Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Sárgabarack lekvárt akarok...

Békéséva kérdése:

Sárgabarack lekvárt akarok főzni és nem tudom, hogy a barack héját le kell hámozni? Vagy csak ahol hibás vagy ütődött?

Figyelt kérdés
2019. júl. 19. 13:19
1 2
 11/18 Andizsuzsi ***** válasza:
84%
Abszolút ízlés dolga. Én nem hámozom, nem is darálom, mi a dzsem jellegű lekvárokat szeretjük, nem zavar benne a héj. És fixet sem teszek bele, sokáig főzöm. Van aki egész világosan szereti, az hámozza, ha hígabban, akkor kevesebbet főzi, ha kocsonyásabban, akkor tesz bele valami sűrítőt. Neked kell eldönteni, hogy hogyan tetszik inkább.
2019. júl. 19. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
80%
Ja, így van. Te döntöd el hogy milyenre szeretnéd. Magadnak készíted gondolom, és nem eladásra.
2019. júl. 19. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
81%

Én így csinálom:

Tizessével szűrőkanállal bemártom egy pillanatra lobogó forró vízbe a barackokat, utána egy mozdulattal lejön a héja.

Feldarabolom, becukrozom és egy éjszakára állni hagyom.

Reggel leöntöm a rengeteg lét róla, ez ivólé lesz, a gyümölcsöt meg felteszem főni. Amikor már szétfőttek, de még enyhén darabos, akkor forrón üvegekbe teszem, egy negyedórára a szájára fordítom, a forró gyümölcs kiszorítja a levegőt, egész homorú lesz a kupak és megy a helyére a kamrában.

Nem tartósítószerezek, nem dunsztolok, de soha nem romlik meg semmim, van pár üveg, ami több éves. Pedig 30-40 kg. barackot főzök be,

Gyönyörű, aranyló sárga a dzsemem, nem lötyög benne a lé és nem főzöm félnapig, hogy ne legyen folyós.

Az ivólét nem főzöm, hanem literes üvegekben lefagyasztom úgy nyersen, mert úgy az igazi.

Mi így szeretjük.

2019. júl. 19. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
88%
Anyám meghámozza.
2019. júl. 19. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
39%

Nem hámozom

Mondjuk cukrot se teszek bele

2019. júl. 19. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
84%
De jó volt olvasni a #13 válaszát. Szegény anyám is így csinálta anno. Forró víz után lehúzta a héját, egy éjszakát hagyta állni. Azóta sem ettem olyan finom lekvárt. Most kedvet kaptam hozzá, hogy készítsek. :)
2019. júl. 19. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
81%

#16

Őszintén örülök!

Én is anyámtól tanultam.:)

2019. júl. 19. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
78%

Mi éppen tegnap főztünk be lekvárt a 80 éves nagymamámmal.

Mindig leszedjük a hèját egy forrázás után, mert így nem lesz olyan sötét a lekvár szerinte. Mondjuk nem tudom, mert amióta az eszemet tudom így csináljuk, tehát nincs összehasonlítási alapom. De ha neki 80 évig így jó volt, akkor marad ez a recept, mert tökéletes nekünk így.

2019. júl. 22. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!