Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lekvár befőzésnél miért kell...

Lekvár befőzésnél miért kell a kész lekváros üveg tetejére fóliát/celofánt tenni? Az üveg teteje nem zárja le eléggé?

Figyelt kérdés
És ha kész van a lekvárom, üvegekben van, utána kell még vele valamit csinálni? Dunsztolni mindenképp kell? Ha kihagyom attól még eláll? Az üvegeket mosogató képben mostam el 60 fokon, az úgy jó?
2009. júl. 15. 12:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Soha nem szoktam a befőttesüveg fedele alá celofánt tenni, még nem is hallottam ilyenről. Vagy fedő, vagy celofán.

Dunsztolni (főleg, ha tartósítószer nélkül teszed el) akkor mindenképp kell, legalább 2 napig, jó lassan hüljön le.

Én semmibe nem teszek semmi tartósítót, se lekvárba, befőttbe, se lecsóba, minden megmarad, ha jól kidunsztolod.

2009. júl. 15. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is van mosogatógépem, amit nagyon szeretek, mégis, az üveg belsejét nem tudja kitörölni, stb, ezért a biztonság kedvéért én az üvegeket kézzel szoktam elmosni, mivel a mosogatógépi mosás során véletlenül is belesodródhat valami kis piszok. Ezek után ajánlott ecetes vízzel kiöblíteni, mert az csírátlanítja az üveget és a fedőt.
2009. júl. 15. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
62%

Ezt sokan mondják, hogy a csavaros tető alá tegyünk celofánt. HÜLYESÉG! Vagy celofán, vagy kupak!

(A celofánnak annyi előnye van, hogy még sűrűsödik a lekvár állás közben. Ha ez előny.)

2009. júl. 15. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a celofános (pluszban) megoldásnak akkor van értelme, ha picit karcos, vagy sérült a csavaros tető. Sokan szokták úgy kinyitni a befőtteket, lekvárokat, hogy aláfeszítenek a tetőnek, becsusszan egy kis levegő és megszűnik a vákumszerű hatás, könnyebb kinyitni az üveget (részemről ez azt jelenti, hogy ki lehet nyitni, mert másképp nem nagyon szokott sikerülni). A tető emiatt oldalt is deformálódhat, soha nem zár már többet úgy, mint újkorában, így, ezen a problémán is segíteni tud a plusz celofán, vagy fólia.
2009. júl. 15. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Vadiúj üvegek, úgyhogy tető alá nem ment semmi. Amúgy tudjátok, hogy a dunsztolásnak mi a funkciója? Úgy értem hogy mit lesz más az üvegben lévő cuccban, ha szobahőmérsékleten hűl csak ki lezárt üvegben?
2009. júl. 16. 12:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha a lekvárt forrón teszed az úvegekbe,akkor elég,ha száraz duntszba teszed.Lezárod az üvegeket,szorosan egymás mellé teszed őket,és vastag pokróccal satb jól bebugyolálod őket.Hagyod,amíg teljesen kihülnek.
2009. júl. 23. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Vagy ez vagy az.

A szilvalekvárra semmit sem teszünk, csak hagyjuk hogy kérg száradjon rá, és szellőn marad.

2009. júl. 23. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de még mindig nem tudom, hogy miért is kell dunsztolni. :)
2009. júl. 24. 21:20

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!