Káposzta savanyításból kimaradt (nem fért már bele a hordóba) előre legyalult káposztával mit kezdjek?
Meddig áll el?Ma csinálok belőle rakott káposztát,de még így is maradt...
Segítenétek ötletekkel?
Nyomkodd bele ötliteres üvegekbe, amiben ugyanúgy, mint a hordóban meg lehet savanyítani.
Vagy
Készíts kovászos káposztát
Vagy
Káposzta salátát répával és hagymával
Hozzávalók:
80 dkg fejes káposzta
1 fej vöröshagyma
2 darab sárgarépa
3 evőkanál ecet
2 evőkanál cukor
3-4 dl víz
Elkészítés
A répát és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd reszeljük le őket a káposztával együtt. Tegyük a reszelt zöldségeket egy tálba, sózzuk be őket, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni fél óráig.
Közben keverjük össze az ecetet a cukorral, majd ha a cukor feloldódott, öntsük hozzá a vízet.
Nyomkodjuk ki a sós vízet a zöldségekből, majd keverjük össze a cukros-ecetes vízzel.
Vagy
Amerikai káposztasalátát (ez a kedvenc receptem)
A Dinsztelt káposzta is finom
Hozzávalók:
1.2 kg káposzta
5 dkg disznózsír
1.5 tk só
2 tk ecet
2 kávéskanál köménymag
Elkészítése
készítés
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd négybe vágjuk és kivágjuk a torzsáját.
Vékonyan (kb. 3 mm szélesen) felszeleteljük.
A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a zsírt, a sót, valamint a köménymagot és élénk tűzön, időnként megkavargatva, fedő nélkül dinszteljük.
Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk az ecetet is, amivel tovább pároljuk.
Amennyiben szükséges, nehogy odaégjen, nagyon kevés kb. 1 dl vízzel pótolhatjuk az elpárolgott vizet.
Kb. 35 perc alatt kész a káposzta, akkor zsírjára sütjük. Úgy jó, ha nincs túlzottan puhára párolva.
Paradicsomos káposzta recept
Hozzávalók:
1 kisebb fejes káposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 üveg sűrített paradicsom
só
3 ek liszt
2 ek olaj
1 tk pirospaprika
cukor (v. édesítőszer)
Elkészítése:
A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra felvágjuk, majd felöntjük annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. (A sűrített paradicsomot előzőleg simára keverjük a vízzel.) Ezután sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesítjük.
Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és puhára főzzük a káposztát.
A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.
Ezután a rántást kicsit hűlni hagyjuk, majd felengedjük a káposzta levével. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett a káposztára öntjük. Kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ezután pár percig még főzzük, és ha kell utána ízesítjük.
Tálaláskor a paradicsomos káposztát sült oldalassal vagy más hússal, esetleg fasírozottal kínáljuk.
Rakott édeskáposzta
Hozzávalók:
- 1,5 kg édes káposzta,
- 1/2 kg darált hús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 3 dl tejföl,
- 15 dkg rizs,
- 0,5 dl olaj,
- só, bors,
- késhegynyi őrölt köménymag és majoránna,
- késhegynyi pirospaprika,
- 1 kiskanál vörösbor ecet,
- 1 tojás,
- 10 dkg reszelt sajt.
A káposztát megtisztítjuk, a külső leveleitől megszabadítjuk, a torzsáját kivágjuk, és ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Egy lábasba öntjük az olajat, rátesszük a káposztát és egy kicsit megpirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, majoránnával fűszerezzük és meglocsoljuk egy kiskanálnyi vörösbor ecettel, öntünk hozzá 2 deci vizet, és lefedve 10 percig pároljuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, és megpirítjuk, majd rátesszük az összevágott hagymát. Mikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, kevés köményt, majoránnát, pirospaprikát adunk hozzá, és megdinszteljük. Beleszórjuk a megmosott rizst, felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve lassú tűzön 5 percig főzzük. Az edényt, amelyben szeretnénk sütni, kivajazzuk, és először a káposztából teszünk bele egy réteget, erre tesszük a húsos rizs, és most rakjuk rá a maradék káposztát. A tejfölt elkeverjük a tojással és a tetejére öntjük. Hintsük meg a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 200 fokon süssük 45 percig.
Frankfurti leves édeskáposztából
Pont olyan finom, mint kelkáposztából
Hozzávalók:
1/2 fej káposzta
néhány krumpli
olaj + liszt a rántáshoz- vagy 2 kanálnyi kész rántás
2-3 db virsli
néhány kanál tejföl
só, bors, majoranna, őrölt kömény, granulált fokhagyma
Elkészítés:
A káposztát csíkokra vágva majorannával-köménnyel- fokhagymával fűszerezve és megsózva-borsozva felteszem főni.
Közben meghámozom és felkockázom a krumplikat, és ezt is a káposztához adom.
2 evőkanál olaj+1 púpos evőkanál liszttel rántást készítek, hagyom kihűlni.
A virslikarikákat kicsit átpirítom kevés olajon egy külön kis edényben.
Ha puhák a zöldségek akkor berántom a levest tejföllel elkevert rántással, és kiforralom a virslikarikákkal együtt. Megkóstolom, és ha kell még utánfűszerezem.
Tálaláskor friss majoranna levelekkel megszórom.
A nyers, gyalult kápszta hűtőben eláll nagyjából egy hétig.
Mi szeretjük a káposztasalátát. Kicsi cukor, ecet, olaj, só, bors. Mindenhez megy. Tehetsz bele paradicsomot is. Vagy amerikai káposztasalátát, majonézzel, sárgarépával.
Csinálhatsz dinsztelt kápsztát köretnek, vagy káposztás kockának. Káposztás cvekedli? talán nálatok így hívják.
A dinsztelt káposzta is eláll egy hétig hűtőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!