Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Október 20-án lejárt szavatoss...

Október 20-án lejárt szavatosságú joghurtot fel lehet ma használni, ha láthatólag semmi baja nincs?

Figyelt kérdés

Lehetőleg gyors választ kérek, mert kb 20 perc múlva be kéne tennem egy főzelékbe.

Én eddig többnyire gondolkodás nélkül megettem és felhasználtam régen lejárt dolgokat is, ha amúgy jónak találtam, de miután egyszer rosszul lettem egy több hete kibontott szójaitaltól, már kicsit bizonytalanabb vagyok...

2014. nov. 1. 10:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
83%

Ha látszólag nincs vele gond egy nagyon picit kóstolj meg belőle, ha így sem "fura" akkor simán belemehet.

A szavatosság csak egy irányadó dolog, általában jóval korábbi dátumot írnak lejárati időnek, mint ami a várható romlás ideje.

2014. nov. 1. 11:05
 2/13 anonim ***** válasza:
86%
yugodtan felhasználhatod, a rajta lévö dátum NEM a fogyaszthatóságot jelenti (azaz ennek lejártakor nem romlott meg), hanem a minöség megörzését eddig garantálja a gyártó (azaz eddig nem lehet sem az ízében, sem az állagában semmilyen változás). Mivel ez garancia, ezért ezt mindenhol úgy határozzák meg, hogy a lejárta után még sokáig ne történjen változás a termékben, mert nekik csak így biztonságos.
2014. nov. 1. 11:20
 3/13 anonim ***** válasza:
91%

Azért nem mindegy, hogy pl. egy kávé vagy egy tejterméek szav. idejéről beszélünk.

Én nem játszanék lejárt szav. idejű tejtermékkel. Főleg a joghurttal nem, ami alapban tele van baktériumokkal.

2014. nov. 1. 11:27
 4/13 anonim ***** válasza:
63%
Én biztos hogy nem enném meg.
2014. nov. 1. 11:55
 5/13 anonim ***** válasza:
69%

3-mas

A szavatosság nem eggyenlõ a romlandósággal.

2014. nov. 1. 12:05
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm, végül is beletettem.
2014. nov. 1. 12:10
 7/13 anonim ***** válasza:
83%
Jól tetted!
2014. nov. 1. 15:48
 8/13 anonim ***** válasza:
91%

#5 ezzel én is tisztában vagyok, de azért abban egyezzünk meg, hogy egy tejtermék esetében a szavatossági idő és a romlandóság ideje igen közel van egymáshoz. Egy tej esetében 1-2 nap pl.

A joghurtnál valamivel több, de a Kérdező joghurtja másfél hete lejárt! És a joghurt (ellentétben a tejföllel) alapban kicsit csípős, így nem érezni meg olyan könnyen, ha már romlófélben van.

2014. nov. 1. 20:37
 9/13 anonim ***** válasza:
83%

Jó, de akkor milett abbol a joghurtbol amit lejárta után 3 hétre ettem meg?

Bocsánat a csúnya kérdésért!

2014. nov. 1. 21:59
 10/13 anonim ***** válasza:
72%
Nem feltétlenül kapsz ételfertőzést, ami hányással, hasmenéssel jár. Talán nem is érzel semmit. De a bélflórád egyensúlya igen durván megborul.
2014. nov. 2. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!