Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Miből és hogyan készül a pita?

Miből és hogyan készül a pita?

Figyelt kérdés
egy haweromnak büféje van és ott szeretné csinálni a gyroshoz mert ez egy kisváros és igy messzevan az a hely ahonnan lehet hozni és igy csak ritkán tud hozni ezért néha nem friss és azt senki sem szereti
2008. nov. 16. 17:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Google első találata:

[link]


Hozzávalók:

40dkg liszt

2dkg élesztő

1,5 csésze langyos víz

2 teáskanál cukor

1ek.étolaj

2 teáskanál só


Elkészítés:

A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk,az olajat,sót hozzákeverjük.Fél csésze langyos vízbe rakjuk a cukrot elkeverjük,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk.Ezután a liszthez öntjük az élesztőt,és a maradék vizet is.Jól összedolgozzuk,és szobahőmérsékleten megkelesztjük.Miután megkelt kb. 10-12 részre osztjuk,és még 15-20 percig hagyjuk kelni,míg a golyók duplájukra kelnek.(Konyharuhával letakarhatjuk.)Ezután a golyókból kerek lapokat formálunk kb.1-1,5cm vastagok legyenek.Olajjal kikent tepsibe rakjuk a lapokat,és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.Alulról a második sinen 4 percig sütjük az egyik oldalát,majd 4 percig a másikat is.Fehérnek,és puhának kell lennie.Kihülés után nylon zacskóba téve le lehet fagyasztani,hetekig eláll,de fagyasztás nélkül is ajánlatos zacskóba tárolni,mert így nem szárad ki.


Tanácsok:

A tepsit nem kell lisztezni,mert akkor beleragad!

(Nem tökéletesen olyan,mint amit Görögbe lehet kapni,de ott ugye másképp sütik.De még ez a legjobb az itthoniakhoz képest.Ezt legalább lehet tölteni!)

2008. nov. 16. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

kössz

csak nálam vmiért nem akarja behozni a guglit

2008. nov. 16. 20:08
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia! A fenti receptet én is próbáltam, de nekem ez a fajta jobb lett:


Hozzávalók:

• 1 kg liszt

• 5 dkg élesztő

• 1/2 teáskanál cukor

• 1/2 evőkanál só

• 2 evőkanál olaj

• min. 0,5 l langyos víz


Elkészítés:

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva bő félórát kelesztjük. Lisztes kézzel 12-15 golyót formálunk belőle, ezeket letakarva 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt 6-oson bemelegítjük. A golyókat belisztezve 1/2 cm vastagra, tenyérnyire nyújtjuk. Sütő papírral bélelt tepsire rakjuk. 4 percre betoljuk a sütőbe, majd a másik felét is sütjük 4 percig. (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.

Üdv.

2008. nov. 17. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók: Fél kiló búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3.5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj.


Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény falától elválik.


Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká.


Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük egy sütőpapírral leborított sütőlapra egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészül várjunk vele még langyosra hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita kenyér nem fog kiszáradni, könnyebb lesz majd megtölteni.

2008. dec. 19. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

8 pitához


A kovászhoz

3-4-g friss élesztõ

125 g 30 °C-os víz

100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához

195g 22°C-os víz

200 g finomliszt

250 g rétesliszt

40 g porcukor

7 g (1 ek) finomított tengeri só


A A kovászhoz keverjük össze az élesztõt és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük palacsintatészta állagúvá. Takarjuk le, és meleg helyen (25 °C-on) kelesszük 1vagy 1,5 órát.

A tésztához keverjük össze a kovászt és a vizet. Adjuk hozzá a kétféle liszthez a többi hozzávalóval, és keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk állni 10 percig.

Dagasszuk a tésztát majd pihentessük 1 órát, de közben még egyszer gyúrjuk át.

Melegítsük elõ a sütõt 220 °C-osra (gáz: 7-es fokozat), és forrósítsunk fel benne egy sütõlemezt (vagy követ). Enyhén kilisztezett felületen osszuk a tésztát 8 egyenlõ részre (minden darab kb. 100 g-os legyen). Mindegyiket formáljuk gömb alakúvá, és letakarva pihentessük 15 percig.

A tésztagolyókat nyújtsuk kerek, durván 5 mm vastag lapokra. Pihentessük õket 2 percig.

Kemény kartonpapírral - rögtönzött lapátként használva -nyúljunk a pita alá, és dobjuk rá a forró sütõlemezre vagy kõre. Egyszerre csak 1-2 darabot süssünk 5 percig, illetve amíg a tészta megemelkedik, és halvány színt kap. Konyhai csipesszel vegyük ki a sütõbõl, és letakarva hagyjuk kihûlni.

2008. dec. 19. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók:


4 csésze (500 gr) liszt, 1 kiskanál só, 4 kanál olívaolaj, 1 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és 1/2 pohár víz, kis liszt a nyújtáshoz



Elkészítés:


Átszitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, beletesszük a sót, olívaolajat majd a vizet, vagy a tojásokat és a vizet. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk amíg feszes, síma tészta lesz belôle. Letakarjuk és legalább fél órát hagyjuk állni mielôtt felhasználnánk. Ebbôl a tésztából lehet több vékony lapot gyúrni vagy lehet két vastagabbat, attól függôen hogy milyen pitát szeretnénk. A lapok számának megfelelô számu darabra vágjuk a tésztát majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és felhasználjuk. Ha egy kis ecetet teszünk az összetevôkhöz, megkönnyíti a tészta kinyújtását. TANÁCS: A pita akkor az igazi ha ropogós a teteje, alja és nincs "elázva". Ehhez nagyon fontos hogy az alsó lap is jól megsüljön, ehhez pedig a legjobb ha a pitát az alsó rácson sütjük. Mielôtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan felemelve az alsó lapot hogy megvan-e sülve. Ha nagyon erôs tüzön sütjük akkor megtörténhet hogy megpirulnak a lapok de belül a tészta sületlen marad. Ajánlatos mérsékelt tüzön, villanykályha esetében 180 fokon sütni. A pitánkat a sütôben felgyülemlett gôz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van ki kell rögtön venni a sütôbôl és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon amíg teljesen kihül. Akár egy kendôvel való letakarás is a felsô lap megpuhulását jelentheti, mert akadályozza a pitából felszabaduló gôzôk gyors távozását. ,

2008. dec. 19. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
60%

Recept: Csicseri borsó pita zsebek


Egy arab étel, kicsit másként


Hozzávaló:


40-50 dkg konzerv csicseri borsó, leszűrve


1 kis zöldpaprika, kockákra vágva


1 kis piros paprika (paradicsompaprika), kockákra vágva


1 kis lila hagyma, vékonyan szeletelve


1 gerezd fokhagyma, összezúzva


2 evőkanál szeletelt fekete olajbogyó


2 evőkanál szeletelt zöld olajbogyó


1 konzerv marinált articsóka szívek, negyedelve, a levét tegye félre


2 evőkanál piros ecet


½ evőkanál só


¼ evőkanál bors


4-6 pita kenyér


2 csésze szecskára vágott fejes saláta



Elkészitése:


Keverje össze egy nagy tálban a csicseri borsót, paprikát, hagymát, fokhagymát, olajbogyókat, articsókát és a levét, ecetet, sót és borsot. Tegye félre.


Vágja le mindegyik pita kenyér felső harmadát, nyissa szét, hogy zsebet képezzen. Tegyen egyenlő mennyiségben salátát mindegyik pitába, töltse fel a csicseri borsós keverékkel.

2008. dec. 19. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!