Szeretném visszafogni a konyhai kiadásainkat. De hogyan?
Egy átlagos heti menünk így néz ki:
H: gulyásleves
túrós és kakaós palacsinta
K: gulyásleves
krumplis tészta virslivel
Sz: zöldségleves májgaluskával
rántott csirkemell sültkrumplival
Cs: sült karaj finomfőzelék
P: tejszínes pulykaraguleves
rántott máj, sajt rizi-bizi
Sz: tejszínes pulykaraguleves
baconbe tekert csirkemell krumplipüré
V: rántott tengeri hal burgonyakrokettel
Emellé reggeli általában kenyér, vagy péksüti, felvágott, sajt, zöldségek, a vacsi is ilyesmi esetleg bundáskenyér, rántotta, virsli, vagy ha marad az ebédből akkor az.
3 és 1 éves gyerekek uzsira tejes finomságot kapnak, ezzel letudva az édesség is, pl tejszelet, puding, túró rudi + gyümölcs.
Kétnaponta veszek 1 l tejet, csapvizet iszunk. Heti 2-3* egy üveg sör, havi 1-2* pizza.
Hetente 15000 ft-ot költök a fenti kajákra, plusz férjem napi 4-500 ft-ot a napközbeni kajájára.
Lehet ez alá menni úgy, hogy továbbra is sok húsos kaját együnk, vagy más is ekörüli összegből jön ki?
Köszi!
Több darált húsos étel, azt jól fel lehet dúsítani.
Plusz, ha a férjed visz otthonról, azzal sokat lehet spórolni.
Sajnos az a tapasztalatom,hogy a kaján 2 gyerek melett nem nagyon lehet sprolni.
Nekem be vált ,hogy a piacon veszek meg mindent ami friss árú kategoriába tartozik. Válogathatok,és megnézhetem,hogy mire mennyit adok ki.
A sajtokat érdemes nagyobb mennyiségben megvenni,ugyan igy a felvágottakat.
Persze tudom,hogy igy egyszere sok ,de ha 10dkg -ént veszed meg akkor 3 szor annyiba kerül. Mi azt szoktuk csinálni ,hogy a Metróban veszünk egész hónapra többféle fel vágottat kg kiszerelésben igy a férjem is itthonról visz szendvicset. Másik,hogy ha lehetőség van rá akkor 2 napra főzők. Evvel áramot sprolok ami nem fogy el másnap az megy a fagyasztóba. pörköltek,káposztafélék.
Köszi az eddigi válaszokat!
A levest úgy szoktam, hogy két napra. A férjem húst hússal típus és a kisfiam is. A másik hogy nem is lakna jól a férjem pl tésztával, napi 10 órát dolgozik, kőműves, burkoló. Főzeléket nem eszi. Szoktam rakott csirkét csinálni, brassóit, rizses húst, tarhonyás krumplit, de ezekhez is kell min. 40 dkg hús.
Csak azt tudom elmondani, hogy mi hogyan fogtuk vissza, de ez nálatok (kőművel férj, két kisgyerek) valószínűleg nem működne.
Mi egész egyszerűen ennyit pl. nem eszünk. Két fogás kizárva. Nem is tudnánk megenni, meg hát sokba is kerül... Általában csak főétel van. Ha kivételesen levest csinálunk, akkor nincs más. A főételnél sincs mindig köret, sokszor csak pl. sült hús és savanyúság. (Sajnos a savanyúság az, amitől nem tudok eltekinteni, azt minden mennyiségben eszem :P).
Nem reggelizünk, este pedig csinálok 2-3 főtt tojást.
Ez nekem/nekünk bőven elég, és hát fogyni is szeretnék még kicsit.
De egy családot így nem lehet etetni, azt tudom...
