Nagyon nehéz a kérdésed, csak olyasvalaki tudja megválaszolni, aki ismeri a gépet és a technológiát.
Én sem ismerem.
A gyanúm az, hogy nem olyan alapos és különösen nem intelligens a válogatás, mint ahogy azt egy háziasszony kézileg teheti - de tökéletes válogatás kézzel is alighanem illúzió, de legalább hinni lehet, hogy az ember megnézte mit főz. Baja nem lesz belőle, ha megeszik néhány kukacot és amiről nem vesz tudomást az nem zavarja.
El kell gondolni, hogy milyen dolgokat kell kiválogatni és milyen gépesíthető elven lehet válogatni.
A hüvelyből kifejtést leírták - tehát képzeljük el a bemeneten lehet egy nagy adag borső mindenfélével szennyezve - pl. a kifejtés technológiájából adódóen mindenféle növényi maradványokkal, levélke, hüvelydarab.
A borsók egy része lehet rohadt vagy kukacos.
Kerülhet közé por (növényre száradt sár) esetleg kavics. Esetleg bogarak is.
Akkor most nézzük a fizikai elveket (csak találgatás) amelyek az egészséges borsószemek tulajdonságait felhasználva válogathatnak.
Elóször is lehet rosta, ami a borsónak túl nagy dolgokat kiszedi, majd egy másik, ami borsónak túl kicsi dolgokat kiejti. Előbbi lehet elveszít némely egészséges borsószemet is (belegabalyodik a nagyobb darabokra) utóbbi a borsó közt hagy apróbb cuccokat is.
Lehet játszani a borsó alakjával is - megfelelő lejtős - esetleg rezgetett - pályán bizonyos gurulási tulajdonságok hatására ez vagy az másképp mozog.
Aztán egy klasszikus régi módszer az aerodinamikai tulajdonságokra alapoz: a szelelés.
A borsószemeket lehet vizesésszerűen önteni - és közben ventillátorral átfújni. Máshol potyog le a borsó, máshol a por és a száraz növénydarabkák és ha ügyesek: esetleg máshol a kavics.
Aztán még tovább lehet vele játszani : fajsúlykülönbségre alapozott szétválasztás: borsót vízfürdőbe és lesz ami úszik a tetején és lesz ami az alján lesz - hasznáható elv lehet, de nem tudom mit jelent... jelenthet kiszáradt elgombásodott borsó szemet vagy kukacjáratok által ellevegősödöttet.
Hirtelenjében ezek jutnak eszembe mint egyszerű hasznáható fizikai elvek - de a tisztítás csak csökkenti a hibák számát nem tökéletes.
Hibázik úgy is, hogy meghagyja a hibást meg úgy is hogy kiszortírozza az egészégest - viszont a jók kózt dúsítja a jókat, a hibásak közt a hibásat.
Nagyjából ezt lehet elérni vele.
Aztán persze el tudom képzelni, hogy a közeljövőben intelligens válogatógépek jelennek meg melyek óriási tempóben szemenként optikailag is viszgálják a borsót - esetleg megröntgenzik - de minek. Gyakorlati haszna nincs.
Olcsóbb elhinni, hogy nincs benn pete vagy kukac - úgyse veszi észre senki.
De a kérdés egyébként nagyon jó, engem is érdekelne, hogy ténylegesen mit és hogy csinálnak - ilyen témákban mindig lehetnek nagy ötletek amire az ember nem gondol.
3,7 és ... vagyok.
az tuti hogy valami takarmányozási célra megy vagy kutyakajába szárítva vagy madárkaja ilyesmi a töröttek de szerintem a hatásfok minimum 95-98 %kellene hogy legyen,minekutánna emberek eszik meg de ugye láttunk már 15%-os hústartalmú parizert úgyhogy bármi megtörténhet de annyira felcsigáztál komolyan hogy 2napja a borsó fejtés körül forog az agyam.
amúgy mire ez a nagy kíváncsiság? miért akarod ennyire tudni? előző életedben borsó voltál vagy most annak készülsz?
uccsó vagyok ezt figyi nem volt idegzetem végigolvasni az egészet
sok minden van itt szabad földön termesztett zöldség balabalabala ott van a borsó.
mond hogy megvan amit kerestél és hogy jár a piros pont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!