Hogy kell jó chilis babot készíteni?
Kérlek írjátok meg komiba hogy hogyan kell a jó chilis babot készíteni?
és köret kell hozzá?
Szia!
Én szoktam venni hozzá alapport is.
Ahogy én csinálom:
1 kiló darálthús (marha, sertés, vagy kevert, pulykát ne, azzal nem lesz ugyanolyan)
Alappor (mind1 milyen márka, a legolcsóbb is elég, és én 1 kilóhoz is 1 csomagot szoktam használni)
Konzervbab
Konzervkukorica (ezekből 1-1 konzervet szoktam, ízlés kérdése mennyire akarod babosra-kukoricásra)
Olaj vagy zsír
Só
Egyéb fűszerek (oregano, stb)
Bors (inkább fekete)
Az olajon (vagy zsíron) a darált húst megpirítom, amíg szép barnára nem válik mindenhol. Ilyenkor már hozzáadok egy kis sót, meg borsot is, sőt, fokhagyma granulátumot is szoktam, így a hús már ilyenkor felveszi a finom ízt (és a konyhán túl már ilyenkor korognak a finom illatoktól a gyomrok). Ha sok levet eresztett a hús, akkor leöltök belőle egy kicsit, nem jó ha túl zsíros. Amikor megpirult szép barnára mindenhol, akkor hozzáadom az alapport és felöltöm egy kis vízzel. Adok még hozzá olyan fűszert amit szeretek, én borsozni nagyon szeretem az ilyen ételeket. Van hogy paprikaport is teszek bele egy keveset. Fűszerezés után meg hogy benne van az alappor és a víz, jól elkeverem, hogy ne legyen csomós a por miatt. Ekkor a lecsöpögtetett konzervbabot és kukoricát is hozzáadom (ha a babra rá van írva hogy chilis, akkor is leöltöm és lemosom róla a levét). Jól elkevergetve ősszefőzhetjük még rotyogásig 10 percig. Ha csípősen szereted, tegyél bele egy kis szárított chilit összemorzsolva, vagy erős pistát. Időnként egy pár hegyes erős paprikát is szoktam belekarikázni, ha csak magamnak főzöm, a chilis bab szerintem jó forrón és csípősen az igazi! :) Ha úgy gondolod elég, akkor leveszed a tűzről és tálalhatod is, csak vigyázzatok, mert forró.
Remélem tudtam segíteni. :)
Én szívesen megírnám neked komiba, csak azt nem tudom mi a búbánat az a "komi"?
Eredeti chilei chili recept (onnan hozta vendéglős ismerősöm és nagy sikere van vele):
50 dkg vörös babot előző nap beáztatsz, 50 dkg marhahúst megdarálsz, 30 dkg érett paradicsomot leforrázol és lehámozod.
1 fej vöröshagymát felkockázol, olajban habosítod 2 apróa vagdalt chili papríkával, ebbe beleteszed a darálthúst megpirítod , 3 darab metélkére vágott sárga (zöld) paprikát, teszel rá őrölt piros paprikát, borsot, sót, felöntjük csontlével (vagy zöldség levessel vagy forró vízel) főzzük, beleteszük a felvágott paradicsomot ez szétfőhet (ha nincs érett édes paradicsom, féligzöld téli üvegházi helyett inkább sűrítményt), 1 nagyobb fokhagyma cikket, ekkor bele a babot amit külön megfőzöl nem sok vízben (a levét is bele) vagy a konzerv babot (ennek a levét nem bele) a babbal főzöl 10 dkg morzsolt kukoricát (vagy konzervből). Akinek pászol az íze, tehet rá koriander zöldet, de megteszi a petrezselyen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!