Miből lehet spagettihez finom mártásokat készíteni?
a barátom isteni finomat csinál:
paradicsomlé(házi vagy bolti)+liszt+pizza fűszerkeverék
ez olyan bolognai jellegű lesz,tezsünk néha bele felvágottat vagy virslit
uhh,hát a barátom szokta csinálni, ez az ő specialitása, így nem tudok pontos adatokat írni..
úgy szokta,hogy egy serpenyőbe önt paradicsomlevet, hogy mennyit,az attól függ,hogy mennyi öntet kell a végén, ezt melegíti, mikor már forr, tesz hozzá lisztet, először kevesebbet, végül is ettől sűrűsödik be.
szerintem nem lehet elrontani, mert ha túl sűrű akkor még paradicsomlé kell hozzá, ha meg túl folyékony,akkor meg liszt. addig kell kevergetni meg hozzáönteni a par.levet és lisztet,amíg olyan állagú lesz,amilyet akarunk(se túl folyós se túl sűrű ne legyen). mi teszünk még bele pizza fűszerkeveréket. A felvágottat külön csináljuk meg, kockára vágjuk, vagy ha virslit,akkor azt karikára és olajon megpirítjuk.
Carbonara: pici olajon átfuttatsz 1-2 gerezd szétnyomott fokhagymát, rádobsz apróra vágott sonkát vagy jobb gépsonkát, sózod, borsozod, csipet aprított bazsalikomlevelet szórsz rá. Felöntöd főzőtejszínnel és 1-2 perc alatt összeforralod. Ha kell, utánaízesíted és kész is! kb.7-8 perc az egész!
Tejszínes-gombás szósz: olajon megdinsztelsz ( ha kicsi, akkor szeletekre vágott, ha nagy, akkor darabokra vágott) gombát, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesíted, felöntöd főzőtejszínnel és 1-2 perc alatt összeforralod.
Kb.10-15 perc alatt készül el.
Milánói szósz: olajon gombát dinsztelsz, sóval, borssal, (ha szereted, oregánóval is), bazsalikommal ízesíted, 1 csapott evőkanál liszttel beszórod (ettől lesz szósz állagú) és paradicsomszósszal engeded fel. Csipet cukrot is tegyél bele, attól még pikánsabb lesz! Álandóan kevergetve beforralod.
Van egy saját kedvencünk is: csirkemell csíkokat serpenyőben, pici olajon, sózva, borsozva (vagy ha kedvünk van, akár grillfűszerrel ízesítve) pirosra sütöm, öntök rá főzőtejszínt, hozzá egy kis konzerv kukoricát lecsepegtetve. Pár percig forralom, hamar összeállnak az ízek és a csirke is átpuhul.
Én ezt szoktam készíteni:
1 nagy fej hagymát apró kockákra vágok és kevés olajban megdinsztelem. 20 dkg füstölt combot (vagy füstölt tarját) egészen apró kockákra vágok (kb. 2x2 mm), hozzáteszem és pár percig együtt pirítom. Ezután hozzá teszek 50 dkg darált húst és 3 db füstölthús kockát (ha a sonka házi, akkor erre nincs szükség), és miután kifehéredett 15 percig fedő alatt párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután leöntöm egy 400 g-os (tehát az a jó nagy) sűrített paradicsommal. (én aranyfácánt használok, mert annak szép a színe és jó sűrű is). Ha nagyon sűrű lenne a mártás, akkor paradicsom ivólével vagy kevés vízzel hígítom. Pár percig együtt forralom és kész.
A végén ha szükséges, akkor kicsit megsózom. Cukor nincs benne!!!!!
Frissen teszem a kifőzött spagettire, és parmezánnal vagy füstölt sajttal megszórom.
Isteni finom. :-))
upsz...
előző vagyok.
elfelejtettem írni, hogy szoktam tenni bele fűszereket: bazsalikomot és oregánót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!