Honnan tudjam a gázláng magassága alapján, hogy hány fokra melegíti a sütőt?
3 mm-től 7 mm-ig lehet állítani a gázláng magasságát, de ebből én honnan tudjam, hogy hány fok lesz a sütőben? Minden receptben hőfok van megadva, így fogalmam sincs, hogy hogyan állítsam be. Továbbá 4 polc van, azt sem tudom, mit hova tegyek.
Mondjuk ilyen rakott zöldségek mint pl. krumpli, vagy karfiol... Vagy húsoknál... Nem szeretnék több adag étel árán kísérletezni.
Erről a gáztűzhelyről van szó:
A kezelési útmutatóban ott a részletes táblázat, az alapján azért mennie kéne mit mennyire állíts.
A többit pedig majd használat közben kitapasztalod.
Ki kell tapasztalni, illetve a legegyszerűbb venni egy sütő hőmérőt, és meg van oldva a helyzet.
(Mivel mm-ben nem lehet hőmérsékletet mérni, ez így nem működik.
Egy sütő egy adott tér, amibe hőt "továbbítasz" amitől melegszik. Eközben a szigetelésétől függően vagy egy bizonyos hőleadása, és ezt az elvesztett hőt sütés közben pótolni kell.
De ez már jóval kevesebb energia, mint felmelegíteni adott hőmérsékletre.
Tehát pl 200 fok elérésére mondjuk 20 percig kell max lángon égetni, aztán a hőmérséklet tartásához elég pl 1/3 láng.
De a hőmérséklet tartásához alacsonyabb hőfokon is kell az 1/3 láng, mert a hőleadás ugyanannyi, csak az elején nem 20 percig kell felfűteni, hanem csak 15 percig.
Erre találták ki a hőfokszabályzót, ami a legtöbb sütőben egyébként van.
Úgyhogy első körben keresd meg a készülék pontos típusát, és keresd meg neten, hőfokszabályzós e.
De ki is próbálhatod. Pl bekapcsolod, közepesre veszed, nagy lánggal ég, majd idővel magától kisebb lesz a láng, ha bemelegedett.
Ha nem hőfokszabályzós, akkor nem érdemes tökölni, számolgatni, kell venni egy sütőhőmérőt, probléma letudva.
Ha hőfokszabályzós, akkor meg a legalacsonyabb hőfok kb 100-110 fok, a legmagasabb meg kb 240-250, a 2 közötti állítási lehetőséget meg oszd el arányosan.)
Néztem a linket, hát ez sajnos nem szabályzós, ráadásul a manuális szabályzási "módszer" se valami szakszerű leírás, látszik, hogy 1 mondattal akarták letudni.
Egy sütő hőmérsékletét nem így kell beállítani, ahogy ott le van írva, hanem ahogy fentebb leírtam, mert úgy sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb.
Tehát a kívánt hőmérsékletig "mindent bele" , ha azt elérte, akkor vissza venni , hogy tartsa azt a hőfokot.
Hogy milyen hőmérsékletnél mennyire kell visszavenni, azt csak hosszú tapasztalás után lehet nagyjából megmondani, mert könnyen lehet, hogy lassan hűlni fog, vagy lassan túlmelegszik.
Ezért kell egy hőmérő bele, nagyban megkönnyíti a dolgod.
2-3 ezer ft.
Hogy mit melyik polcra tegyél, kb mindegy.
Egy légkeverés nélküli gázsütő hőelosztása általában botrányosan szar, úgyhogy mindegy.
Oda kell tenni, hogy minél jobban járjon körülötte a levegő.
Tehát egy magas falú tepsit ne tegyél túl felülre, mert a sütő teteje fedőként fog viselkedni, a tepsi akadályozni fogja a természetes konvekciós mozgást.
Leginkább figyelni kell az ételre.
Többször ránézni, és aszerint sütni, ahogy az étel megkívánja. Forgatni locsolni, letakarni, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!