Lesz baja a bolti sűrített paradicsomnak, ha felforralom és ismét befőttes üvegekbe teszem?
Akik szerint FORRALÁS UTÁN megromlik bármi is, azoknak alapvetö hiányosságai vannak az erre vonatkozó ismeretekben.
Elvileg így kis adagokban be lehetne üvegezni, de a dupla forralás csökkenti a vitamintartalmat, meg a minöséget, ezért jobb megoldás egyszer használatos mennyiségenként fagyasztani.
Ha betartod a házi tartósítás szabályait, minden bizonnyal eltartható lesz egy darabig.
Nekem a felbontott nagy üveges lekvár romlott meg sokszor, hiába tartottam a hűtőben, (lassan fogy 😄), így én a mikróban fel szoktam forralni a maradék lekvárt, kicsi, csírátlanított üvegekbe töltöm, aztán rácsavarom a tetejét és fejre állítva hagyom kihűlni. Amióta így csinálom, egyszer sem romlott meg.
Szerintem ez a sűrített paradicsommal is működik.
3!
A sűrített paradicsom már hőkezelt. Újra forralni baromság. Kb mintha a lekvárból főznél lekvárt. Egyértelmű, hogy megromlik. De hajra, állj neki. Mennybe kerül amúgy egy doboz sűrített paradicsom, 300ft? Anyaiért már megerinkockaztatni, ugye?
"A sűrített paradicsom már hőkezelt. Újra forralni baromság. Kb mintha a lekvárból főznél lekvárt. Egyértelmű, hogy megromlik."
Ezt azért kifejthetnéd bövebben: elöször is nem FÖZNI akarja a kérdezö, hanem felforralni, ami két különbözö dolog.
Másrészt ha egy hökezelt ételt újra hökezelsz, akkor annak miért kellene megromlania? A második hökezelés semlegesíti szerinted az elsöt?
Ahogy a 4-es válaszoló is írta - nagyon helyesen -, az újabb hökezelés/felforralás éppen arra jó, hogy kisebb üvegekbe áttöltve újra csíramentes legyen, és éppen ezért nem romlik meg!
Köszönöm a válaszokat.
Én is attól tartok, hogy még kevesebb vitamin marad benne. De már olyan sokszor kellett kidobnom fél üveg padicsomokat, mert megpenészedtek. Nekem néha (pl. bolognai raguhoz) elég egy fél üveg is.
Mindenképpen kipróbálom. Ha lekvárral működik, gondolom paradicsommal is fog.
#9 Kecskeméti 360g
Végül a fagyasztás mellett döntöttem. A bolognai főzésekor megmaradt paradicsompürét lefagyasztottam, később a csilis babhoz azt használtam fel. Szuper jó ötlet, nem tudom eddig miért nem jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!