Ha Halloween-i tökből szeretnék madáretetőt csinálni a madárkáknak, akkor a tök belsejét is felhasználhatom később mint eleséget (tökmag)?
Ezen cikk alapján szeretném, lejjebb van egy felfüggesztett tök, amibe lehet eleséget rakni.
Meddig állna el a tök odakint? Hogyan faragjam ki, legyen egy plusz lyuk az eleségnek?
Mit csináljak a kikapart "cuccal"?
Köszi :D
Szerintem elég jól látszik, hogy van kifaragva:
Át van lyukasztva az egész, könnyű betenni a kaját.
Amit kikaparsz, annak a tök részét párold meg, csinálj belőle krémlevest, vagy pürét, köretnek, stb. Akár a madaraknak is odaadhatod.
A magot most át, csepegtesd le, terítsd ki száraz, meleg helyre.
Ha kiszáradt, akkor száraz hűvös helyen sokáig eláll, és bármikor odaadhatod a madaraknak.
De akár frissen is odaadhatod, nem egy nagy mennyiség.
Ha kellően kiszáradt a tökhéj, akkor évekig tudod hsználni.
Nálam az első képen szereplő tökökből vannak az etetők, csontkeményre szárítva.
A "kikapart" belső részt is ajánlott kiszárítani és összetörni/morzsolni. Az egész tökmagot -mérete miatt- nem mindegyik kismadár tudja egészben fogyasztani.
Amúgy ezek kívül elég fásak, szóval szerintem nagyon sokáig eláll.
Erősen kell felkötni, hogy ha belepi a hó, akkor se szakadjon le, ezt leszámítva szerintem 1 telet simán kibír.
Igen, amit a 08:28-as mond, az lopótök, nem véletlenül használták arra.
Ha teljesen kiszárad, akkor az bírja a nedvességet, nem rohad el.
Köszönöm :) Még életemben nem faragtam tököt, gondolom elég éles nagy kés kell hogy a héját át tudjam vágni.
Szárítani a radiátor melegén kell? Vagy a kamrába is ki lehet tenni?
Halloween tökhöz legjobb dekopír fűrészt használni.
De nem egy precíziós munka, nekieshetsz késsel is.
Amíg tart ez az esős idő, rárakhatod a radiátorra, de megmondom őszintén nem vinném túlzásba a szárítgatást.
Egy ekkora öreg tök elég strapabíró, pár hónapot biztos kibír.
Egyszerűen csak kiakasztanám.
"Nem "lopótök", hanem kobaktök!"
Nagy tök szakértő ugyan nem vagyok, de találtam egy ilyen cikket, aminek az első fél mondatát is elég elolvasni:
E szerint ugyanaz, sőt van még jó pár neve is.
De hogy ne legyen kavarás belőle, nevezzük nevén a gyereket, ez az egy ami biztosan egyértelmű: Lagenaria siceraria.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!