Azt akarom kérdezni h 25före paprikás krumpli (receptet?
Gondolom, a paprikás krumpli alapreceptjét ismered. (Ha nem: feldarabolt hagymát olajban/zsirban világosra piritasz, rászórsz pirospaprkát, belekevered a feldarabolt kurmplit (meg esetleg kolbászt karikákra vágva, húsos szalonnát csikokban), összekevered, felöntöd annyi vizzel, amennyi éppen ellepi, ha kell megsózod és puhára fözöd. Ha szeretitek, akkkor lehet bele friss paprika´t, paradicsomot is tenni, vagy lecsót).
Személyenként 3-4 öklömnyi krumplit lehet számolni, ha marad, akkor másnap még lehet belöle krumplistésztát késziteni.
Itt van egy alaprecept:
Paprikás krumpli
Hozzávalók: 4 személyre
1 kg krumpli,
20 dkg füstölt kolbász (el is maradhat),
egy nagyobb hagyma,
néhány kanál zsiradék (legjobb füstölt szalonna zsírja,
piros paprika, só;
egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.
A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megpirítjuk. Beletesszük a meghámozott, hasábra vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a felkarikázott kolbászt, a paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli megpuhul. Addigra a leve is szinte teljesen elfő; ha túlságosan is kevés lenne, menet közben apránként pótoljuk.
Ennek alapján át tudod számolni a mennyiségeket, inkább picivel többet vegyél, mint kevesebbet.
Én a krumpli alá alaplevet főzök, vagyis a hagymát megsózva aranysárgára pirítom, majd a tűzről lehúzva rárakom a pirospaprikát, vigyázva a zsír hőfokára, hogy ne égjen meg.
Ezután belerakom a lecsót(nyáron zölden), és csontlével felöntöm. Addig főzöm (sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával fűszerezve) amíg a hagyma "eltűnik". Ekkor kerül rá a kockára vágott krumpli, mielőtt megpuhulna, hozzáadom a (lehetőleg) frissen füstölt kolbászt, és készre főzöm. Természetesen a csontét szükség szerint pótolom. A végén kissé túlfőzöm,"megkoptatom" a krumplit, ekkor olyan szaftja van, mint a pörköltnek.(na jó, majdnem). Friss kenyérrel, uborkasalátával, kovászos ubival, fejes salátával adom az éhezők elé.
Szerintem ennek is meg kell adni a módját.
A kérdezőnek:
Az Évajuli által leírt mennyiségekkel egyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!