Egyszerű pörköltalap?
Ne röhögjetek ki, életemben nem csináltam még pörköltet. Gyerekként baromi finnyás voltam, utáltam a piros ételeket, úgyhogy otthon viszonylag ritkán van. Nem is álltam oda soha kuktának.
Párom kedvéért viszont főznék, viszont ezerféle recept van neten, és mind másképp indul, nem sikerült még felfedeznem az általános szabályt. Arról nem is beszélve, hogy a zöldségeket én kihagynám a hagymán kívül, és minden recept tele van paradicsommal meg paprikával meg ilyenekkel. (Otthon nálunk soha semmi ilyesmi nem volt benne.)
Szóval, valami nagyon egyszerű alapreceptet keresnék, amit aztán tudok variálni. A paprikáscsirke is tök szimpi, azt még én is megenném, de amíg az alap pörkölt nem megy, addig nem kísérletezek. :D
Alapesetben egy fej hagymát kis kockákra vágod, forró zsírban (vagy olajban) kevergetve kb zsömleszínüre pirítod, félrehúzod a tüzröl belekeversz kb egy evökanál pirospaprikát, gyorsan elkevered és azonnal felöntöd kb fél dl vízzel.
Ha pörköltet akarsz (és nemcsak szaftot), akkor hagymához hozzáteszed a húst, amikor a hagyma kezd hallhatóan sülni és együtt kevergeted, amíg a hús kifehéredik, utána veszed le a tüzröl, jön rá a paprika meg a víz, és utána kisebb lángon kevergetve párolod, idönként kevés meleg vízet öntve rá, ha elforrna alóla.
Nálunk a csirkét a són-paprikán kivül kevés fokhagymával. a disznót szintén fokhagymával és fekete borssal, a marhát kevés örölt köménnyel füszerezzük, de ez inkább szokás kérdése. A marhát meg birkát víz helyett vörösborral is készíteni, úgy szerintem jobb ízü.
nezd, pontos mertekegyseges recepttel nekem sosem mukodott, csak miutan magam raereztem, de leirom, hogy csinalom en, hatha bejon neked is egy kis kiserletezes utan.
2 fore fozok, 4/ 6 atlagos adag jon ki igy belole ( megfozom, esszuk ebedre, vacsira, es masnap ebedre megint)
1. megpucolok 1 fej hagymat, osszevagom nagyon nagyon apro kockakra
2. vagok fel 1 paprikat, 1 db nagyobb paradicsomot, ezeket is nagyon aprora ( kihagyhatod a paprikat, neha en is kiszoktam, de paradicsom nelkul kb csak olajos vized lesz :) )
3. keves olajon , erzesnyi soval elkezdem lepiritani a hagymat
4. amikor mar kicsit uveges a hagyma, akkor radobom a paradicsomot, ereszt egy kis levet az olajon a ketto, ilyenkor a felkockazott csirkemellett ( leggyakrabban ebbol fozom), vagy a csirkecombot / szarnyat ( valaszthato) belerakom, es piritom tovabb ugy, hogy teszek bele 1 kiskanal etelizesitot, 1 pici borsot, hagymaport, addig piritva, mig a hus megfeheredik kisse
5. amikor eleg feher a hus, akkor dobok bele izles szerint pirospaprikat, es felontom annyi vizzel, hogy epp csak ellepje a husokat a labasban
6. nagy langra veszem, hogy felforrjon, addig kevergetem is, hogy ne kapjon oda a labas aljan fekvo hus, es kb 5 perc intenziv rotyogas utan lecsavarom minimumra, fedot teszek ra, es csak ranezek 10 percenkent,hogy hol tart
7. fozes kozbe figyelem a vizet, es amikor latom, hogy ideje potolni egy picit, akkor szoktam bele nyomni 1 nagyon keves piros aranyat, de nem mindig
8. ha lefotte a vizet, akkor ontok ra egy keveset, de nem tul sokat, mert akkor hig lesz, es nem fog visszasurusodni
9. amikor mar csak egy 20 perc kell neki, akkor fozok ki tesztat hozza
10. kb mire kifott a teszta, addigra jo a porkolt is, igy frissen fogyasztjuk is
11. en nagyon szeretem , ha tejfol van a tetejen, ill ha van hozza friss savanyusag, de mindketto elhagyhato termeszetesen
plussz infok: a paradicsomom mandarin nagysagu szokott lenni, a hus sosem fagyasztott, vagy oreg ( azoknak tobb ido kell, mire megfonek rendesen), illetve tudom, hogy ez nem egy szakacskonyvi recept, de remelem, neked is bevalik :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!