Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ennyire becukrosodhat a méz?

Ennyire becukrosodhat a méz?

Figyelt kérdés

Egy hónapja vettünk egy kg-os, műa. maciban lévő vegyes virágmézet, ismerős méhésztől. még meg sem bontottam, de a csavarmenetig sűrűre becukrosodott.ilyen velük még nem fordult elő, vitázni sem szeretnék.

csak azt kérem, ha valaki tudja, írja meg, hogy ez normális-e.



2012. nov. 12. 12:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, normális.

És nem becukrosodik, hanem bekrisályosodik vagy kikristályosodik.

A gyümölcs cukor miatt.

A vegyes virágméz gyorsan szokott kikristályosodni.

Egyedül az akácméz ami akár évekig is folyós marad.

2012. nov. 12. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

www.igazimez.hu


Tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó mézek. Minden méz lehet jó, attól függően, hogy milyen a cukortartalma, kikristályosodik, vagy folyékony marad. A kristályossága inkább attól függ, milyen növényből gyűjtötték. Például a repceméz nagyon kristályos szerkezetű, míg a hazánkban kedvelt akácméz folyékony, nem kristályosodik ki. Sőt a hamis virágmézek nem kristályosodnak. Az akácméz alján is jelenhetnek meg idővel kristályszemek ami nem a hamisságát mutatja hanem azt hogy a méhek más virágot is meglátogattak akácvirágzás idelye alatt. A hamis méz színtelen és íztelen, s fogyasztása után kellemetlen ,furcsa íz marad a szájban A méz nagyüzemi palackozás során veszíthet biológiai értékéből, ezért legjobb ha közvetlen a termelőtől vásárolunk, s ezzel a nem Magyar "méz" vásárlását is kizárjuk hiszen a kistermelőnek nem éri meg külföldi silány minőséget megvásárolnia.

2012. nov. 12. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, de azt furcsállottam, (igaz semnnyire sem értek hozzá ), hogy egész télen darálták a kristálycukrot, azt mondták, ezzel etetik a méheket.

Én meg azt hittem, hogy a méhek téli álmot alszanak:))

Majd melegvízbe állítva kiolvasztom valahogyan.

2012. nov. 12. 13:01
 4/11 anonim ***** válasza:

Nem, nem!

Édesapámnak is voltak méhei kislány koromban, közel 20 kaptár. Télen valóban cukor-sziruppal etettük őket, a méhek nem alszanak téli álmot, kell nekik a kaja.

Nyáron esznek abból, amit ők gyártanak, és mi veszünk el tőlük, hiszen alapjaiban azért készítik, hogy saját maguknak legyen télire mit enni! :)))


Egyébként a tiszta akácméz is képes beikrásodni, emlékszem az 5 literes üveg alján már teljesen bekeményedett.


Forralj egy kis vizet egy fazékban, a mézes üveget, vagy a bolti műa. macit állítsd bele (vigyázz, az üveg el ne csattanjon!), és a melegvíztől a méz felolvad, és akkor ki tudod szedni. Jobb ha átrakod valami zománcos lábasba vagy bögrébe a műa-maci tartalmát, hogy legközelebb már ne kelljen vizet forralnod.

2012. nov. 12. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszi Neked is, eddig mindig üvegeset vettünk tőlük, mindig átlátszó maradt, esetleg tényleg az alján kezdett

kikristályosodni (már tanultam az elsőből)...

De ez a kilós maciméz szinte olyan, mint egy nagy viaszgyertya.

de eszembe jutott, hogy emlegették a repcemézet is, lehet, hogy most éppen azt adtak vegyes helyett.

azért majd finoman szóba hozom,hogy nem olyan, mint eddig volt.

elfogyni elfogy, jön a karácsony, sütibe pedig gondolom jó lesz.

2012. nov. 12. 19:24
 6/11 A kérdező kommentje:
ja és nem bolti műa. maci, újabban a méhészek kilós nagy maciban is árulnak mézet.
2012. nov. 12. 19:26
 7/11 A kérdező kommentje:

Bocsi, de még egy kérdés. ha sütibe akarom elhasználni, akkor az egészet olvasszam ki, vagy így "fagyosan " is lehet süteménybe, pl mézeskalácsba tenni?

pl ha egy evőkanállal kiveszek belőle, ugyanúgy működik-e, mint folyékonyan.

2012. nov. 13. 10:25
 8/11 anonim ***** válasza:

A méhek nem alszanak téli álmot. :)

Van olyan méhész akik darált kristálycukorból-porcukorból, vízből és mézből ilyen masszát csinálnak és azt adják a méheknek télen enni valónak, mert a méhek ugye nem gyűjtenek télen és nekik is kell valamit enni.

De van olyan méhész akik télire bent, hagynak nekik annyi mézes keretet amennyi nekik elég és azt eszik.


Felolvaszthatod, de vigyázz vele, hogy ne legyen forró a víz amiben olvasztod mert akkor az értékes anyagok a mézből eltűnnek.


Sütibe szerintem könnyebb eldolgozni a folyékony mézet, így azt tegyél bele.

2012. nov. 13. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a választ, akkor sütibe is óvatosan felolvasztom.
2012. nov. 14. 12:58
 10/11 mustafa33 ***** válasza:

Max. 40°C meleg vizbe álítsd a macit. A nagyobb hőmérséklet tönkre teszi a méz értékes anyagait.

"Egész télen darálják a kristály cukrot..." ☺

Augusztus végére már be kell lenni etetve a kaptárnak télre. Cukorszirup + úgynevezett "mézestészta".

2012. nov. 14. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!