Ismeri valaki az eredeti ( cukrász minőségű) piskóta receptjét?
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
12 dkg porcukor
18 dkg liszt
12 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj
vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket habverővel kissé felhabosítjuk, majd a porcukorral, vaníliás cukorral együtt kemény, fényes habbá verjük. Beleszórjuk a szitált lisztet, és végül a lágy vajjal is elkeverjük.
A formánk alját kikenjük, liszttel szórjuk (vagy sütőpapírral béleljük), a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon világosra kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük!
Lisztezett deszkára borítjuk, és ha kissé kihűlt, rácson hűtjük ki teljesen, így a gőz szabadon eltávozhat belőle.
Tortaimádótól
Szia.
Én cukrász vagyok,sok sütihez van külön-külön piskóta recept,de az,amit a legtöbb sütihez használunk (mi),az olyan,amit otthon is készítenek. Tojás+cukor+liszt+sütőpor. Mi jilket is teszünk bele,ez ilyen egyneműsítő anyag,állagra olyan,mint a zsír. Meg egyik-másikhoz kevés vizet. Bár ez a mi cukrászdánkban van így,a többiben nem tudom hogy készülnek a dolgok. Ha van külön olyan süti,ami érdekel,azt szívesen leírom neked hogy milyen piskótából készül,vagyis inkább hogy mi hogy készítjük. De amúgy mondom,a sütik 90% sima,egyszerű piskóta nálunk.
Nem vagyok cukrász, ahogy én tanultam kb. 45 évvel ezelőtt otthon:
ahány tojás, annyi ek cukor, és annyi ek liszt.
A tojás sárgáját a cukoral habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük a keményre felvert habot. Ezek után a lisztet apránként hozzá-adagolva óvatosan belekeverjük.
Bélelt tepsiben, előre forrósított sütőben, de közepes lángon sütjük. Alapszabály: első 20 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját. A 20 perc elteltével csinálj egy tűpróbát. Ha kell még néhány percig csukd vissza, ha jó vedd ki és a tepsiből borítsd ki (majd fordítsd meg) és úgy hűljön ki.
ma 05:11
Én nem pontozok le senkit.Neked pedig nem kellene így beszélned a cukrász tanulókról. Talán mi tehetünk róla,hogy évekig így tanultuk? Hogy a cukrászdákban is így készítik? Semmi baja nem lesz a piskótának attól,ha teszel bele egy kanál sütőport,vaníliás cukrot ne adj isten vajat. Jószándékból írtunk ide,nem azért hogy a kérdezőt félre vezessük. Ha valami gondod van a képzettségüket illetőleg,akkor fordulj az Oktatási Minisztériumhoz vagy a Kereskedelmi és Iparkamarához,hogy manapság tudatlan és rosszul képzett cukrászok tevékenykednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!