A tejet meddig lehet "sűríteni" a víz tartalmának elforralásával?
Ha fél liter tejbe belekeversz 25 dkg kristálycukrot, és így kezded el, elpárologtatnia a vizet, (rozsdamentes edényben, lapos fakanállal kevergetve, hogy ne tudjon leragadni, mindig akkora tűzön hogy épp ne fusson ki, de a legtöbb víz párologjon ki belőle), kb 40-50 perc után (nem tévedés 40-50 perc) az egész kezd besűrűsödni, és finoman karamellizálódni.
Mikor már anyira sűrű hogy keverés közben elválik az edény aljától, 4 dkg vajjal el kell keverni tűzről levéve, majd hideg felületre (csempe, márvány) kifektetett sütőpapírra kiönteni, elsímitani egy vizes késsel.
Kihülés után szeletekre, kockákra vágni ,és enni.
Ez a lengyel tejkaramella (vajkaramella),
Hát rendkívül finom, ha valaki édesszájú.
Aki nem édesszájú, az ne egye! Az inkább egyen valami savanyút!
A következő indiai édesség is úgy készül, hogy órákon keresztül főzik a tejet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!