Mit készítsek magyaros kaját a külföldi kollégáimnak utolsó munkanapomra?
Az eddigi válaszok közül a káposztás vag másmilyen pogácsa, zserbó az, ami egy külföldinek újdonság lehet és valószínüleg ízlik is nekik.
A rétes, lecsó, palacsinta mindenfelé teljesen megszokott kaja, a kenyérlángost meg török kenyér néven lehet kapni és nem éppen különleges ez sem.
A túrós csusza sült szalonnával meg nem sok helyen jön be, föleg, mert tocsog a zsírban, a túró+tészta igencsak furcsa (negatív értelemben) a legtöbb embernek, a szalonna meg eleve nem pozitív.
Milyen nemzetiség? Mihez vannak szokva?
És milyen munkakör? Puccos vagy laza? Mennyire válogatósak? Figyelnek az alakjukra vagy zabálósak?
Az újdonság egy dolog, valami olyat főzz ami nagyjából emlékezteti őket a kajára amit megszoktak.
Pl kimchin nevelt koreai nekem odáig volt a töltött káposztától.
Mondjuk egy gyorskaján nevelt amerikainak ugyanez csak egy kondér szottyos vörösesbarna cucc, a tejfölt meg fél rátenni mert neki olyan mintha tejszínt tenne rá ami nekik fejben a zsírral egyenlő.
Puccosan tálalható, finnyásoknak, PR kaja céges traktáláshoz:
-gundel palacsinta
-tárkonyos csirkeragu leves
-meggyleves fagylalttal
-szilvásgombóc joghurtos feltéttel
-sós és édes aprósütemények
-dobostorta
-magyaros fagyik (pl mákos citrom hély, ibolya, magyaros sütik ihlette ízek)
-pogácsa (bár pl egy brit vagy egy ír szét fogja szedni hogy megvajazza... készíts hozzá oda valamit ami ilyen sajtkrém vagy vajkrém jellegű)
-csirke, gomba vagy marhapörkölt, rizzsel vagy frissen sült kenyérrel
-eszterházy torta
-zserbó
-mézeskalács, skanzen recept piros mázzal és írókával
-pörkölt torta jellegű virágok, kis desszertek
-tyúkhúsleves, rántott hús petrezselymes krumpli + csalamádé...előadva mint tipikus békebeli polgári vasárnapi ebéd.
-húsvéti sonkával-tojással töltött kalács, szépen megfonva, kenyérmadarakkal és tésztavirágokkal díszítve
-"strandos" hekk paprikás lisztben, savanyúságokkal, rizzsel
-erdei gombakrémleves vadon szedett gombából
-magyar borok
-házi szörpök
Erősebb idegzetűeknek, családnak, baráti körbe egy laza sörözéshez:
-halászlé (nem sokan esznek édesvízi halat, meg hát a ponyty zsíros
-gulyás (külföldön ez ilyen "hát kend még a gatyamadzagot is" jellegű menza kaja)
-vargabéles (fura)
-töltött káposzta
-bármi amit bográcsban főzöl
-szalonna (hagyma, gomba paprika stb) sütés
-lángos (zsíros)
-kűrtős kalács (ragad, kézzel lábbal kell nekimenni)
-főzelékek
-velős piritós (kicsit undi)
-körözött (nyers hagyma van benne + zsíros)
-zsíros kenyér lilahagyma
-töpörtyű (angol pubban pl árulják mint nasi, de iszonyat szutyok minőségben)
-pálinkák
-boroskóla (ezt a mediterrán/balkán régiótól északra nem ismerik)
-tócsni
-fasírt
-kacsazsír májjal
-kakashere pörkölt
-pacal
Pörkölt nokedlivel
Székely káposzta tejföllel
Mákos guba
Hortobágyi palacsinta
Ezeket otthon elő tudod készíteni. Frissensülttel pl cigánypecsenye inkább ne próbálkozz.
Mondanám, hogy lángos, de az is csak frissen jó.
Amúgy nem tudom pl mennyire esznek túrót, mert egyszer volt nálunk vendégségben egy norvég kórus és mikor túrós palacsintával kínáltuk őket, nézték mint egy ufóra.
Nekem a töltött káposztámért és a rakott krumplimért (nagyon finom fűszeres, házikolbásszal) az olaszok ölre mentek.
Minden alapanyagot Magyarországról vittem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!