Lekvár befőzésnél miért kell a kész lekváros üveg tetejére fóliát/celofánt tenni? Az üveg teteje nem zárja le eléggé?
Figyelt kérdés
És ha kész van a lekvárom, üvegekben van, utána kell még vele valamit csinálni? Dunsztolni mindenképp kell? Ha kihagyom attól még eláll? Az üvegeket mosogató képben mostam el 60 fokon, az úgy jó?2009. júl. 15. 12:18
1/8 anonim válasza:
Soha nem szoktam a befőttesüveg fedele alá celofánt tenni, még nem is hallottam ilyenről. Vagy fedő, vagy celofán.
Dunsztolni (főleg, ha tartósítószer nélkül teszed el) akkor mindenképp kell, legalább 2 napig, jó lassan hüljön le.
Én semmibe nem teszek semmi tartósítót, se lekvárba, befőttbe, se lecsóba, minden megmarad, ha jól kidunsztolod.
2/8 anonim válasza:
Nekem is van mosogatógépem, amit nagyon szeretek, mégis, az üveg belsejét nem tudja kitörölni, stb, ezért a biztonság kedvéért én az üvegeket kézzel szoktam elmosni, mivel a mosogatógépi mosás során véletlenül is belesodródhat valami kis piszok. Ezek után ajánlott ecetes vízzel kiöblíteni, mert az csírátlanítja az üveget és a fedőt.
3/8 anonim válasza:
Ezt sokan mondják, hogy a csavaros tető alá tegyünk celofánt. HÜLYESÉG! Vagy celofán, vagy kupak!
(A celofánnak annyi előnye van, hogy még sűrűsödik a lekvár állás közben. Ha ez előny.)
4/8 anonim válasza:
Szerintem a celofános (pluszban) megoldásnak akkor van értelme, ha picit karcos, vagy sérült a csavaros tető. Sokan szokták úgy kinyitni a befőtteket, lekvárokat, hogy aláfeszítenek a tetőnek, becsusszan egy kis levegő és megszűnik a vákumszerű hatás, könnyebb kinyitni az üveget (részemről ez azt jelenti, hogy ki lehet nyitni, mert másképp nem nagyon szokott sikerülni). A tető emiatt oldalt is deformálódhat, soha nem zár már többet úgy, mint újkorában, így, ezen a problémán is segíteni tud a plusz celofán, vagy fólia.
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Vadiúj üvegek, úgyhogy tető alá nem ment semmi. Amúgy tudjátok, hogy a dunsztolásnak mi a funkciója? Úgy értem hogy mit lesz más az üvegben lévő cuccban, ha szobahőmérsékleten hűl csak ki lezárt üvegben?
2009. júl. 16. 12:34
6/8 anonim válasza:
Ha a lekvárt forrón teszed az úvegekbe,akkor elég,ha száraz duntszba teszed.Lezárod az üvegeket,szorosan egymás mellé teszed őket,és vastag pokróccal satb jól bebugyolálod őket.Hagyod,amíg teljesen kihülnek.
7/8 anonim válasza:
Vagy ez vagy az.
A szilvalekvárra semmit sem teszünk, csak hagyjuk hogy kérg száradjon rá, és szellőn marad.
8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de még mindig nem tudom, hogy miért is kell dunsztolni. :)
2009. júl. 24. 21:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!