Hogy kell aszalni meggyet, vagy szílvát? Aszalógép nélkűl? A napon hogy kell hogy darázs ne menje rá? Aki jártas adologban irjon?
Napon aszalás
Ha napon aszalunk, akkor a gyümölcsöt reggeli órákban magozzuk ki és tegyük ki a napra. Este ne készítsünk oda aszalni gyümölcsöt, mert a hűvösebb éjszakai órákban könnyen romlásnak indulhat a frissen magozott anyag.
A kertben, vagy teraszon egy állandóan benapozott helyet érdemes keresni. Én például a kerti faházunk fekete tetején találtam ideális helyet... szóval érdemes jól körülnézni a megfelelő hely után kutatva...
A gyümölcsöt egy erre alkalmas eszközön szétterítjük. Ez lehet egy keretre feszített szúnyogháló, de fém lemez, vagy sütőtepsi is megteszi.
Ezt követően egy tüll függönnyel, vagy méterben is kapható puha szúnyoghálóval letakarjuk a gyümölcsöt. Ha kell a szúnyoghálót ruhacsipesszel rögzítjük. Így tartjuk távol a gyümölcstől a rovarokat.
Ha napközben jól haladt az aszalódás, akkor az estére csökkenő hőmérséklet már nem tehet kárt a gyümölcsben.
2-3 nap alatt nagyjából elkészülünk a napon az aszalással. Ekkor még néhány napig érdemes a gyümölcsöt szellős teraszon, vagy szekrény tetején tányéron, tálcán szárítani.
Előfordul, hogy munka közben az idő hűvösebbre fordul, vagy akár a vastagabb húsú gyümölcs nem aszalódott megfelelően az első nap során, és félő, hogy éjszaka a hűvösebb időben erjedésnek indul a leves gyümölcs. Ilyenkor célszerű átrakodni a gyümölcsöt villanysütőbe. Éppen e meggondolásból szívesebben teszem a gyümölcsöt eleve tepsire, és így könnyebb azt estére bevinni a sütőbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!