Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi lesz, ha rétesliszt helyett...

Mi lesz, ha rétesliszt helyett sima lisztet használok a sütihez? Kókuszos tojásfehérjés süti. Angliában mit lehet venni rétesliszt gyanánt?

Figyelt kérdés
2010. jún. 8. 17:51
 1/7 anonim ***** válasza:
Szerintem semmi, én mindig sima liszttel szoktam sütni és ugyanolyan jók a sütik. Vagy szitáld át, úgyis kb annyi a különbség a kettő között.
2010. jún. 8. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Én is mindent sima liszttel sütök, soha nem használok réteslisztet. Igaz rétest még soha nem sütöttem, lehet hogy ahhoz tényleg az kell.
2010. jún. 8. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
gondolom, már elkészült a süti finomlisztből és magad is látod, de azért én is leírom, hogy nyugodtan használhatsz simalisztet a rétesliszt helyett! Ugye, finom lett (most úgy ennék belőle!)?
2010. jún. 8. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Még nem sütöttem meg, de ha hárman is mondjátok, akkor kipróbálom finomliszttel. Annyira tuti nem tudom elrontani vele, hogy ne együk meg. Olyan még sosem fordult elő :-)

Köszi a válaszokat!

2010. jún. 8. 23:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia!


Nem lesz semmi gond, ha finomliszttel sütöd.


Üdv!


Itt a titok nyitja, egyébként:


Búzaliszt (B)


A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.


A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.


A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.


A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.


A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

2010. jún. 9. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
2010. jún. 9. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy most marhaságot kérdezek (kicsit ez is az oldal lényege) de akkor esetleg segítene, ha grízt kevernék finomliszttel?
2010. jún. 10. 15:24

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!