Megnéztem a linket, de a rövid leírás alapján nem egyértelmű, hogy nyers, vagy sült vér van benne. Nyersen soha, de ha sült hagymás vér, azt mi gyerekkoromban mindig ettünk friss kenyérrel reggel disznóvágáskor. Az volt reggelire. Ugyanaz a tájegység, de mondjuk durván 40 kilométerrel odébb még azt se ismerték, ott a kacsavért ették ugyanígy hagymásan, megsütve.
Megkóstolnám, ha NEM nyersen kenik rá, és a lekvárt is kihagynám. Hűű, még elképzelni sem tudom lekvárral együtt, ha sült, ha nem.
Sima hagymás vér, csak kissé tésztás állagba öntve. Máj, vér és velő - mindhárom nagykedvencem hagymával elkészítve, rántottásan. (Szerintem azért sok magyar ember van még, akik szintén szeretik ezeket.)
Ezt a véres palacsintát én a következőképpen tudnám elképzelni:
- kevés hagymalekvár: [link]
- extra sajtos, olvadós tojás omlett felcsíkozva
- lekvárral végigkenve, egy pár csík omlettet belehelyezve és föltekerve
Az eredeti recept szerint kell hozzá:
- 400 ml sertés vér
- 1 tojás
- 400 ml tej
- 400 ml rozsliszt
- 2 evőkanál sötét melasz
- ½ - 1 teáskanál só
- csipet fehér bors
- csipet szárított majoránna
- 1 kis vörös v. mogyoróhagyma
- kevés vaj
Ha a vér fagyott, hagyjuk felolvadni egy éjszakán át hűtőszekrényben. Keverjük a vért a tojást és a tejet össze. Miután homogénre kevertük, adjuk hozzá a melaszt, a sót, a borsot és a majoránnát. Fokozatosan keverjük habverővel bele a lisztet és keverjük addig, amíg a keverék sima nem lesz.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk legalább egy órán át pihenni, hogy a liszt megduzzadjon. Eközben aprítsuk fel a hagymát, és pirítsuk üvegesre egy kevés vajon. Keverjük hozzá a hagymát a tésztához.
Melegítsük a palacsinta serpenyőt, amíg annyira meleg nem lesz, hogy elkezdhessük a sütést. Óvatosan tegyünk egy kevés vajat a serpenyőre amit körkörös mozdulatokkal szétoszlatunk, és ezután öntsük a serpenyőbe tészta első adagját. Süssük addig, amíg a tészta felületén az első buborékok meg nem jelennek, eztán fordítsuk át a palacsintát és süssük még fél percig a másik oldalát (vigyázat, a magas hőfok nem ajánlott, úgy kell eljárni, mintha rendes palacsintát sütnénk).
Egyébként ami a palacsinták "autentikus" tálalását illeti; vörösáfonya lekvárt vagy cukrozott vörös áfonyát ajánlanak hozzá. (A hagymalekvár és a sajtos omlett kombó saját találmány, lévén a sült vérhez jól illik a tojás, továbbá a hagyma - a palacsintához pedig a lekvár 🙂.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!