Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Melyik fűszert mihez lehet...

Melyik fűszert mihez lehet használni?

Figyelt kérdés
Kezdő háziasszony vagyok, és általában csak sóval, borssal, pirospaprikával vagy fokhagymával szoktam ízesíteni az ételeket. Szívesen kipróbálnék más fűszereket is, de nem tudom, hogy mit mihez érdemes használni. Egyes ételeket tudok (pl. paprikás krumpliba a babérlevél), de pl milyen ételekben tudnék használni kakukkfüvet, rozmaringot, római köményt, hogy csak pár példát említsek. Esetleg valaki tudna nekem egy hosszabb listát összeírni? Nagyon megköszönném!
2012. ápr. 24. 20:30
 1/10 anonim ***** válasza:
74%

Mondjuk mifelénk a paprikáskrumpliba a babérlevelet sohasem tettük bele. Azt a zöldbab, illetve szárazbab levesekbe, főzelékekbe, rántott levesekbe (pl. tojásos leves), tökfőzelékbe, kelkáposztába rakjuk.

Szegfűszeget, fahéjat: alma, birs befőttekhez, kompótokhoz

Szerecsendiót a májhoz

2012. ápr. 24. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A rozmaringot birkahúshoz érdemes, paradicsomos ételekhez bazsalikom és szurokfű, káposztához a kömény, szárazbabhoz a csombor, savanyú ételekhez kakukkfű, tárkony, tökhöz a kapor, vadasan készült ételhez babérlevél és mustár, szárnyashoz majoránna. Húsokhoz és száraz főzelékhez jó a szárított fűszer, de zöldfőzelékhez csak zöld fűszer illik. Mértékkel kell használni, de ezt majd kitapasztalod.
2012. ápr. 24. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

- majoranna, rozmaring: húsokhoz (pl. csirkecomb, v sültekhez bedörzsölni); mi milánóiba is teszünk, de majorannát pörkölthöz is

- oregánó, bazsalikom: főleg paradicsomos kajákhoz

- kapor: tök, de zöldbablevesbe is finom

- szegfűszeget: mi csak gyümilevesbe használunk; uide mehet egész fahéj is

- tárkony: hús mellé, vagy pl. csirkeragu leves

- curry: húshoz, csak vigyázni kell, mert nagyon intenzív

- kömény: egészben káposzta, köményes leves, tojásleves, örülve pörköltekbe

2012. ápr. 24. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

- babér: főleg főzelékek (pl. lencse, szárazbab)

- szegfűszeg, fahéj még mehet a befőttekhez, kompótokhoz is, és gyümölcsmártásokban is jó helye van

- szerencsediót mi a krumplipürébe is keverünk (keveset, mert intenzív, de finom)

- kakukkfű is a sültek mellé

2012. ápr. 24. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Az alap dolgokat leírták előttem, de én azt mondom ne félj kísérletezni.

Persze csak ésszel. :)

Ha hagyományos ételeket főzöl, akkor érdemes ragaszkodni a bevált dolgokhoz, de ha szeretsz új ételeket kreálni (én ezt nagyon gyakran csinálom a "na lássuk mi van itthon" módszerrel, akkor úgy lehet bátran próbálkozni, nehéz elrontani azt, aminek nem is tudja senki milyen ízűnek kéne lennie és legalább kitapasztalod melyik fűszer milyen is valójában.

Ezen kívül (főleg az elején) nem érdemes túl sok különböző fűszert használni, főleg egy egyszerűbb ételnél (például egy sült húsnál), inkább kevesebbet, de érvényesüljön jobban az íze.

Remélem valami hasznosat is le tudtál szűrni ebből. :)

2012. ápr. 25. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez nagyon tetszik, jegyezd meg:

... nehéz elrontani azt, amiről nem tudjuk, milyennek is kellene lennie ... :))))

2012. ápr. 25. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbáltam összegyűjteni amit én használok:


*Boróka

húslevesek, mártások, sertéshusok, marhasültek, vadhúsok (szarvas, disznó, fácán), halak, grillezett ételek, páclevek


*Szerecsendió

levesek, főzelékek, húsételek, halak, gomba, töltelékek,

sajtok (sajtszósz!!!), saláták, mártások


*Ánizst

főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek (gyümölcsös)mártásaiba, sütemények , rizsfelfújtak


*Babérlevelet

levesek (krumpli, paradicsom, hús, hal, bab), főzelékek (krumpli,lencse, bab), mártások, sertés-, marhasültek, vadhúsok (minden fajta), halak, kocsonya


*Kapor

mártások, húsételek, töltelékek, halak, főzelékek (tök), saláták


*Majoranna

levesek (krumpli, gomba), főzelékek (krumpli, bab, káposzta), húsételek, májételek, grillezett húsok, mártások


*Bazsalikom

levesek (paradicsom, hús, bab, gomba), olasz tészták, pizza, csőben sült ételek, rakott zöldségek, mártások, darált húsokhoz, sonkához, csirkéhez, pulykához, halételekhez


*Gyömbér

húslevesek, húsételek, gyümölcsök, saláták, mártások, sütemények


*Kakukkfű

levesek (bab, borsó, krumpli, paradicsom, káposzta),

húsételek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, gomba, mártások, vadhúsok (fácán)


*Kurkuma

leveset szép sárgára színezi és ad neki egy kis alap ízt


*Rozmaring

húsételek, sültek, halak, töltelékek, olaszos ételek,

mártások, pácok


*Sáfrány

húsleves, rizs, főzelékek, mártások


*Kömény

sós sütemények, sajtételek, túró, levesek

(gulyás, krumpli, hús), zöldségek (káposzta, krumpli), húsételek (pörkölt, sülthúsok), töltelékek


*Szegfűszeg

gyümölcsételek, rizs, káposzta, (főleg a gyümölcsös) mártások, mézes sütemények


*Tárkony

levesek (bab, ragu), halak, főzelékek (bab, borsó, krumpli), saláták, mártások, ecetes pácok, ecetes ételek


És itt van a fordított kb lista is:


*Sajtszósz: só, bors, szerecsendió (ált. minden sajtszósos ételbe teszek egy kis szerecsndiót.


*Máj: ált. úgy csinálom a csirkemájat, hogy fokhagymás tejbe beáztatom egy éjszakár, majd a sütőben megsütöm kacsazsíron nagyon sok majorannával, és csak tálaláskor sózom (néha bacon-nel betekerem).


*Pörkölt: só, bors, babérlevél, kömény.


*Fácán: só, bors, babérlevél, kakukkfű, boróka, kömény.


*Olasz tészták: bazsalikom, oregánó, só, fehérbors, fokhagyma, méz.


...

2012. ápr. 25. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezen kívűl szokott még otthon lenni:


*oregánó (olaszos ételek-hez)

*fahéj

*curry

2012. ápr. 25. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2012. ápr. 25. 23:14
 10/10 anonim ***** válasza:
petrezselymet nem írtátok, pedig nagyon finom és csomó mindenhez jó: zöldség leves, hal, krumpli, csirke.....
2012. ápr. 26. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!