Van-e valamilyen káros hatása a fagyott krumplinak?





Semmilyen káros hatása nem lesz. Ugyanis:
A burgonya gyors megfagyása következtében a cukorképződés csak jelentéktelen; ha azonban a burgonya csak igen lassan fagy meg, akkor a cukorképződés feltűnőbb. A megédesedést nem a megfagyás, hanem az okozza, ha a burgonya huzamosabb ideig O fok alatti hidegen áll. Például, ha a burgonya 2 hétig -1-2 fok hidegben állott, nem fagyott meg, és cukortartalma mégis 2%-ra emelkedett; ha a burgonya még tovább áll a hidegben, a cukortartalom még inkább emelkedik. Ha azonban a burgonya megfagy, cukortartalma többé nem növekszik.
A cukor a burgonyában az abban lévő keményítőből képződik, és pedig egy diastatikus erjesztő által; és ha az ily édes ízű burgonya 6-8 napig 20 foknyi meleg helyen áll, a gumók légzése által a cukor elégettetvén, édes ízét ismét teljesen elveszíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!