Az élesztőt mivel lehet helyettesíteni?
Élesztö helyett lehet sütöporral készíteni sok mindent, de az eredmény természetesen azért másmilyen lesz.
Viszont ilyen esetben a kenyésütögép értelmetlen vásárlás volt, mert ezt kimondottan elesztös tészákhoz feljelsztették ki - a programokba belevették az kelesztés idejét és höfokát. Ez a sütöporos tészták esetében nem müködik, éppen ellenkezöle így ezekkel a programokkal ehetetlen valamit produkál a gép.
Ez azért van, mert a sütöpor és az élesztö teljesen más módon lazítja a tésztát.
Az élesztöben lévö élesztögombák mérsékelt meleg (max. 35 fok), elegendö szénhidrát (cukor, keményítö) és nedvesség esetén elkezdenek szaporodni a szénhidrátok lebontásával, aminek a mellékterméke széndioxid lesz, ami levegösé teszi a tésztát. Ehhez természetesen idö kell, ezért is kell keleszteni, és nem lehet azonnal sütni.
A sütöpor egész más módon müködik, itt a sütöporba lévö szódabikarbóna bomlik magas hö (150-200 fok) hatására többek közt széndioxidra is, ami felfújja a tésztát, de ennek feltétele, hoyg a tészta felülete hamar lezár a magas hömérséklet miatt, ezért nem tud a gáz kikerülni belöle.
Viszont ha sütés elött sokáig áll a tészta melegebb hömérsékleten, akkor ez a folyamat részben lezajlik, viszont a keletkezett gáz el is illan, mert nincs záróréteg, így a késöbbi sütéskor nem jön fel rendesen a tészta.
Ezért ezt a fajta tésztát kenyérsütö gépben nem érdemes készíteni, gyakorlatilag nem lesz belöle normális dolog.
Ha sütöporral akarsz kenyeret (vagy hasonló tésztákat) készíteni, sokkal több értelme van egy jó, nagy teljesítményü robotgépnek, amiben össze lehet állítani, és utána a normál sütöben sütni, adott esetben formában, ha lágyabb a tészta.
Ha megoldható, a megvett kenyérsütöt vidd vissza és/vagy cseréltesd át egy robotgépre, annal több értelme van.
Ha élesztő allergiád van akkor tedd meg, hogy utánanézel a dolgoknak saját érdekedben, van sok cikk róla a neten. Helyettesíteni semmivel sem lehet, nem ehetsz semmit ami élesztővel készül, kelesztett tésztából. Olyat ehetsz amit nem élesztővel készítenek hanem sütőporral vagy szódabikarbónával. De az nem helyettesítés hanem egy más fajta sütési eljárás.
Nem teljesen jól tudod #3-as. A kovászban nem a háztartási sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) van. A kovász lényege az, hogy erjedést okozó és savat termelő baktériumok vannak benne szép számmal.
Kedves kérdező, próbáld ki a következő leírás alapján elkészíthető kovásszal a kenyérsütést.
Persze csak a dagasztást végeztesd a géppel, a kenyeret majd a sütőben neked kell megsütnöd, mert a kovásszal az élesztőnél sokkal lassabban fog kelni a tészta. Akár 2-3 óra is lehet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!