Milyen kisegítőeszköz a - mostanában agyonhirdetett - héj nélküli, műanyag, tojásfőző? Hát én megmondom!
73 éves tapasztalatom nem volt elég arra, hogy erre a blődségre "ne harapjak rá" .
Válaszolok a magamnak feltett kérdésre:
SEMMIRE NEM HASZNÁLHATÓ. Csak annak volt jó aki legyártotta és eladta.
Megvettem és kipróbáltam:
első meglepetésem, hogy a csavarmenet mentén (de miért NE) elkezdett kiszivárogni a fehérje, mint ha berepedt tojást tettem volna bele. Műanyag lévén nem is lehet annyira rászorítani, hogy nem szivárogjon.
második meglepetésem, hogy nem lehetett kivenni belőle a megfőtt - maradék - tojást. Késsel kellett körbevágnom és kiráznom. A körbevágás miatt egy része bennmaradt, amit meg kiráztam az szétesett.
ne okold magad . bárkivel előfordulhat.
Én tojás pucolásra csak 1 megoldást találtam.
Csak így főzöm a tojást ,legyen az lágy vagy kemény.
posirozott tojás:
Posirozott tojás: posírozáshoz a lehető legfrissebb tojást használjuk, mert így a fehérje vastagabb lesz, és kevésbé fog szétfolyni főzés közben.
Hogy a fehérje ne folyjon szét fonalszerűen, hanem egyben megalvadjon, adjunk kb. 1 tk ecetet 1 l vízhez.
Ne tegyünk a vízbe sót, mert ez akadályozza a fehérje megszilárdulását. Az ecet a megfött tojásában nem lehet érezni.Ha szeretnéd az ecetet ,érezni a tojásban akkor 3evő kanál kell.Épphogy forraljunk fel egy fazék vizet, és adjunk hozzá egy kevés ecetet.
Egyesével törjük föl a tojásokat, vigyázva, hogy a sárgája ne sérüljön meg, és óvatosan csúsztassuk az ecetes vizes fazékba.Óvatos mozdulatokkal alakítsuk a fehérjét megfelelő formára 20 másodperc alatt, amíg szilárdulni nem kezd. Tegyük ugyanezt a többi tojással is. Állítsuk be úgy a hőmérsékletet, hogy a víz gyöngyözve forrjon. 3-5 percig posírozzuk a tojásokat, amíg a fehérje megszilárdul.Ha kemény toját szeretnénk akkor 8-10perc kell.
egyszere ne túl sok tojást tegyünk a főző vízbe . 1,5 liter vízhez kb 4db tojás.Előre posírozás:
Ha a tojásokat előre el szeretnénk készíteni, főzés után tegyük őket egy tál hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Rakjuk a tálat a hűtőszekrénybe. Ha tálalni szeretnénk a tojásokat, tegyük őket egy lábas sós, gyengén forrásban lévő vízbe, és melegítsük 1 percig. Ne főzzük tovább!
Tegyük fel szépen és simán működik minden.
Egy átlag embernek legnagyobb kínja amit nem szeret az a főzés utáni MOSOGATÁS!
Tehát számomra hiába a praktika, ha a mosogatással több időt eltöltök, mint a pucolással.
Egy újságpapirra rápucolom aztán kuka. Ennyi. :-)
És, hogy egyben maradjon és szép legyen: kis olaj meg kis só a vízbe és kész.
Nálam 10-ből 9 tökéletes lesz.
Pedig 39F vagyok.
- s nem is egy konyhatündér. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!