Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Zsírt sütöttünk.4-5 órán át,...

Szalay kati kérdése:

Zsírt sütöttünk.4-5 órán át, szépen forrt, kb 30 liter egy nagy üstben, de a töpörtyű olyan lett, mintha főzve lenne, ki sem lehet nyomni. Tettünk bele tejet, de nem lett ropogós, ki kell dobni. Mit csináltunk rosszul?

Figyelt kérdés

#töpörtyű #zsírsütés
2013. okt. 22. 10:42
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
Tovább kell sütni.
2013. okt. 22. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
61%

Most pont jó!

Tészta-szűrővel szedjétek ki a töpörtőt, rakd bele egy zománcos tepsibe, és be a sütőbe, ne legyen túl forró, ne égjen meg a külseje, olyan közepes hőfokon süsd még tovább. Kijön belőle ami zsír még van benne, ha ott már szép sötétbarna, akkor lesz jó.

Majd amikor a tepsiből kiszedted, akkor az is jó, ha már nincs tej, a kezeddel egy kis vizet csapkodjál rá, mint amikor egyes ruhákat vasalás előtt "práholunk". Fincsi lesz az úgy is!

2013. okt. 22. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
61%
Ki ne dobd ezt a kincset, még ha nem is lesz ropogós. Daráld le, és használd fel millió dologra. Adagokban le is fagyaszthatod, és néha kiveszel egy adagot. Lehet tepertő krém több féle. Lehet pogácsa stb. Nagyon hasznos és finom dolog.
2013. okt. 22. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
84%

3-as te miről beszélsz?

Mintha az előző évszázadokban a disznóöléskor a zsírnak való szalonnát nem ugyanúgy üstben sütötték volna ki!

Szüleink, nagyszüleink, dédszülők, ükszülők és még ki tudja hány száz éven keresztül, és mégis éltek akár több mint 80 évig, a rák pedig sehol sem volt!


Ez, hogy a zsírtól rákos lehet lenni, csak most a rendszerváltás után került be a köztudat. Nyugatról jött, hogy az általuk behozott "étolajnak" nevezett förmedvényeiket el tudják adni nekünk.

Most 1-2 éve már elismerik, hogy az ősmagyar "mangalica" zsírja sokkal egészségesebb, mint egyes "napraforgó" olaj.

2013. okt. 22. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 besenyőpistabácsi ***** válasza:
100%
#3-s! Nagyapáink nem voltak rákosak, mert nem ették ezeket Teco-s műanyag szemeteket, meg pirítós kenyeret! Tepertős pogácsát ilyen tepertőből is nagyon finomat lehet sütni! Nehogy kidobd!!!
2013. okt. 22. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
3-as, szerinted hogy készül a zsír? :D Terem a zsírfán műanyag dobozokban és ősszel leszüretelik? :D
2013. okt. 22. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 doboszoli ***** válasza:
100%

Nem akarok arcoskodni, de sütöttem már pár(tíz) mázsa zsírszalonnát. Pl. ma is olyan 80 kilót.

A hiba oka: kis hőfokon történő sütés. A tepertő nem sült, hanem megfőtt. Ha még tovább sütöd, a zsír is megég.

A továbbiakra:

Vágd a (lehetőleg bőr nélküli) zsírszalonnát ujjnyi hosszú, és vastagságú darabokra.

Tegyél az üstbe 2 kilónyi zsírt, rá a zsírszalonnát. Intenzív tűzön folyamatosan kevergetve süsd, amíg zsírt nem enged, ill. a szalonna nem kap "kérget". Ez nem egyenértékű a szénné égetéssel...

Tegyél rá egy marék sót, félidőben lassan, csorgatva 3

dl. tejet. A tüzet annyira kell mérsékelni, hogy a szalonna süljön, ne főjön. (itt hibáztatok)

Nagyjából egy üst(30-35 kg) szalonnának 2 óra alatt kell készre sülnie.

Akkor van készen, ha a felúszó tepertőre a fakanállal rásimítva olyan hangot ad, mint a finom dörzspapír. Nem tudom másként leírni, ezt látni, érezni kell!!

Aki a fentieket nem hiszi, járjon utána..))

2013. okt. 22. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
doboszoli jól írja. Jelzem, régen nem volt ennyi faxni vele, csak manapság, a tápos disznók korában. (Mondjuk az enyémek sohasem kaptak tápot.)
2013. okt. 24. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!