Szia
a férjed napi szinten mit vesz 500ft-ért?
nem tudna vinni szendvicset amit itthon megkészítesz?
csak azt tudom leírni hogy mi hogyan próbálunk meg spróolni remélem lesz ami hasznos tud lenni
mi is szeretjük a husos kajákat én is így próbálom megoldani meg hát kell is a hús nálunk is 2 nagyobb gyerek van plusz én meg férjem
reggeli? húszsíroskenyér friss hagymával, paprikával, kígyúuborkával,melegszendvics, rántotta (itt spórolok a tojáson ezért szoktam olyat csinálni hogy kicsit vizezem vagy hogy laktatóbb legyen krumplit piritok hagymával és arra ütöm rá a tojásokat, ebbe kockázok kolbászt(lecsó) vagy párizsit
párizsit, májas, kolbászt, szalámit rúdba vesszük úgy olcsóbb
sajt 1 kilosat veszünk felét felszeletelem fele megy a fagyasztóba ez így sokkal gazdaságosabb
vajkrém, sajtkrémek, körözött
szendvics-itt főleg sajtos-párizsis, májas-sajtos vagy kolbszáos-sajtos szokott lenni valamilyen olcsóbb zöldséggel
szokott még lenni kalács(amit én sütök itthon ez nagyon gazdaságos, vagy valamilyen péksüti(kakaós, pizzáscsiga, kekszek, perec) ehhez tej vagy tej alapú ital
gyerekeknek tej+müzli szokott lenni (itt zabpehely mert 1 kilo csak 200ft és teszek nekik bele lekvárt, mézet és hozzá tej
lekvár, befőtt, szörp, savanyú mind házi
levest 2 napra főzök, de általába valamilyen zöldségesleves, attól függ mi az olcsó és minidg figyelem hogy mi érné meg
pl a fejeskáposzta most nagyon olcsó, ebből káposztasalátát lehet csinálni főétel mellé, káposztástészta, rakott káposzta
darált hús nagy kiszerelésbe olcsó, ezt úgy szoktam hogy pl zöldségleves(répa, karfiol, krumpli, hagyma és tészta a levesbe) és utána pl egy rakottkelkáposzta vagy zöldbab, másnap pedig a maradék zöldségleves és utána fasírt krumplival (itt a maradék darálthús)
krumpli nagyon olcsó és laktató, paprikáskrumpli lecsókolbásszal, rakott krumpli, tarhonyáshús
levesek közöl a lencseleves , sárgaborsóleves lecsókolbásszal, gulyásleves, frakfrutileves virslivel, zöldséglevesek és a krémlevesek ami mennek piritott kenyérrel
főétel az főzelék, valami feltéttel de ti látom nem szeretitek nem is csinálsz ezért ez nálatok kiesik
próbálok írni heti menüt neked:
hétfő
lencseleves virslivel vagy lecsókolbásszal
káposztástészta
k:lencseleves virslivel
sajtos-szalonnás-tejfölös lángos
sz: paradicsomleves
rakottkell
cs:töltött paprika(itt a maradék paradicsomlé, és darálthús ha nagyban veszed)+főtt krumpli, almáspite(piacon kompótalma 100ft nagyon jól kijössz és laktató is)
p:fahéjas-almaleves(maradék alma)
rizibizi, párizsias csirkemell káposztasaláta( hétfői káposztából tegyél félre)
sz: zöldségleves
bolognai spagetti reszelt sajttal
v: zöldségleves
pizza (itt a maadék darálthús szombatról)
gyerekeknek mákosguba, gofri, tejberizs, palacsinta-ne vegyél tejszeletet nagyon sokba jön ki ebből több jön és olcsóbban és belecsempészhetsz gyümölcsöt(palacsintát almakompóttal megtöltött, tejberizshez gyümölcsöntet, mákosgubához lekvár) zöldséges-husos batyuk levelestésztából, virlis táskák, pizzáscsiga
A húsok közül legolcsóbb a belsőség (sertésmáj), utána a csirke-csontosa (far-hát-nyak-szárny = rizseshús, vagy pirított tarhonyával), utána a sertésköröm (pörköltnek). A malac mindig olcsóbb, mint a sertés.
