Melyik fűszert mihez lehet használni?
Mondjuk mifelénk a paprikáskrumpliba a babérlevelet sohasem tettük bele. Azt a zöldbab, illetve szárazbab levesekbe, főzelékekbe, rántott levesekbe (pl. tojásos leves), tökfőzelékbe, kelkáposztába rakjuk.
Szegfűszeget, fahéjat: alma, birs befőttekhez, kompótokhoz
Szerecsendiót a májhoz
- majoranna, rozmaring: húsokhoz (pl. csirkecomb, v sültekhez bedörzsölni); mi milánóiba is teszünk, de majorannát pörkölthöz is
- oregánó, bazsalikom: főleg paradicsomos kajákhoz
- kapor: tök, de zöldbablevesbe is finom
- szegfűszeget: mi csak gyümilevesbe használunk; uide mehet egész fahéj is
- tárkony: hús mellé, vagy pl. csirkeragu leves
- curry: húshoz, csak vigyázni kell, mert nagyon intenzív
- kömény: egészben káposzta, köményes leves, tojásleves, örülve pörköltekbe
- babér: főleg főzelékek (pl. lencse, szárazbab)
- szegfűszeg, fahéj még mehet a befőttekhez, kompótokhoz is, és gyümölcsmártásokban is jó helye van
- szerencsediót mi a krumplipürébe is keverünk (keveset, mert intenzív, de finom)
- kakukkfű is a sültek mellé
Az alap dolgokat leírták előttem, de én azt mondom ne félj kísérletezni.
Persze csak ésszel. :)
Ha hagyományos ételeket főzöl, akkor érdemes ragaszkodni a bevált dolgokhoz, de ha szeretsz új ételeket kreálni (én ezt nagyon gyakran csinálom a "na lássuk mi van itthon" módszerrel, akkor úgy lehet bátran próbálkozni, nehéz elrontani azt, aminek nem is tudja senki milyen ízűnek kéne lennie és legalább kitapasztalod melyik fűszer milyen is valójában.
Ezen kívül (főleg az elején) nem érdemes túl sok különböző fűszert használni, főleg egy egyszerűbb ételnél (például egy sült húsnál), inkább kevesebbet, de érvényesüljön jobban az íze.
Remélem valami hasznosat is le tudtál szűrni ebből. :)
Ez nagyon tetszik, jegyezd meg:
... nehéz elrontani azt, amiről nem tudjuk, milyennek is kellene lennie ... :))))
Megpróbáltam összegyűjteni amit én használok:
*Boróka
húslevesek, mártások, sertéshusok, marhasültek, vadhúsok (szarvas, disznó, fácán), halak, grillezett ételek, páclevek
*Szerecsendió
levesek, főzelékek, húsételek, halak, gomba, töltelékek,
sajtok (sajtszósz!!!), saláták, mártások
*Ánizst
főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek (gyümölcsös)mártásaiba, sütemények , rizsfelfújtak
*Babérlevelet
levesek (krumpli, paradicsom, hús, hal, bab), főzelékek (krumpli,lencse, bab), mártások, sertés-, marhasültek, vadhúsok (minden fajta), halak, kocsonya
*Kapor
mártások, húsételek, töltelékek, halak, főzelékek (tök), saláták
*Majoranna
levesek (krumpli, gomba), főzelékek (krumpli, bab, káposzta), húsételek, májételek, grillezett húsok, mártások
*Bazsalikom
levesek (paradicsom, hús, bab, gomba), olasz tészták, pizza, csőben sült ételek, rakott zöldségek, mártások, darált húsokhoz, sonkához, csirkéhez, pulykához, halételekhez
*Gyömbér
húslevesek, húsételek, gyümölcsök, saláták, mártások, sütemények
*Kakukkfű
levesek (bab, borsó, krumpli, paradicsom, káposzta),
húsételek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, gomba, mártások, vadhúsok (fácán)
*Kurkuma
leveset szép sárgára színezi és ad neki egy kis alap ízt
*Rozmaring
húsételek, sültek, halak, töltelékek, olaszos ételek,
mártások, pácok
*Sáfrány
húsleves, rizs, főzelékek, mártások
*Kömény
sós sütemények, sajtételek, túró, levesek
(gulyás, krumpli, hús), zöldségek (káposzta, krumpli), húsételek (pörkölt, sülthúsok), töltelékek
*Szegfűszeg
gyümölcsételek, rizs, káposzta, (főleg a gyümölcsös) mártások, mézes sütemények
*Tárkony
levesek (bab, ragu), halak, főzelékek (bab, borsó, krumpli), saláták, mártások, ecetes pácok, ecetes ételek
És itt van a fordított kb lista is:
*Sajtszósz: só, bors, szerecsendió (ált. minden sajtszósos ételbe teszek egy kis szerecsndiót.
*Máj: ált. úgy csinálom a csirkemájat, hogy fokhagymás tejbe beáztatom egy éjszakár, majd a sütőben megsütöm kacsazsíron nagyon sok majorannával, és csak tálaláskor sózom (néha bacon-nel betekerem).
*Pörkölt: só, bors, babérlevél, kömény.
*Fácán: só, bors, babérlevél, kakukkfű, boróka, kömény.
*Olasz tészták: bazsalikom, oregánó, só, fehérbors, fokhagyma, méz.
...
Ezen kívűl szokott még otthon lenni:
*oregánó (olaszos ételek-hez)
*fahéj
*curry
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!