Ha nagyobb mennyiségben készítek rizst köretnek (10 kg), akkor mi a titka, hogy ne álljon össze? Az "A" és a "B" minőségű rizst hányszoros mennyiségű vízzel engedjük fel? Szakácsok véleményére is kíváncsi volnék.
Az mindegy ,hogy A-vagy B a rizs a víz mennyisége 2,5 szeres :
Ahoz ,hogy ez 10kg rízs ne ragadjon össze .
1 forró vízzel kell felönteni
2 tilos kevergetni
3 amikor már csak a rízs felett épp csak kilátszik a víz
elzárni alatta a tüzet :
4 edényre rátenni a tetejét és 15-20 percig nem hozzá nyulni .
5 15-20 perc után megnézni ,hogy beszívta e vízet .
6 ha nincs rajta ,és a rízs szemek között folyadék akkor villával kicsit átkeverni .
Ha kicsit izesebbé szerenétek tenni ,süssetek alá hagymát .
A lábos tetejét betekerhetitek alúfóliával mielött ráteszítek ez ad még + kicsit gőzhöz amibe pároldik a rízs.
Ha a rizst megfőzöd, minimum kétszeresére, inkább háromszorosára dagad.
Egész biztosan szükség van a 10 kg. rizs főzésére? Köretként kb. 30-40 fő részére elegendő a 10 kg! Biztosan kell ennyi?
Ez lakodalmi mennyiség, udvaron, olyan 25-30 literes üstben tedd fel, másban nemigazán fog elférni, mire megdagad!
(Disznóölés előtt ha az áldozat kb. 150-160 kg-os volt, akkor főztünk ki előző nap 3,0 kg rizst a hurkához, ha 2,0 mázsás volt, akkor az 5 kg-ot. Bőven elég volt!)
Az "A" rizs és a "B" rizs között minőségi és nem alaki különbség van.
"A" 0,2 % idegen anyagot és 10 % rizstörmeléket tartalmaz,
a "B" rizs 0,3 % idegen anyagot és 20 % rizstörmeléket jelent.
mindegyik lehet hosszúszemű, vagy kerek (tömpe).
a legáltalánosabb főzési szokás a kétszeres mennyiségű víz hozzáadása, ettől még pergős marad a rizs. több vízzel
kissé ragacsosabb, "mancsosabb" a rizs, de sokan pont így szeretik.Ízlés, szokás dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!