Bevált birsalma-sajt receptet küldenétek? Még sosem csináltam.
Az én receptjeim abszolút beváltak, de nem éppen diétásak.
Először is birsalmát lehetőleg termelőtől vegyél, ha neked nincs saját termés, és nem árt, ha tudod, hogy a birs szinte mindig kukacos, de ettől nem kell beijedni, egyszerűen vágd ki belőle a ronda részeket és kész.
Megmosod, majd HÉJASTÓL felaprítod birsalmát.
Ezután citromlével (2 kg alma/ fél citrom leve) elkevert vízben puhára főzöd.
Ha van kedved a pikáns ízekhez, a főzővízbe dobhatsz egész szegfűszeget, vagy fele-fele arányban kevert víz és valamilyen édesebb vörösbor lehet a "főzőlé"
Amikor a gyümölcs már puha, akkor kezdődik a macerás rész.
Kézi paradicsom passzírozóra van szükséged, lehetőleg olyanra, aminek előrenyúló, lyukacsos fém csöve van. (Nagyi spájzában akadhat ilyen) Ha nincs, akkor nagy méretű, fém szűrőn kell átpasszírozni, fakanállal a leszűrt gyümölcsöt.
Turmix, gyümölcs centrifuga és egyéb konyhai pürésítő gépek nem jók, mert a héj nem maradhat a masszában.
Leméred az így kapott gyümölcs-masszát és kilónként 60-80 dkg cukrot teszel hozzá. Attól függ, mennyire vagy édes szájú.
Felfőzöd a masszát, egész addig, míg a cukor teljesen elolvad és rotyogtatod, miközben folyamatosan kavarod, legalább egy óra hosszat.
Előkészített eldobható műanyagdobozokba (jégkrémes, margarinos, vajkrémes) vagy fagyasztóba való alumínium tálcákba osztod és száraz, hűvös helyre viszed a lakásban.
ajánlatos egy nagyobb tálcára pakolni, amire majd sütőpapírt boríthatsz, és egy héttel a főzés után kiborítod rá a formákból. Ezután addig kell száradnia lehetőleg ugyanott, de semmiképp nem melegebb helyen, amíg rugalmas "bőrkemény" állagú nem lesz. Időnként forgasd át, hogy egyenletesen száradjon minden oldala. Néha vágj le egy vékony szeletet egyről, hogy lásd a belsejét is. (A levágott részt meg kell kajálni - ez szabály :D)
Fontos! Hajlamos penészedni, de ha penész-pettyeket látsz rajta, ki ne dobd! Papírtörlővel tisztítsd le óvatosan és kész.
Amikor már teljesen száraz, akkor feldarabolod pofás darabokra, és ha még nem elég a belekevert cukor, akkor meg lehet hempergetni kristálycukorban.
A tárolásnál ajánlatos egy kisebb mennyiséget kéznél hagyni, a többit pedig zárható dobozokba téve lefagyasztani.
Tálaláskor adj mellé dióbelet, az ellensúlyozza a sajtod édességét, plusz nagyon jól mutatnak együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!