Hogyan készítsek birsalma lekvárt? Van receptem, alul bemásolom, de nem szeretnék bele befőzőport tenni, hanem lefordítanám őket fejjel lefelé öt percre forrón. Úgy is jó? Nem romlik el?
Hozzávalók:
* 3 kg birsalma
* 3 db citrom
* 1,5 kg cukor
Elkészítés
Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt. Nem hámozom, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit. Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég. Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom. A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik. Forrón üvegekbe szedem, másnap a tetején keletkezett kis *izzadtságot* papírtörlővel felitatom. Tetejére szórok kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítok. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.
A lefordítás nagyon jó, szerintem nem fog úgy elromlani. Szalicil az tartósító, a legkisebb élelmiszerboltban is kapható, a fűszerek felé van, zacskóban.
A befőzőpor nem tom, mi gondolom, zselésítő. Ha te a magházát héját vele főzöd, s aztán kihalászod, akkor biztos sűrű lesz, és bio is.
Nagyon finom, cska sok cukor kell hozzá. Kóstold meg! É snagyon finom vaníliával, az illik hozzá.
A birsalamsajt még sokkal finomabb, a gyerekek azt szeretik legjobban!
Köszi a gyors válaszokat. Találtam lefordítós receptet, itt a körte alatt sima körtét ír ugye? nem birskörtét...
Hozzávalók: 2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1.5 kg kristálycukor, 2 db citrom leve.
Gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházát a porcos részeivel vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül. Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!