Sárgabarack lekvárt akarok főzni és nem tudom, hogy a barack héját le kell hámozni? Vagy csak ahol hibás vagy ütődött?
Én így csinálom:
Tizessével szűrőkanállal bemártom egy pillanatra lobogó forró vízbe a barackokat, utána egy mozdulattal lejön a héja.
Feldarabolom, becukrozom és egy éjszakára állni hagyom.
Reggel leöntöm a rengeteg lét róla, ez ivólé lesz, a gyümölcsöt meg felteszem főni. Amikor már szétfőttek, de még enyhén darabos, akkor forrón üvegekbe teszem, egy negyedórára a szájára fordítom, a forró gyümölcs kiszorítja a levegőt, egész homorú lesz a kupak és megy a helyére a kamrában.
Nem tartósítószerezek, nem dunsztolok, de soha nem romlik meg semmim, van pár üveg, ami több éves. Pedig 30-40 kg. barackot főzök be,
Gyönyörű, aranyló sárga a dzsemem, nem lötyög benne a lé és nem főzöm félnapig, hogy ne legyen folyós.
Az ivólét nem főzöm, hanem literes üvegekben lefagyasztom úgy nyersen, mert úgy az igazi.
Mi így szeretjük.
Nem hámozom
Mondjuk cukrot se teszek bele
#16
Őszintén örülök!
Én is anyámtól tanultam.:)
Mi éppen tegnap főztünk be lekvárt a 80 éves nagymamámmal.
Mindig leszedjük a hèját egy forrázás után, mert így nem lesz olyan sötét a lekvár szerinte. Mondjuk nem tudom, mert amióta az eszemet tudom így csináljuk, tehát nincs összehasonlítási alapom. De ha neki 80 évig így jó volt, akkor marad ez a recept, mert tökéletes nekünk így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!