Szójaszószt mindenre rakhatok, vagy van, amit elront?
"Édes ételekre nem való szerintem..."
Csaxólok: a kínai ételek, amikbe szójaszósz jár, többnyire édesek!
Szerintem a rizshez jó, a krumplihoz például én nem szoktam. A húshoz, tofuhoz jó, de pl. a rántott dolgokhoz nekem nem passzol. Salátákhoz jó, de ha majonézek, akkor nyilván nem (legalábbis nekem). Szóval nem megy mindenhez, de azért sok mindenhez jó.
Vigyázz vele, nagyon sós, és a sok só nagyon egészségtelen.
"Csaxólok: a kínai ételek, amikbe szójaszósz jár, többnyire édesek!"
Fogalmad sincs a kínai ételekről, szójaszósz gyakorlatilag MINDENBEN van náluk, ez ott olyan alap, mint itt a só!
Másrészt a kínai ételek NEM édesek, attól, hogy van benne édes összetevő is, az alapíz nem édes, legfeljebb van benne édeskés komponens is.
Emellett az "édes ételek" alatt a legtöbb ember - én is - kifejezetten az édességekre, desszert-szerüségekre gondol, és ahhoz még a kínai ételekben sincs szójaszósz.
A harmadik meg, hogy szójaszószt nem CSAK a kínaiak használnak, hanem többek közt a japánok, vietnámiak, koreaiak, indonézek, és az egyéb Dél-Kelet-Ázsiában lévő országok lakói is.
(Meg a magyar helyesírásodat sem ártana kicsit csiszolni...)
#6-oshoz csatlakozom, illetve teljesen egyetértek.
Szója szósz lehet a különféle húsok egyik marinád alapja. Változatosan használhatod, finom a sertés húshoz, a bőrösen sütött sertés húshoz, pl. csülök, bőrös hasa alja, de nagyon jó az egész kacsához is, vagy csak kacsacombhoz, kacsamell filéhez, és akkor még nem említettem a halakat. Kiváló a különféle Ázsiában használatos roppanós zöldségekhez is, amit sticky ricehoz adhatunk. A sticky rice, vagyis a ragacsos rizs 1 rész rizs és max 1,5 rész víz, só és minden nemű fűszer nélkül főtt rizs. Használhatod aztán különféle dipekhez, amikbe húst mártogatsz. Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken imádják, mozsárban összetört chili paprika, fokhagyma, frissen facsart lime, vagy akár gerezdekben, szója szósszal keverve. Lime helyett még különlegesebb zöld calamansival, ami a limehoz hasonló, de még aromásabb pinduri citrusféle. Ezekhez a dipekhez tetszés szerinti egyéb friss fűszert is adhatsz, nem szárítottat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!