Hogyan kell használni az aszalógépet?
Most kaptam a masinát és nem tér ki a leírás arra,hogy milyen érettségű gyümölcsöt, és milyen hőfokon érdemes aszalni. Azt sem tudom, hogy közben változtassam-e a hőmérsékletet. Ezen kívül is érdekel minden ezzel kapcsolatos tapasztalat. Pl., hogy változik-e az aszalás ideje attól, hogy alacsonyan, vagy magasan vannak-e a tálcák?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Adrienn
Talán azt kellene megkérdezni, -akitől kaptad!
Ha a típusát is leírtad volna,(van néhány, ahány annyiféle tulajdonsággal!) akkor előrébb lennénk!
Általában van hozzájuk használati utasítás, vagy valami hasonló!
Márka és megnevezés: Lasena, Food dehydrator
Természetesen van útmutató hozzá, de a magyar nyelvű rész nem tér ki azokra a paraméterekre, amit kérdeztem.
Azt reméltem, tud valaki hasznos tanácsokkal szolgálni, aki rendszeresen használ hasonló készüléket.
A kérdést, hogy alacsonyan, vagy magasan vannak-e a tálcák, nem értem.
Egy aszaló általában kör alakú és 5 tálcája van. Érett, jóízű, fogyasztásra alkalmas gyümölcsöt érdemes aszalni, az lesz ízletes. Sem az éretlent, sem a túlérettet nem érdemes. Az ízek ugyanis betöményednek. Ha van hőfokszabályozó gomb, akkor az általában 70-80 fokig tekerhető.
A lehetőleg teljesen azonos méretűre darabolt gyümölcsökkel úgy kell megtölteni a tálcákat, hogy ne érjenek össze. Az áramló levegő mindenütt körül járhassa.
Jelenleg szilvát aszalok. Félbevágva kimagvalom, és a héjával lefelé teszem a rácsra. (korábban volt olyan alacsony tálcájú aszalóm, amibe bele sem fért egy félszilva) Tyúktojás nagyságú szilva felezve az én aszalómban 36 óra alatt aszalódik meg 70 fokon.
Én éjszakára nem kapcsolom ki. Ha véletlenül úgy készítettem be, hogy éppen éjszaka lenne kész, akkor lejjebb veszem éjszakára a hőfokot 40 fokra.
Gyümölcsöket nem kell zörgősre aszalni. Száradó félben lévő gumicukor állag a legfinomabb. Ekkor már olyan alacsony a nedvtartalma, hogy nem romlik meg. Én egyedül a gombát aszalom teljesen szárazra, zörgősre.
Az idén aszaltam már meggyet, almát, körtét, paradicsomot és kápia paprikát. Most a szilva van soron.
Ja, egy dolgot elfelejtettem.
Félidőben a tálcákat megcserélgetem.
Ha felülről a sorrend 1-2-3-4-5 volt, akkor félidőben 5-4-3-2-1-re rendezem át. Alul aszalódik a leggyorsabban, és ez az alsó tálca félidőben átkerül legfölülre.
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek! Már próbálgatom én is. Többször cserélgettem a tálcákat (négy óránként kb), meg nem is egyformán száradó holmit raktam bele, így amikor kijött az alma, meg a vékonyabbra sikerült barack szeletek, akkor feltöltöttem a maradék helyet barackkal, de van még benne két tálca szilva is. Az ízén érződik, ha vegyesen vannak a gyümölcsök, vagy mindegy, csak mind gyümölcs, ill. mind zöldség/ fűszernövény legyen?
A tálcák magassága az enyémnél állítható, ha nem egymásba csúsztatod, hanem a pöcköket (nincs rá jobb szavam, bocsi :) ) egymásra teszed, akkor dupla magasak a helyek a tálcák között. Amikor már összetöpörödtek annyira a gyümölcsdarabok, hogy szükségtelen volt, lefeleztem a magasságot, mert gondoltam, hogy úgy hatékonyabb lesz az aszalás.
Még egyszer mindkettőtöknek köszönöm! Nagyon sok hasznos információ volt a hozzászólásaitokban!
Kedves 4. válaszoló!
képzeld, én is pont szilvával és barackkal kezdtem, és cseppet sem lett kesernyés, inkább olyan édes, mintha cukorba mártottam volna. Lehet, hogy ez a fajtától is függ? Szilvából Ageni-vel próbáltam, ami eleve a legédesebb szilva-fajta, a barack pedig Vénusz, amit héjastul tettem bele, mert vékony héjú kopasz barack.
