Mi a kedvenc kencétek mini szendvics falatkákra?
"Volt egy erdélyi zöldséges padlizsános, paradiocsomos paprikás krém."
Erdélyben zakuszkának hívják, de van ezer féle abból is és más népek is ismerik, az ajvár is hasonló, van babos változata is.
Én ismerek sokféle krémet, a zakuszkát is, de konkrét ízkombinációkra és receptekre lennék kíváncsi, nem csak úgy bemondani, hogy zakuszka, amit valahol ettem.
Májpástétom: hagymát dinsztelek, a májat (csirke, sertés, marha, mindegy) zsírjára sütöm, ledarálom, vagy robotgéppel pépesítem, majoránnával, borssal, korianderrel, mustárral fűszerezem, vajjal kikeverem.
Tojáskrém: keménytojást villával összetörök, fehér borssal, kurkumával, reszelt hagymával ízesítem, pici mustárral, majonézzel, vajjal kikeverem.
Halpástétom: szardíniát, vagy tonhalat villával összetörök, szintén vajjal kikeverem, picit teszek hozzá a saját olajából is, citromlével ízesítem.
Padlizsánkrém: a padlizsánokat megsütöm, meghámozom, a húsukat egy tálban fakanállal olajjal kikeverem, sóval, borssal, citromlével ízesítem. Mehet bele reszelt vörös-, vagy zúzott fokhagyma is, sokan majonézzel is összekeverik.
Sajtkrém: krém-, vagy kockasajt vajjal, majonézzel kikeverve, mehet bele karakteresebb sajt (parmezán, ementáli, vagy füstölt) lereszelve.
Rokfort krém: márvány, vagy rokfort sajt vajjal kikeverve.
Kőrözött: juh-, vagy tehéntúró (lehet fele-fele arányban is), vajjal, mustárral, reszelt hagymával, köménnyel, pirospaprikával, egy kanál sörrel kikeverve.
Tepertőkrém: kisült tepertő ledarálva, zsírjával, sóval, borssal, korianderrel, hagymával, mustárral kikeverve.
Zakuszka: nyáron szoktam elkészíteni. Padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, fűszerek, pépesre főzve. Kis üvegben kidunsztolom, egész évben használom, nem csak szendvicsre.
Egyébként szendvicsfalatkákat nem csak kencékkel szoktam csinálni. Kiflit felkarikázok, megkenem valamivel, teszek rá tölcsér alakban feltekert szalámit, sonkát, tojás karikát, egy darab sprotnit, vagy egy kisebb szardíniát, sajtszeletet formára vágva, díszítem petrezselyemmel, paprikával, uborkával, a halasakat citromkarikából vágott cikkel, kapribogyóval, szendvicskarddal, vagy fogpiszkálóval átszúrom. A lényeg, hogy akkora legyen, amit egyszerre be lehet kapni.
Minden, amiket már mások részletesen leírtak, de érthetetlen módon neked semelyik sem felel meg.
El nem tudom képzelni, hogy mire gondolsz.
Valami vad egzotikus dolog ami hiányzik neked ? mert marhaságokat mindenki ki tudna találni, de épeszű emberként csak azt írta le, amit ismer, ami neki bevált.
Kedvencem egyébként a tatárbifsztek, de azt sem falatkákra teszem, ha nem egy szelet pirítósra, de talán pirított kiflikarikákon is ugyanolyan finom lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!