Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A ceklat sokaig kell fozni,...

A ceklat sokaig kell fozni, forralni. Ez mennyire teszi tonkre a cekla C-vitamin tartalmat?

Figyelt kérdés

Ugyanez ervenyes a csipkere is ha teat fozunk belole?

Marad meeg C-vutamin a ceklaban, csipkebogyoban egyaltalan?



2015. dec. 25. 22:38
 1/8 anonim ***** válasza:
81%
Teljesen. A csipkebogyóból sem főzünk teát, hidegen áztatjuk.
2015. dec. 25. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Vagy kifagyaszthatod a levét a pépből.

Ugy tudoma fagyasztás nem teszi tönkre a c vitamint.


Egyébként filléres dolog az L aszorbinsav a scitecnél. Szóval emiatt ne bajlódj vele!

Mellesleg az tutira nem szennyezett semmivel sem.

2015. dec. 25. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Eléggé. Ha C-vitamint akarsz bevinni céklából, inkább edd nyersen :) A csipkebogyótea hidegen készül, ahogy már írták.
2015. dec. 25. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
13%
teljesen, ha C-vitamin kell szedsz C-vitamin tablettát.
2015. dec. 25. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
73%

Amiket eddig írtak, azok hiedelmek, tévhitek, amiket már ürükre belerögzültek a fejekbe.


Ha érdekel a tényszerű tudományos része: [link]


Oda van írva: 190–192 °C-on bomlik.


Tudom, nem leszek ezzel népszerű, de vállalom.

2015. dec. 26. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

#5: A víz is párolog forráspont alatt is... A C-vitamin is képes bomlani, meg is teszi, s hosszas főzéskor már igencsak tempósan teszi.

Ez ugyan csak egy gyk-s link, de itt regéltek a témáról:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2015. dec. 26. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
78%

#5-ös félrevezeti az olvasókat, mert a 190°C körüli bomlás a száraz anyagra vonatkozik (hőbomlás). A céklát nem a C-vitamin tartalma, hanem a benne levő növényi rostok és az antocián (festékanyag) tartalom miatt ajánlatos fogyasztani. Az antociánnak nevezett festékanyag antioxidáns hatású, a vérben, majd a vizeletben is megjelenik. Statisztikai felmérések szerint kisebb a rákos megbetegedések előfordulási aránya olyan országokban, ahol nagyobb a cékla fogyasztása. A céklát méretétől függően 1-2 órát ajánlatos főzni (kuktában kevesebb is elég) majd hideg vizet ráengedve lehűteni és hámozásig víz alatt tartani. Ilyenkor a héj a kézbe fogott cékláról a hüvelykujjal ledörgölhető (lecsúszik). A cékla lazítja a béltartalmat, ezért jó székrekedés gátlására. A székletben megjelenő festékanyagot nem kell összetéveszteni a vérrel !

A csipkebogyó teát meg valóban szárított csipkebogyó héj hideg vizes áztatásával (1 éjszakán át) készítik. Minden növényi anyagban a tárolás alatt csökken a C-vitamin tartalom, a savasabbakban lassabban (ezért ajánlatos a citrom). Lúgos körülmények között kémiailag gyorsan reagál más anyagokkal, miközben elbomlik, hasonlóan fémekkel is. Emiatt csupasz fémedényt, fém kanalat stb. ne használjunk.

2015. dec. 26. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
52%
A 9:26-osnál a pont többszörösen megérdemli a szakszerű, valós válaszért !
2015. dec. 26. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!