Hogy főzzek olcsòn és kiadòsan?
Nagyon jó, ha sikerül tartanod a heti 15000 Ft-ot, ha valami akciósba futsz bele, és ez miatt "túlköltöl", akkor is tudod, hogy a következő hetekre való kaja már a fagyóban van, és akkor azoknak a heteknek a kerete kb. mennyivel fog csökkenni. Másrészt ha marad a keretből, nem szükséges feltétlenül elkölteni, a heti megtakarítást rakd külön dobozba, majd jöhet még (sőt biztos, hogy jön) valami váratlan kiadás.
Tökfélékből pörkölt (cukkini, pattiszon, fehértök is):
ugyanúgy kockára vágod, és megfőzöd mint akár a sertéspörköltet, a végén egy kis tejfölbe lisztet símára kavarsz, azt beleforralod a pörköltbe (rögtön nem lesz olyan híg a leve), mellé nokedli vagy rizs.
Karfiolt ugyanígy pörköltnek, de ahhoz szoktam karikára szelt répát-gyökeret és apróra vágott petrezselymet is.
A tökféléket ha kockára vágod, lehet panírozni és kirántani is, petrezselymes krumplival/rizi-bizivel, paradicsom-salátával szeretem.
Kelkáposztát ha úgy vágsz cikkekre, hogy minden részhez maradjon torzsa, (összetartja a leveleket) majd egy pillanatra lobogó sós vízben főzöd, csak annyira, hogy a levelek színe "elkezdjen" üvegesedni, majd lapáttal kiszeded, besózod. Utána tudod panírozni és kirántani.
Elkészítési módja hasonlít mint a rántott karfiolé!!!!
Persze kérdés, hogy férjed ezekhez a kajákhoz mit szól, olyan húsnélküli, gyomorkímélő kaja, de én szeretem.
Ha rizst/kölest puhára főzöl, de olyan sűrűre, mint a tejberizs, amikor teljesen kihűlt, akkor fűszerekkel, 1-2 nyers tojással, liszttel vagy zsemlemorzsával összegyúrod mint a fasírozottat, a gombócokat sütés előtt egy kicsit meglapítod és zsemlemorzsába beforgatva sütöd. Egy főzelék mellé hóvégi kaja.
A krumplifasírtot főtt krumpliból ugyanígy, csak ott lisztet használok (színe miatt) az összegyúráshoz, és néhány apróra vágott főtt tojást is szoktam bele, hogy egy kicsit gazdagabb legyen.
Olcsó kaja: fehér káposztából a paradicsomos káposzta.
Vagy: dinsztelt káposztát készítel belőle, a megsütött palacsintákat félig megtöltöd vele, másik felét ráhajtod, majd még egyszer kettéhajtod, és a végén bepanírozod és kirántod (=rántott káposztás palacsinta), krumplipüré körettel igen-igen laktató és pénztárca-kímélő kaja. Azért egy vastagabb leves után (pl. gulyásleves) a férjed is jólakik vele.
- Egyébként legolcsóbb "húsféle" a sertésmáj, abból mindig (egymagamnak) egyszerre 1 kg-ot megveszek. Így biztosan lesz benne olyan része, amit szépen le tudok szelni rántani, a többit csíkokra vágom és lehet belőle resztelt máj, vagy esetleg elkészítheted tokány-félének is.
- Utána persze a csirkemáj, ugyanígy lehet variálni, de ha csak lisztbe-forgatva sütöd meg, majd lecsóalappal összefőzöd egy kicsit, rizzsel tökéletes kaja.
- Olcsó még a csirke-csontos: far-hát-nyak-szárny, ezekből szeretem a rizseshúst és a húsos tarhonyát is.
- És természetesen a malac-hús olcsóbb, mint a sertés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!