Hűtőből kivett jénai edény eltörik, ha rögtön a gázra teszem?
Gyakran tárolok újabban maradék ételt jénaiban, és a hűtőben nagyon áthűl az egész. Ha később ugyanebben a jénaiban szeretném a gáztűzhelyen melegíteni az ételt, akkor eltörhet a nagy hőkülönbségtől, vagy nem?
Ellenkező eset veszélyes, azt tudom. Egyszer pudingot készítettem, és mikor a forró kevés tejbe öntöttem a hideg sűrítményt, amiben több tej volt, hát szétpattant az edény. Félek, hogy a túl hideg is elpattan a lángtól...
Tapasztalat valakinek?
Vagy tudományos indoklás?
Köszike!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Igen ,eltörik tapsztalat nem szép látvány a röpködő jénai darad és a kaja együtt a konyhába..
Vedd ki jénait és hamár olyan szoba hömérsékletű akkor bátran melegitheted..
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tudományos indoklás a hőtágulás jelensége.
A melegbe hideget esetnél gyorsan akar összehúzódni. A kérdésednél ugyanez történne szerintem csak tágulással.
Én nem próbálkoznék vele.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én jénai edényt nem teszek gázlángra.
Azt vagy sütőben vagy mikróban való ételkészítésre használom.
Nem biztonságos!
Inkább tedd ki fazékba, lábosba a kaját és úgy melegítsd meg. Vagy vegyél kis műanyag dobozkákat, ami kaja tárolására van. Azt lehet hűtőbe tenni, mikróba és mosogatógépbe is rakni.
Vagy ha melegíted a kaját tedd ki tányéra és tedd be a mikróba és ott melegítsd meg.
De ha mindenképpen rá akarod tenni a jénai edényt akkor tegyél alá lángelosztót.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Biztos lehetsz benne!!
A szoba hőmérsékletű jénai nyugodtan mehet a gázra, de ajánlatos lángelosztó szitát alátenni.
Na jól van, hát megerősítettetek rendesen!
Legutóbb jénai tepsiben sütöttem húst, és a maradékot ahogy van hűtőbe raktam. Másnap nem a sütőt gyújtottam, gondoltam elég ha kicsit langyos csak alulról. Raktam is a gázra, aztán már meg se gyújtottam, mert leesett, hogy hideg és nedves a jénai tepsi... Legjobb lesz máskor még főzés napján átpakolni melegíthető edénybe... :(
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!