Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lehet ehhez fenőacélt használni?

Lehet ehhez fenőacélt használni?

Figyelt kérdés
Egy 61 Hrc keménységű többrétegű acél szakácskést lehet fenőacéllal fenni? Lesz tőle baja, illetve élesebb lesz?
2018. okt. 25. 00:26
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Hogyne lehetne, bármihez lehet, ez csak egy parasztvakítás, hogy juj, ehhez meg ahhoz nem lehet, meg csak kő meg csak kézzel...


Hülyeség. Az acél az acél, az élezés meg élezés, nem a 19. századi Japánban vagyunk, ha ipari használatban lesz, akkor köszörülni is fog kelleni, meg természetesen napi szinten (használattól függően) élezni is, és erre az egyik legjobb az acél.


Csak hát azzal tudni kell bánni, százszor nehezebb mint kövön élezni, mert ott valami segédeszközzel stabilan be tudsz állítani egy élszöget, mindkét irányba, (tehát a késre merőlegesen, és párhuzamosan is utóbbi se elhanyagolható!)

és mindkét oldalon tudod ezt tartani, szimmetrikusan.


Acéllal meg ezt szabad kézzel kell megcsinálni, amihez kell némi gyakorlat. Ha nincs, akkor csak életlenebb lesz a kés. Tehát nem az acélon múlik, hanem a tudáson, hogy lesz a baja, vagy élesebb lesz e.


A másik dolog, hogy az acél nem arra való, hogy egy full életlen késből éleset varázsoljon.

Talán egy brutál kemény acéllal egy szar lemez biliacélt el lehet némileg koptatni, de alapvetően nem erre találták ki.


Az acél az arra van, hogy ha köszörűvel f-án meg van élezve a kés, fel van polírozva, akkor ezt az állapotot fenntartsuk az acéllal.

Használat közben ugyanis az élszalag sérül, deformálódik minimális mértékben, nem igazán látható, de érezni lehet a vágáson.


Ezeket az apróbb egyenetlenségeket teszi helyre az acél, megfelelő használat mellett, ezért kell sűrűn használni, hogy ne várjuk meg, amíg teljesen életlen lesz.

Ha deformálódik az él, és nincs rendszeresen meghúzva acéllal, akkor tovább deformálódik, jobban kopik, és hamar eljut abba az állapotába, hogy megint csak a köszörű segít.

(Évek, évtizedek alatt láthatóan kopik a kés az acéltól is, de ez napi használatban szinte jelentéktelen kopás, az élezés nem attól van, hogy az acél elfaragja a kést.)


Persze egy jó köszörűs nem koptatja fölöslegesen a kést, de azért ha több évtizedes használatot nézünk, akkor koránt sem mindegy, hogy szarunk a késre, és így havonta vihetjük köszörűshöz, vagy folyamatosan élesen tartjuk, és elég egy évben 3-szor elvinni.


Egyébként ha még nincs acélod, ellenben tele vagy pénzzel, ajánlom figyelmedbe a px88-at.

2018. okt. 25. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a tartalmas választ!!
2018. okt. 25. 21:37
 3/3 mustafa33 ***** válasza:
Az acéllal fenés a késnek ugyan az ami a kaszának a kalapálás. Nem képezi az élet de regenerálja.
2018. dec. 11. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!