Hol tudom az alapoktól megtanulni a főzést?
Horvát Rozi , Vízváry Mariska , de a legjobb könyv erre amit a szakács tanulók használnak abban benne van minden alap.
Ha egészséges ételek érdekelnek, akkor mindenképpen kerüld el a következőket (bár biztos fogják javasolni): horváth ilona, pelle, stb. mivel ezek elsősorban elavult technikákat, egészségtelen módszereket (sok-sok rántás, panír, zsírban-olajban sütés, nehéz, koleszterines ételek) tartalmaznak, az újabb, modernebb, egészségesebb konyhára nem nyitottak.
Ezek pl. elég részletesen leírnak mindent és jó ételek vannak bennük:
Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri
A legjobb kezdő háziasszonyoknak Horváth Ilona szakácskönyve. Nem csak recepteket tartalmaz,hanem hasznos tanácsokkal is szolgál a háztartás vezetéséhez.
Ajánlom,hogy aki először veszi a kezébe, olvassa el úgy mint egy jó regényt.
Szia. Amit en tudok tanacsolni az az, hogy eloszor aama rantast, habarast tanuld meg mert azt levesekhez, fozelekekhez tudod hasznalni. Aztan amit en eloszor tanultam meg az a porkolt volt. Hagymat aprora vagok, pirospaprikat rahintek, megdinsztelem aztan rarakom a hust es feheredesig piritom. Felontom annyi vizzel amennyi ellepi kb fel orat fozom amikor is borsot, vegetat rakok ra. Meg egy fel orat fozom, ha jo akkor leveszem a gazeol. Akkor jo mikor atszurom a hust a villaval es porhanyos a husi. Ha levesesre akarom, tobb levet hagyok, ha sürübbet akkor kevesebbet. Noklival, tesztaval vagy krumplival talalom. Azert jo a porkoltet megtanulni mert ez alapjan el tudod kesziteni az osszes variaciot sok etelnek is ez az alapja. Ami meg fontos, hogy konnyu etelekkel kezdj en mindig nehez kajakat foztem es sose sikerultek de a konnyuek igen meg is nott az onbizalmam. Vásárlásnál mindig arra figyelj, hogy akcios termeket vegyel pl a legolcsobb a csirkeszarny most az auchanba es a csirkecomb, a csirkenyak, csirkefarhat es a nyak. Huvelyesek kozul a lencse, a bab, a sargaborso. Fuszerekbol erdemes sajat markasat venni. Gyumolcsert, zoldsegert a piacra menj. Sokszor az ujsagokbol is ossze tudod allitani mit fozz a legjobb ha egy hetre elore megirod es egyszer mentek boltba egy heten. Hetkoznap csak kenyerert, tejert. En mindig vasarnap irom.ossze mit kell venni, mit akarok fozni. Tepsis, zoldseges, fozelekes, husos, tesztas eteleket szoktam fozni, szombaton hagyomanyos etelt csinalok - husileves rantott hus - vasarnap sutit sutok. Igy eleg valtozatosan etkezunk. A krumpli es a hagyma is nagyon olcso, abbol rengeteg mindent ki lehet hozni. En azt szeretem a fozesben, hogy fantaziat is lehet belevinni pl ha porit fozok noklival es nekem nem kell a hus akkor a noklit megcsinalom sztrapinak vagy tojasos nokedlinek. Ha marad turo, tejfeles turot is csinalok. De ugyanigy ha marad pori es mar nem kell, hortobagyi palacsinta lesz. Vagy, ha csulkot fozok, akkor csulkos bableves utan lesutom a csulkot pekne modra a csontjat meg felreteszem hamis gulyasnak. Rantott husihoz a karajt ugy vesszuk, hogy csontos legyen es a huslevesbe beleteszem azt is. Nem fozok tobbet annal mint amit megeszunk. Inkabb minden nap fozok mint hogy pocsekoljak. Mutatok egy peldat:
Hetfo
Tocsni fokhagymas martogatossal
Kedd
Paradicsomos kaposzta tukortojassal
Szerda
Gombsporkolt rizzsel
Csutortok
Tepsis csirkeszarny velesult zoldsegekkel
Pentek
Sonkas-sajtos rakott penne
Szombat
