Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem kel meg a kenyér,...

Miért nem kel meg a kenyér, amit itthon akarok sütni?

Figyelt kérdés
Nem rég derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok, már kb. 4x szer próbáltunk itthon kenyeret sütni olyan lisztből ami gluténmentes, de egyszerűen nem akar megkelni a tészta.
2007. okt. 29. 19:24
 1/6 anonim ***** válasza:
74%
lehet, hogy nincs elég meleg neki. vagy nem jó a recepted a gluténmentes liszthez! süss rozskenyeret!
2007. okt. 29. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Többféle oka lehet, én is vagy 5-6 kenyeret kidobtam, mire megtanultam, hogyan kell kenyeret sütni.

Az általam ismert okok a következők lehetnek:


- nem megfelelő minőségű a liszt, tehát alacsony a "sikértartalma", ami a minőségét befolyásolja

- hideg a liszted. Mindíg szobahőmérsékletű liszttel készítsd a kenyeret!

- ha lejárt az élesztő szavatossága, akkor a minősége egyenlő a nullával

- eleve rossz minőségű az élesztő

- nem hideg vizet teszel a szárazanyagok alá. Hideg csapvízre van szükség, mert ha langyos a víz, az élesztő egyből elveszíti a minőségét

- túl hideg van a konyhában


Ha ezeket a gondokat kiküszöbölted, akkor sajnos nincs több ötletem, de remélem ezzel is segítettem!

2007. okt. 30. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
89%
Véleményem szerint a kenyérsütés nehéz feladat, pontosan a kelesztés miatt. Nagyobb áruházakban már viszonylag olcsón (8000 ft) lehet kenyérsütő gépet vásárolni, amely gyakorlatilag majdnem mindent megkeleszt. Iszonyú egyszerü használni, másfél óra kb a kelesztési ideje, de meg is süti a kenyeret, kalácsot. Megéri a befektetést, mert utána már csak a friss élesztőre és a receptben előirt mennyiségekre kell figyelned.
2007. nov. 3. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
100%

Én a héten sütöttem itthon életem első graham kenyerét, és remek lett.

graham liszt, só, egy kevés cukor, olajon futtatott fokhagyma, víz és élesztő kell hozz. Én szárított élesztőt használtam. Az alkotókat egy tálban a turmixom dagaszó fejével homogénre kevertem, 1 órára a radiátorra tette, utánna átgyúrtam és 180 fokos sütőbe tettem úgy, hogy sütőpapírra tettem a lelőgó sarkakpól kis sátrat képeztem a cipó felé. Kb. 50 percig sütöttem. Fincsi lett.

2007. nov. 16. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
100%

-Rozskenyeret nem ehetünk mi,lisztérzékenyek.-

Az én válaszom: Én is már rengetegszer próbálkoztam,mindenféle recepttel és porral,de soha nem sikerült igazán.A közepe nyerses maradt.Nemrég viszont elég ehetőt tudtam késziteni (szintén kenyérsütőgéppel),azt is ujabb recept alapján.Nemtudom,hogy mivel lehet gond,de az orvosom fia is l.érkékeny és nekik is 2 év után sikerült késziteniük.Első pár alkalommal a legtöbbeknek nehéz.Sok sikert!

2008. márc. 22. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező,

Leírok egy receptet, ami nálunk még eddig mindig sikerült..

Mantler kenyér I. (kenyérsütő gépben készült)

35 dkg mantler liszt (gluténmentes liszt)

3,5 dl víz (langyos)

1/3 igazi élesztő (nem a por)

2 teáskanál cukor

2 teáskanál só

1 tojás

1 ml olaj, lehetőleg oliva

Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel összekeverjük. Utána hozzáadjuk a tojást, sót, olajat, és szintén jól elkeverjük. Aztán jöhet a liszt. Megint jól összekeverjük (mi turmixgéppel szoktuk). Utána a tésztát kb. fél órát állni hagyjuk (kelesztjük). Kenyérsütő gépben 3 órás programot választva megsütjük.

Egészségedre! :)

2008. okt. 11. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!