"cseppet sem lett kesernyés"
Éppen emiatt írtam, hogy az érett, zamatos gyümölcs alkalmas az aszalásra. Sem az eladásra leszedett és még éretlen, sem a túlérett gyümölcsöt nem szabad megaszalni. Ami még éretlen és nem alakultak ki az érett gyümölcsre jellemző ízek, az lesz kesernyés vagy savanykás. Mert ugye betöményednek az ízek. Amíg egy majdnem érett gyümölcsben lévő kissé fanyarabb, vagy savanykásabb íz nem feltűnő vagy nem zavaró, az az aszalványban 10-szer töményebben már nagyon is lehúzza az élvezeti értékét.
Megértettem a tálca magasságára vonatkozó leírásodat a kommented alapján. Köszönöm!
Bocs, hogy félreértettem. :)
Hűű, én nagyon odavagyok ezért a masináért. Rozi, a mosógépem azért marad favoritnak a két fiúgyerek mellett, de lazán becsúszott a top 3-ba. :)
Begépelem mit ír az én használati leírásom. Nekem is állítható magasságú a tálca, de nem fedeztünk még fel különbséget azon kívül, hogy az elején jobban bepárásodik - nyilván. Én aggódtam, hogy meg fognak főni a gyümölcsök :), de a végeredményben nem volt különbség.
Tehát:
- Csak friss, érett, kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségféléket használjon.
- A termékeket lehetőség szerint rögtön szüretelés után meg kell tisztítani és szükség szerint előkészíteni.
- A nem kívánatos szín- és ízváltozásokat blansírozással vagy oldatba mártással (pl. citromlé) lehet megelőzni
Élelmiszerek előkészítése:
- Alaposan mosson meg minden élelmiszert.
- Távolítsa el a károsult részeket, a magokat, magházat.
Aszalási javaslat fajták szerint:
Ananász: hámozás, darabolás, 70 fok, 15 óra, friss tömeg 600 g, aszalás utáni 150g
Alma: hámozás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, 70 fok, 16 óra, frissen 500g, utána 95g
Banán: hámozás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, 70 fok, 10 óra, frissen 500, utána 150
Körte: hámozás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, 70 fok, 16 óra, 600/140
Bab: az egész babszemeket főzze puhára és jól csepegtesse le, 50 fok, 6 óra, 400/60
Borsó: kifejtés után blansírozza és jól csepegtesse le, 50 fok, 9 óra, 400/90
Eper: felezze vagy vágja kb. 8 mm vastag szeletekre, 70 fok, 8 óra, 500/80
Uborka: hámozás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, 50 fok, 6 óra, 450/21
Sárgarépa: tisztítás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, 70 fok, 6 óra, 450/70
Cseresznye: magozva és egészben, 70 fok, 15 óra, 500/140
Zöldfűszerek: mosás és alapos lecsepegtetés után tegye teafilterbe, 30-40 fok, 3 óra
Póréhagyma: Felezés, 6-8 cm hosszú darabokra vágás, majd blansírozás után jól csepegtesse le, 70 fok, 8 óra, 500/100
Mandarin: Hámozás után a gerezdeket helyezze a rácsra, 70 fok, 12 óra, 600/200
Kajszi: Felezés után vágott felével felfelé helyezze a rácsra, 70 fok, 20 óra, 400/85
Paprika: csíkokra vágva, 50-60 fok, 9 óra, 400/85
Pfefferoni: csíkokra vágva, 50-60 fok, 9 óra, 500/100
Gomba: Jól tisztítsa meg: az aprókat egészben, a nagyobbakat hosszában szeletelje, 50 fok, 4 óra
Zeller: hámozás és kb. 3 mm vastagra szeletelés, blansírozza és jól csepegtesse le, 70 fok, 8 óra, 400/60
Paradicsom: mosás után vágja kb. 6 mm vastag szeletekre, jól csepegtesse le, 70 fok, 8 óra, 600/85
Szőlő: Felezés után vágott felével felfelé helyezze a rácsra, 70 fok, 16 óra, 500/200
Cukkini: Hámozatlanul vágja kb. 3 mm vastag szeletekre, 50-60 fok, 6 óra, 400/60
Ringló/szilva: Felezés után vágott felével felfelé helyezze a rácsra, 70 fok, 20 óra, 500/120
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!