Hisleves toltikevel
Fott hus meggyszosszal
Rantott hus petrezselymes fott krumplival
Vasarnap
Almas pite
En az internetet szoktam hasznalni receptek keresésére. Ha pl husosat akarunk enni, megnezem, hogy melyik hus olcso ha pl a csirkecomb beirom hogy csirkecomb receptek. Mikor megvan a menu, kiirom, mit kell venni. Teli gyomorral megyunk vasarolni, ha veszunk vmi pluszt gyumile vagy gyumolcs. Vacsorara a maradekot esszuk, reggelire mikor mit. Fozes elott kikeszitem a hozzavalokat es a receptet az asztalra es tobbszor atolvasva fozok. Nem irok a hozzavalokhoz mennyiseget, szeretem magam kitalalni, nekunk mi az idealis. Ha megvan, beirom tollal. Regen sokat hibaztm de ma mar nagyon jol el tudom kesziteni a legtobb etelt. Mit mondjak meg? Nem igazan tudok mit. Inkabb ird le mit akartok enni es irok neled egy menut :)
én se szeretem a horvát ilona-féle könyvet. abból próbáltam először fasírtot csinálni, és a felénél vettem észre, hogy ízetlen. gondolkoztam, és beugrott, hogy fokhagyma is kell bele - a könyv nem írja!
egyébként kérdés, hogy milyen ételeket szeretnél. én magamnak tapasztaltam ki mindent jó pár év alatt. és a tipikus bíbelődős kajákat sose csinálom, mint hortobágyi húsos palacsinta, vagy töltött káposzta.
törekedj az egyszerűségre! a töltött káposztához hozzátartozik, hogy boltban hűtve veszek kész becsavart tölteléket, nem túl drága. hagymát pirítok kolbászszeletekkel, aztán rakok bele egy pici savanyú káposztát (míg kitapasztalod, mennyire sósan/savanyúan szereted, mosd ki a kápit!), kaprot (ebből találtam kisüveges konzervet is, így mindig friss), kb. annyi vizet, hogy ellepje, aztán egy csomó ideig kis lángon főzöm, 1-2 óra. a végén bele egy pohár joghurt. a káposztának valamiért több főzőidő kell, mint a husinak, rizsnek benne!
a nosalty oldalt szeretem. szerintem ne szisztematikusan olvass egy könyvet. itt rákereshetsz, mi van a hűtődben, vagy milyen hozzávalót szeretnél. és ajánl sok mindent.
magyarul is van videós receptgyűjtő oldal, ez a top tippem (valaki majd biztos tudja a címét, én az angol tasty-t használom).
még sokat segíthet, ha liszt nélküli recepteket keresel, vagy egyszerűen sokszor kihagyható. ugyanis ennek a csomósodásával, rántással, habarással lehetnek gondok, míg kezdő vagy. meg egyébként is :)
egyszerű kezdésnek és sikerélménynek egyébként nagyon ajánlom a fagyasztott zöldségből készült leveseket, esetleg beleraksz 1-2 csirkecombot meg pár fűszert, aki szereti az ilyesmit, élvezni fogja. pár ötlet:
zöldbab, sárgabab, esetleg bébirépa, vagy akár krumplikockák is. simán felrakhatod vízbe főni. babérlevél, leveskocka, fokhagyma/hagyma, és mondjuk tárkony/majoranna/kakukkfű/bazsalikom. a végén bele joghurt vagy habtejszín. fél-1 óra alatt megfő.
érdemes még arra figyelni, milyen legyen a hőfok. én ahol lehet, előre vizet forralok energiaspórolás céljából. szóval: bő levű dolgoknál arra figyelek, legyen egy kis bugyorgás, de ne mint egy vulkán. sütésnél meg közepes-alacsonyat mondanék. ha nagyon alacsony, akkor csak levet ereszt, nem pirul. nagyon magasnál odaég. néha kezdetben magasabbra veszem, kis pirítás, aztán lejjebb, és a levébe szépen átmegy "a pirultság."
sütőbe pedig általában már kész ételt rakok, a tetejét megpirítani, sajtot ráolvasztani. ilyenkor elmegyek 250 fokig, 10 percenként figyelem, mi történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!