkehúsból (helyenként sertésből).
A menudo a mexikói pacal, szintén nagy népszerűségnek örvendő egytál étel.
Gyakori vasárnapi ebéd a barbacoa, ami marhapofa hosszú időn keresztül főzve, szálakra szedve; tortillába töltve tacoként eszik. Létezik marhanyelvből elkészített változata is, ez kevésbé zsíros.
Frijoles charros: hasonló a magyar gazdag bableveshez.
Frijol refrito: babpüré, amit önmagában is, de kísérő köretként is fogyasztanak.
Nem maradhat ki a guacamole, ami gyakorlatilag villával összetört avokádó, ezt szokás ízesíteni tipikusan pico de gallo-val, ami fehérhagyma, paradicsom és serrano paprika felaprítva.
Országszerte szeptember környékén, a mexikói függetlenség ünnepének tiszteletére fogyasztják a chile en nogada nevezetű ételt, ami poblano paprika gyümölcsökkel, magokkal ízesített darálthússal megtöltve, diós-savanyútejszínes (hasonló a mi tejfölünkhöz) szósszal leöntve és gránátalmával megszórva.
És még sorolhatnám...
A többi országnak is biztosan nagyon széleskörű a repertoárja, szóval szerintem is a google a leghasznosabb ezen kérdésben 😊
- narancsos
- csigás
- kukoricás
- boros
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!