Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Úgy látom, nem akar megkelni...

Úgy látom, nem akar megkelni a pizzatésztám. Mit csináljak vele?

Figyelt kérdés
Már egy órája kelesztem, de meg sem moccan.Sőt, mintha még kisebb lenne.Tehetek még bele utólag élesztőt?
2012. szept. 10. 14:14
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem írtad hogyan csináltad, így honnan tudjam miért nem kel meg ?? Élesztőt szoktam cukorral egy bögrében vizet ráöntve megkeleszteni addig hogy fel jöjjön a víz felszínére, utána belekeverem a tésztába, és várok fél órát vagy többet.
2012. szept. 10. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
szerintem most már semmi nem lehet vele. lehet, rossz volt az élesztő. megvártad még fölfut?
2012. szept. 10. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Utólag nem tudsz bele élesztőt tenni.

Felfutott eléggé az élesztő? Elég meleg helyen kelesztetted? Rendesen kidolgoztad a tésztát?

2012. szept. 10. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Inkább tedd melegebb helyre, de próbáld meg kisütni, lehet, hogy majd a sütőben feljön.
2012. szept. 10. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom már megcsináltad, úgyhogy mindegy, de azért írok pár trükköt.

Sok receptet úgy írnak, hogy csak a lisztbe bele kell morzsolni az élesztőt, vagy vízben feloldani, és mehet bele a lisztbe.

Ha meleg vízben feloldod, érdemes bele tenni egy kis cukrot, egy kis lisztet, és várni vele 3-4 percet, már az is sokat jelent.

Töményen, sóval ne érintkezzen, tehát a sót el kell keverni a liszttel, és úgy beleönteni az élesztőt.

Alaposan dolgozd ki, sima legyen a felülete.

ha kidolgoztad, akkor úgy pihentesd, hogy vagy liszttel szórd meg, vagy olajoz le, attól függ, hogy majd lisztesen, vagy olajosan fogod nyújtani.

Ha 20 perc alatt egyáltalán nem akar kelni, akkor dagaszd át mégegyszer, kicsit mozgasd át, és megint várj vele egy kicsit.

Ha fával nyújtod, (tehát összenyomod, és nem húzod/dobálod) akkor nem kell sokat keleszteni, mert a tepsibe tétel után úgyis útókeleszteni kell még egy kicsit, különben szintén nem jön fel a tészta.

2012. szept. 10. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Úgy csináltam, hogy egy deci langyos vízbe belekevertem az élesztő granulátumot, hozzá egy kis lisztet és vártam picit, addig egy tálba kimértem a 40 deka lisztet, szórtam bele sót, beleöntöttem a 2 kanál olajat, aztán meg az élesztőt..Őssze k evertem még kis langyos vízzel és vártam, de semmi.Máskor is így csináltam, akkor megkelt.

Na, végül is mivel láttam, hogy ebből pizza nem lesz, beletettem egy tojást, hozzákevertem egy kis tejet és lett belőle tarkedli.Egész finom.Köszönöm a válaszokat :)

2012. szept. 10. 19:21
 7/8 anonim ***** válasza:
legközelebb a tejbe cukor
2012. szept. 10. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
vagyis a vízbe XD Bocsánat
2012. szept. 10. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!