Miből és hogyan készül a pita?
Google első találata:
Hozzávalók:
40dkg liszt
2dkg élesztő
1,5 csésze langyos víz
2 teáskanál cukor
1ek.étolaj
2 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk,az olajat,sót hozzákeverjük.Fél csésze langyos vízbe rakjuk a cukrot elkeverjük,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk.Ezután a liszthez öntjük az élesztőt,és a maradék vizet is.Jól összedolgozzuk,és szobahőmérsékleten megkelesztjük.Miután megkelt kb. 10-12 részre osztjuk,és még 15-20 percig hagyjuk kelni,míg a golyók duplájukra kelnek.(Konyharuhával letakarhatjuk.)Ezután a golyókból kerek lapokat formálunk kb.1-1,5cm vastagok legyenek.Olajjal kikent tepsibe rakjuk a lapokat,és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.Alulról a második sinen 4 percig sütjük az egyik oldalát,majd 4 percig a másikat is.Fehérnek,és puhának kell lennie.Kihülés után nylon zacskóba téve le lehet fagyasztani,hetekig eláll,de fagyasztás nélkül is ajánlatos zacskóba tárolni,mert így nem szárad ki.
Tanácsok:
A tepsit nem kell lisztezni,mert akkor beleragad!
(Nem tökéletesen olyan,mint amit Görögbe lehet kapni,de ott ugye másképp sütik.De még ez a legjobb az itthoniakhoz képest.Ezt legalább lehet tölteni!)
kössz
csak nálam vmiért nem akarja behozni a guglit
Szia! A fenti receptet én is próbáltam, de nekem ez a fajta jobb lett:
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 5 dkg élesztő
• 1/2 teáskanál cukor
• 1/2 evőkanál só
• 2 evőkanál olaj
• min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva bő félórát kelesztjük. Lisztes kézzel 12-15 golyót formálunk belőle, ezeket letakarva 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt 6-oson bemelegítjük. A golyókat belisztezve 1/2 cm vastagra, tenyérnyire nyújtjuk. Sütő papírral bélelt tepsire rakjuk. 4 percre betoljuk a sütőbe, majd a másik felét is sütjük 4 percig. (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.
Üdv.
Hozzávalók: Fél kiló búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3.5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj.
Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény falától elválik.
Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká.
Forrás: Kaldeneker György receptjei
Tegyük egy sütőpapírral leborított sütőlapra egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészül várjunk vele még langyosra hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita kenyér nem fog kiszáradni, könnyebb lesz majd megtölteni.
8 pitához
A kovászhoz
3-4-g friss élesztõ
125 g 30 °C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt
A tésztához
195g 22°C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g (1 ek) finomított tengeri só
A A kovászhoz keverjük össze az élesztõt és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük palacsintatészta állagúvá. Takarjuk le, és meleg helyen (25 °C-on) kelesszük 1vagy 1,5 órát.
A tésztához keverjük össze a kovászt és a vizet. Adjuk hozzá a kétféle liszthez a többi hozzávalóval, és keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk állni 10 percig.
Dagasszuk a tésztát majd pihentessük 1 órát, de közben még egyszer gyúrjuk át.
Melegítsük elõ a sütõt 220 °C-osra (gáz: 7-es fokozat), és forrósítsunk fel benne egy sütõlemezt (vagy követ). Enyhén kilisztezett felületen osszuk a tésztát 8 egyenlõ részre (minden darab kb. 100 g-os legyen). Mindegyiket formáljuk gömb alakúvá, és letakarva pihentessük 15 percig.
A tésztagolyókat nyújtsuk kerek, durván 5 mm vastag lapokra. Pihentessük õket 2 percig.
Kemény kartonpapírral - rögtönzött lapátként használva -nyúljunk a pita alá, és dobjuk rá a forró sütõlemezre vagy kõre. Egyszerre csak 1-2 darabot süssünk 5 percig, illetve amíg a tészta megemelkedik, és halvány színt kap. Konyhai csipesszel vegyük ki a sütõbõl, és letakarva hagyjuk kihûlni.
Hozzávalók:
4 csésze (500 gr) liszt, 1 kiskanál só, 4 kanál olívaolaj, 1 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és 1/2 pohár víz, kis liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, beletesszük a sót, olívaolajat majd a vizet, vagy a tojásokat és a vizet. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk amíg feszes, síma tészta lesz belôle. Letakarjuk és legalább fél órát hagyjuk állni mielôtt felhasználnánk. Ebbôl a tésztából lehet több vékony lapot gyúrni vagy lehet két vastagabbat, attól függôen hogy milyen pitát szeretnénk. A lapok számának megfelelô számu darabra vágjuk a tésztát majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és felhasználjuk. Ha egy kis ecetet teszünk az összetevôkhöz, megkönnyíti a tészta kinyújtását. TANÁCS: A pita akkor az igazi ha ropogós a teteje, alja és nincs "elázva". Ehhez nagyon fontos hogy az alsó lap is jól megsüljön, ehhez pedig a legjobb ha a pitát az alsó rácson sütjük. Mielôtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan felemelve az alsó lapot hogy megvan-e sülve. Ha nagyon erôs tüzön sütjük akkor megtörténhet hogy megpirulnak a lapok de belül a tészta sületlen marad. Ajánlatos mérsékelt tüzön, villanykályha esetében 180 fokon sütni. A pitánkat a sütôben felgyülemlett gôz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van ki kell rögtön venni a sütôbôl és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon amíg teljesen kihül. Akár egy kendôvel való letakarás is a felsô lap megpuhulását jelentheti, mert akadályozza a pitából felszabaduló gôzôk gyors távozását. ,
Recept: Csicseri borsó pita zsebek
Egy arab étel, kicsit másként
Hozzávaló:
40-50 dkg konzerv csicseri borsó, leszűrve
1 kis zöldpaprika, kockákra vágva
1 kis piros paprika (paradicsompaprika), kockákra vágva
1 kis lila hagyma, vékonyan szeletelve
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 evőkanál szeletelt fekete olajbogyó
2 evőkanál szeletelt zöld olajbogyó
1 konzerv marinált articsóka szívek, negyedelve, a levét tegye félre
2 evőkanál piros ecet
½ evőkanál só
¼ evőkanál bors
4-6 pita kenyér
2 csésze szecskára vágott fejes saláta
Elkészitése:
Keverje össze egy nagy tálban a csicseri borsót, paprikát, hagymát, fokhagymát, olajbogyókat, articsókát és a levét, ecetet, sót és borsot. Tegye félre.
Vágja le mindegyik pita kenyér felső harmadát, nyissa szét, hogy zsebet képezzen. Tegyen egyenlő mennyiségben salátát mindegyik pitába, töltse fel a csicseri borsós keverékkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!