Szalámit füstöltem 40-65-ös műbélben. A harmadik napon felfújódtak a szalámik. Mi történhetett?
Nos, füstölni én is 15 éve füstölök, amit szüleimtől tanultam én is. Ilyet még mi sem láttunk, azért kérdeztem, hogy tudja e valaki.
A bél zárását felül fém klipszel csinálom, alul zsineggel kötözöm. A levegő "gáz" valószínűleg azért sem tud kijönni belőle, mert esztergályossal csináltattam a darálóhoz olyan tárcsát amelyen a lyukak 4,5-es fűróval vannak kifurkálva, vagyis nagyon apróra darálja a húst. Ebből következik egy nagyon tömör konzisztencia, amely egyben mint tömítés, tartja vissza a gázokat is feltehetően. A kolbászt 1 a 40-es bélbe töltött szalámit 2 a 45-ösbe töltöttet 3 és a 65-ösbe töltöttet 4-5 napig füstölöm, attól függően, hogy mennyire fogja a füst.
Hentest kérdeztem, azt mondta, hogy baktérium okozhatta a fúvódást, de ha vissza húzódott akkor talán nem lesz gond, azt javasolta, hogy mielőbb füstöljek még rá, hogy ha maradt is benne akkor elpusztuljon minden baci. (ezt a harmadik nap után mondta)
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Örömmel tudatom, hogy rendeződött a szalámi rejtélye. Találtam egy hentest, aki tényleg kiváló szakember és megfejtette a probléma okát.
Valóban a meleg volt a fő bűnös, ami az általam vásárolt olyan fokhagyma erjedését okozta, aminek zöld hajtások, csírák voltak a közepén és tudatlanul én azt is bele daráltam a termékbe. Most, hogy a szalámik már 3-4 hónapja érnek és nincs semmi jele a romlásnak, vettem a bátorságot és fogyasztani kezdtem belőle az elmúlt 2-3 hétben. Szerencsére semmi bajom nincs tőle, így már az egész család is fogyasztja. A szalámi textúrája, íze, színe teljesen rendben van. Kár lett volna kidobni. Igaz, hogy vállaltam némi kockázatot a fogyasztással, de miután értelmes és meglehetősen elfogadható magyarázatot kaptam a jelenségre, a kockázat minimálisra csökkent.
Egy dologban viszont biztos vagyok, ezután még januárban-februárban is figyelni fogom a meteorológiai előre jelzéseket. Úgy tűnik sajnos, hogy a "paraszt" naptárt, ősi hagyományainkat kidobhatjuk a kukába. Januárban is lehet 15-20 fok, ami 15-30 éve elképzelhetetlen volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!