Sárgabarack lekvárt akarok főzni és nem tudom, hogy a barack héját le kell hámozni? Vagy csak ahol hibás vagy ütődött?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én így csinálom:
Tizessével szűrőkanállal bemártom egy pillanatra lobogó forró vízbe a barackokat, utána egy mozdulattal lejön a héja.
Feldarabolom, becukrozom és egy éjszakára állni hagyom.
Reggel leöntöm a rengeteg lét róla, ez ivólé lesz, a gyümölcsöt meg felteszem főni. Amikor már szétfőttek, de még enyhén darabos, akkor forrón üvegekbe teszem, egy negyedórára a szájára fordítom, a forró gyümölcs kiszorítja a levegőt, egész homorú lesz a kupak és megy a helyére a kamrában.
Nem tartósítószerezek, nem dunsztolok, de soha nem romlik meg semmim, van pár üveg, ami több éves. Pedig 30-40 kg. barackot főzök be,
Gyönyörű, aranyló sárga a dzsemem, nem lötyög benne a lé és nem főzöm félnapig, hogy ne legyen folyós.
Az ivólét nem főzöm, hanem literes üvegekben lefagyasztom úgy nyersen, mert úgy az igazi.
Mi így szeretjük.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem hámozom
Mondjuk cukrot se teszek bele
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#16
Őszintén örülök!
Én is anyámtól tanultam.:)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Mi éppen tegnap főztünk be lekvárt a 80 éves nagymamámmal.
Mindig leszedjük a hèját egy forrázás után, mert így nem lesz olyan sötét a lekvár szerinte. Mondjuk nem tudom, mert amióta az eszemet tudom így csináljuk, tehát nincs összehasonlítási alapom. De ha neki 80 évig így jó volt, akkor marad ez a recept, mert tökéletes nekünk így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!