Ecetből...
Amúgy szerintem nem lehet házilag, max. valamilyen vegyi úton, az meg otthon elég meredek. Megkérdezhetem, hogy mi késztet az ecetcsinálásra? :D
acetic acid,az étkezési ecet nem tudom hogy hogyan állítható elő házilag, természetes közegből szokták általában kinyerni.
viszont gyümölcsecetet könnyen készíthetsz bármikor.
Én folyamatosan készítek ecetet . A legnépszerűbb a hagymaecet . Ehez 8 kg hagymát ledarálok elkeverem 2 liter vízben feloldott fél kiló mézzel . Én egy nagy cserép köcsögben tárolom , hűvös helyen , miutén borélesztőt tettem bele . Ezt megkapod bármelyik borászati szaküzletben .
Amikor a forrás befejeződött , vagyis borrá lett , jeszűröm , többször is és visszateszem a köcsögbe . A bor sokszór saját magától is a levegő hatására ecetté alakul , de meggyorsítható , ha a borászati boltnak van "mother of vinegar" .... ez talán anyaecet lehet magyarúl ?
Ha nincs akkor nézz körűl a természetes ecetek között , ha találsz olyat aminek az alján látsz űledéket , kocsonyás úszó izéket (ez egy szakmai kifejezés , úszó izék ) na ez a ecetmama ! Ha ezse sincsen , akkor egy kis darab kenyér és kicsi gyümölcs ami már félig meddig kezd poshadni kell bele . Pár naponként addhatsz hozzá , ez táplálja a bactéiumokat , amik a bort ecetté változtatják .
Egy 13°bborból lesz kb 8°ecet persze újra le kell szűrni én az utolsó szűrésre egy olyan szűrőt használok ami a benzint szűri a kocsokban . Egy üveggel félreteszek , ebben kifejlődik a mamaecet , a tőbbit , ha nem akarod , hogy legyen benne felforralhatod , ez megállítja a folyamatot .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!