Hogy főzzek olcsòn és kiadòsan?
5 embernek azért ez nem egyszerü. Nálam a heti menű terv vált be . megnézem mi van itthon és a fagyasztóba ez alapján csinálom . Semmit nem dobok ki ha valamiböl 1adag marad megy a fagyasztóba . és késöbb valamelyikünk megeszi : Ma pont ilyen nap van : A férjem töltött paprikát ,én pedig harcsa pörköltett eszek ma.
Káposztás ,babos ,krumplis ,ételek . ezeket is probáld meg 2 napra főzni ..
ami még aránylag az olcsóbb kategoria .
paprikás krumpli nokedlivel ,lekváros gombóc ,
tartalmas levesek . bab ,gulyás lencse , frankfurti , húsles .ezeket lehet enni akár 2napig is
tarhonyás -rízses húsok szárnyas aprólékokbol .
rakott zöldségek
lecsó
idény jellegű dolgokat veszek amikor olcsó és berakom a fagyasztóba ,vagy most lecsót tettem el télire . lekvárt is magam főzöm a gyümölcsöt pedig leszedem ismerősnél ,és cserébe kap érte pár üveg lekvárt .Díót is igy szedek évek óta 1bácsinál leszedem . megpucoljuk ,együtt elfelezük ,az én részemböl süti lesz ő pedig eladja az ő részét .
A férjem horgászik ,a szomszédunk pedig gombászik ,vadászik mi adunk neki halat ő pedig vagy gombát vagy vadat ad . Szóval mi így csereberélünk szerintem nem rossz dolog . Mi egyenlőre 2 vagyunk : kb 30000ft a kajánk havonta . A húst mindig megnézem hol olcsó mi akciós és abból veszek többet . megy a fagyasztóba és így mindig van mit enni ha pénzünk nincs is .A tisztitó szerekre tisztálkodásra nem tudom ,hogy ez sok e negyedévente 20000ft . de ebbe fogkrém ,wc -papir ,borotva ,tusfürdő ,szappan ,deok stb van ..
31X 5000ft = 155000ft havi kajátok ?? Nekem ez 2 embere durva . mi ketten vagyunk sok húst eszünk kb 40000ft a kajánk . én főzök itthon .. ebböl a pénzböl amiből én gazdálkodok nem rossz minőségü kajákat eszünk.
nálatok akkor egyikötök teljes fizetése csak a kajára megy el.
Zöldségfélét mindig a piacon végy, és ne multiba vagy pavilonba.
Most még tudsz "előre spórolni", ha van fagyasztód, elég sok zöldségfélét be tudsz rakni télire kb. feleáron, mint majd akkor, amennyiért megvennéd.
Van még a piacon: karaláb (felszeled mint a szalmakrumplit levesnek, főzeléknek), karfiolt (rózsákra szeded megmosva rakod el) tökfélék reszelve főzeléknek (kaporral együtt!!), vagy kockára vágva panírozva lefagyasztani. Lecsó-paprikát karikára szelve bezacskózod, paradicsomot van aki egészben rakja a fagyóba, és fel szoktam kockázni, és persze a répa-gyökér karikára szelve, összekavarva és be a zacsiba. Ezzel együtt a petrezselymet is megmosva, csokorba szedve!
Gyakorlatilag a borsót és a zöldbabot késted el, azok már leértek. De ha most még tudsz a felsoroltakból elrakni valamit, télen, amikor egyébként a fűtés-számlát fogjuk fizetni, nagyon jó lesz a fagyóból kiszedni ezeket!
Oszd el a pénzteket heti keretre, próbáld meg azt tartani, ha túl is vásárolsz, akkor tudod, hogy a következő héten mennyivel kell rövidebbre fogni a kiadást. Ha minden hétre beiktatsz 1-1 vagy 1-2 szűkösebb, vékonyabb kaja-napot, akkor a hó végén is kb. ugyanazon a szinten tudtok étkezni, nem lesz annyira szoros, és nem fog annyira rosszul esni!
Hát mi nagyon beosztjuk, mert muszáj.
Kertes házban lakunk, meggy, füge, szőlő, szeder, málna, eper gyümölcsök közül. Ezekből málna, füge, eper és meggy lekvárt tettem el télire, jó sokat.
Szőlőt, fügét megesszük+bor.
Zöldségből van paprika, paradicsom, patiszon, cukkini, spenót, sóska, hagyma, zeller, uborka, cékla.
Télire már tettem el lecsót és paradicsom levet is.
Levesből mindig 2 napra főzök és gazdagítom.
Pl zöldbab, zöldborsólevesbe főzök csirke csontokat, virslit, kolbászt stb. így laktatóbb, utána lekváros gombóc vagy vmilyen tészta féle, piskóta, mákosguba stb elég.
Nokedlit főzök lecsóba, paprikás krumpliba, így laktatóbb.
Mivel most sok a cukkini így főzeléknek, lecsóba és rántott cukkiniként sokat eszünk belőle. Mellé rizs, az olcsóbb, mint a krumpli.
Csirke aprólékból tarhonyás hús, rizses hús.
Ha marad sonka, párizsi, szalámi vég, abból lehet csinálni pizzát, melegszendvicset, húskrémet, húsos tésztát.
Maradékokat mindig használd fel.
Ha marad egy adag, de nem kéritek, tedd a fagyasztóba. Ha össze jött 5 adagra való, jelölj ki mindig egy ilyen napod, vedd ki, tedd ki az asztalra és mindenki válassza ki azt, amelyiket szeretné megenni.
Főzelékeket tudsz csinálni, feltétnek sült virsli vagy párizsi, tükörtojás.
Ha vminek közeledik a lejárássi ideje, használd fel.
Megszáradt kenyér, zsemle-piritós, bundás kenyér, melegszendvics, fasírt, zsemle gombóc, májgombóc, száradt kifli mákosguba, kalács.
Maradék főtt krumpli-krumplis lángos vagy pogácsa, nudli, derelye, tészta.
Csinál tojás vagy zöldség krémet sokkal olcsóbb és egészségesebb.
Gyerekeknek csinálj müzlit-zabpehely, 1 csomag mazsola és egy kis cukor.Ezt keverd össze egy tálba, és reggelinek tejjel finom.
Ha erdőbe, temetőbe kimentek, tudtok szedni diót, mogyorót, gesztenyét, csipkebogyót-teának, az olajos magvakat pedig sütibe krémnek, kenyérre mogyorókrémnek vagy átpirítva megenni nagyon finom.
Üdítőket, chipset, csokikat ne vegyetek, kekszeket sem.
Erdőbe, utak szélén almát és körtét is tudtok szedni.
Piacon olcsóbbak a zöldségek, gyümölcsök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!