Miért nem kel meg a kenyér, amit itthon akarok sütni?
Többféle oka lehet, én is vagy 5-6 kenyeret kidobtam, mire megtanultam, hogyan kell kenyeret sütni.
Az általam ismert okok a következők lehetnek:
- nem megfelelő minőségű a liszt, tehát alacsony a "sikértartalma", ami a minőségét befolyásolja
- hideg a liszted. Mindíg szobahőmérsékletű liszttel készítsd a kenyeret!
- ha lejárt az élesztő szavatossága, akkor a minősége egyenlő a nullával
- eleve rossz minőségű az élesztő
- nem hideg vizet teszel a szárazanyagok alá. Hideg csapvízre van szükség, mert ha langyos a víz, az élesztő egyből elveszíti a minőségét
- túl hideg van a konyhában
Ha ezeket a gondokat kiküszöbölted, akkor sajnos nincs több ötletem, de remélem ezzel is segítettem!
Én a héten sütöttem itthon életem első graham kenyerét, és remek lett.
graham liszt, só, egy kevés cukor, olajon futtatott fokhagyma, víz és élesztő kell hozz. Én szárított élesztőt használtam. Az alkotókat egy tálban a turmixom dagaszó fejével homogénre kevertem, 1 órára a radiátorra tette, utánna átgyúrtam és 180 fokos sütőbe tettem úgy, hogy sütőpapírra tettem a lelőgó sarkakpól kis sátrat képeztem a cipó felé. Kb. 50 percig sütöttem. Fincsi lett.
-Rozskenyeret nem ehetünk mi,lisztérzékenyek.-
Az én válaszom: Én is már rengetegszer próbálkoztam,mindenféle recepttel és porral,de soha nem sikerült igazán.A közepe nyerses maradt.Nemrég viszont elég ehetőt tudtam késziteni (szintén kenyérsütőgéppel),azt is ujabb recept alapján.Nemtudom,hogy mivel lehet gond,de az orvosom fia is l.érkékeny és nekik is 2 év után sikerült késziteniük.Első pár alkalommal a legtöbbeknek nehéz.Sok sikert!
Kedves Kérdező,
Leírok egy receptet, ami nálunk még eddig mindig sikerült..
Mantler kenyér I. (kenyérsütő gépben készült)
35 dkg mantler liszt (gluténmentes liszt)
3,5 dl víz (langyos)
1/3 igazi élesztő (nem a por)
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 tojás
1 ml olaj, lehetőleg oliva
Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel összekeverjük. Utána hozzáadjuk a tojást, sót, olajat, és szintén jól elkeverjük. Aztán jöhet a liszt. Megint jól összekeverjük (mi turmixgéppel szoktuk). Utána a tésztát kb. fél órát állni hagyjuk (kelesztjük). Kenyérsütő gépben 3 órás programot választva megsütjük.
Egészségedre! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!