Van egy 4 literes fritőzöm milyen gyakran cseréljem benn az olajat ill. hány sütést bír ki kb. egy feltöltéssel? Hetente egyszer kétszer használom, és időnként átszűröm!
Második, sajnos az elsőnek van igaza.
Bármilyen olaj, zsír csak egyszer hevíthető fel, és akkor sem szabadna elérnie a füstölési pontot. Itt megnézheted, hogy melyik zsiradéké milyen magas, de a kókuszzsíré pont nagyon alacsony, szóval a lehető legrosszabb tanácsot adtad.
Arról nem is beszélve, hogy 90%-ban telített, tehát koleszterinszintet növelő, érelmeszesedést okozó zsíravakat tartalmaz (míg a hidegen sajtolt olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj stb. telítetleneket, amik pont hogy jótékony hatásúak). Konkrétan még a disznózsírban kis kisebb arányban vannak jelen a telített és többszörösen telített zsírsavak, mint a kókuszzsírban,...
A tévhitekkel ellentétben a szűrés - otthoni körülmények között, szitával meg kis szűrővel - nem javít az olaj kémiai szerkezetén, nem szűri ki a rákkeltő és egyéb betegségeket okozó anyagokat, csak az odaégett ételdarabokat.
Az olaj újrahevítésekor a következő anyagok keletkeznek, amelyek súlyosan egészségkárosító hatásúak:
- alkil-benzolok (aromás szénhidrogének): szövetroncsoló hatásúak és segítik a rák kialakulását
- toxikus aldehidek: idegroncsoló hatásúak és szintén elősegítik a rák kialakulását.
Ha nem szeretnél idegrendszeri betegségekben, rákban szenvedni középkorú vagy idős korodra, szerintem inkább vegyél egy serpenyőt, és ha olajban sütsz, abba kevesebbet önts, de csak egyszer használd. A fritőz egy olyan évtized szüleménye, ahol fogalmuk sem volt róla, milyen káros betegségeket okozhat az, ha rendszeresen mély, használt olajban sült termékeket fogyasztunk. Meg is van az eredménye, az idősek, középkorúak köreiben - akik bizony a fritőzben sült krumplin éltek évtizedekig - egyre több és több a rákos beteg, magas koleszterinszintű, elhízott, cukorbeteg, egyéb emésztőrendszeri problémás, stb. beteg... szerintem megér hetente pár száz forintot az, hogy ne jussunk ilyen sorsra.Hagyd azt a fritőzt a szekrényben nyugodni...
Igen, a kókuszzsír telítetlen és igen egészséges zsiradék :) Efféle kakukktojás :D S többször lehet benne sütni, sőt, (lehet, hogy csak emulzióban, de) epe nélkül is emészthető.
Jó kis cucc.
Persze nem vagyok kutató, ezeket nem én állapítottam meg róla, csak olvastam kismilliószor. Tudatában vagyok annak, hogy egyesek szerint nem jó, csak mert ő is telítetlen, pedig közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, nem képez transzzsírokat, miegymás.
Utánanéztem, s tudom, hogy egészségtelenned tartod :) Nem az. Annak ellenére, hogy telített ;) Egész más a lánchosszúsága, mint a tipikus, állati telítetleneké (bár abban sem vagyok biztos, hogy azok, a viszonylag természetes állati zsírok rosszak lennének... Elég nagy tömegek roppant egészségesnek tartják őket, a napraforgó olajat viszont nagy ívből kerülendőnek... de nekem mindegy, nem szoktam egyiket sem enni, csak tudományos kíváncsiság van bennem).
De mindenki egyen olyat, amilyet akar, én a kókuszzsírnál egészségesebb zsírt még nem találtam (persze, nem mindegy, hogy szűz vagy normál, de hidrogénezett is akad, na az nem jó). Igyekszem inkább tojással és olajos magvakkal bevinni a zsírt, de néha sütni is kell, legalábbis én nagyon szeretem az olyat, ma "rántott" padlizsán lesz, kicsit szokatlan, egyszerűsített formában :) Nem fritőzben, én mindig megeszem az összes zsírt, amiben sütök, már otthon is ez volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!