Ha a pörköltből lefőzöl egyszerre 2-3 kg-ot, szétadagolva a fagyóban, utána lehet dúsítani húsoskáposztának, tarhonyával, rizzsel.
Oldalast pl. nem veszek, mert a benne levő csontot is annyiért számolják, mint a rajta levő kevéske húst.
A darálthúsból ne gombócokat készíts fasírozottnak, hanem süsd egyben, és töltsd tojással = kiadósabb.
Szia!
Nálunk ez úgy megy, hogy mindig csütörtökön és/vagy pénteken bevásárolunk, és ezelőtt még megtervezem a heti menüt az akciókhoz (ennek megfelelően vásárolunk be, listával).
2 napra főzök, áramot, gázt, időt spórolok vele.
Hétfőre marad általában a vasárnapi kajából, de nem mindig.
H-K:zöldséglevesek+főzelék (általában laktatóbb feltéttel: fasírtfélék, tojásfélék stb.).
Sze-Cs:valamilyen krémleves vagy rántott/tojás/paradicsom leves+húsos második(húsos tészták vagy rakott zöldségek)
P-Szo:gazdagabb leves (gulyások,ragu stb.+kelt tészta vagy főtt tészta.
V:húsos leves vagy gyümölcsleves félék, mellé kifejezetten húsos fogás (rántott,c.pecsenye,baconbe tekert máj vagy hús, búbos hús stb.)
Szombaton szoktam még süteményt sütni.
Remélem sikerült leírni nagyjából, hogy van hús nálunk is, de módjával, nem csinálok pl.rántott húst hét közben.
Sokszor van, hogy csak csontlevest csinálok, akkor csontos karajt veszek és a karajból készítem a másodikat.
Így olcsóbban jövünk ki, heti 10e megy el kajára, tisztítószerre stb., úgy, hogy a Férjem most fizikai munkát végez, én szoptatok, 1,5 éves a nagyobbik gyerkőc, a kicsi 2 hónapos.
Ja a Férjem itthonról visz néha főtt ételt is, szendvicset is. Egyben vesszük a szalámikat, sajtokat, valamint, ha akciós, nem szégyellek kérni 3 kg-nyi csirkemellsonkát a húspultban, itthon felszeleteljük, megy be a fagyasztóba "ínségesebb" időkre :).
Ami még nagyon olcsó, ha itthon sütsz kelt tésztát, valamint ha átalakítod az ételeket, az egyik hozzászóló olyan jól leírta!!! :)
(Még valami: úgy tapasztaltam, hogy néha a naggggyon olcsó termék annyira rossz minőségű, hogy ehetetlen szinte. Nálunk pl. nem jött be a P.nny-s virsli, de a CBA-s nagyon is, pedig egy árban vannak majdnem.)
Minden jót! :)
s.
Köszi az ötleteket!
Hát igen, azt hiszem látom a problémámat, a minőségibb, drágább dolgokat kell helyettesítenem.
Párizsit nem eszünk, csirkemell sonkát veszek kb. 1500-1800 ft/kg árast. Darált húsból pulykát szoktam venni, aminek 1200 kg-ja, vagy s.combot, ami kb 1000/kg.
Sok csirkemell filét használok, ami akciósan kb 1200/kg. Ha marad ebédnél pár falatnyi kenyér, kidobom, holott mehetne zsemlemorzsának.
Spar van fél percre tőlünk, így általában ott vásárolok, alkalmanként tesco, piacnak a közelébe sem jutok. (bár mamám szokott menni helyettem, ha ő is megy vásárolni, onnan hoz nekem is zöldséget)
Férjem napi 500 ft-jából azt veszi meg amit itthonról is elvinne, kb. 20-30 dkg felvágott, zsemle vagy kenyér, fél liter kakaó.
Köszi az ötleteket!
Ma egyébként lencseleves volt, füstölt combot vettem bele (30 dkg volt 300 ft), második túrógombóc. Holnap is ez lesz a leves, második még nem tudom.
Egyébként általában én is megszoktam előre tervezni a heti menüt és az alapján vásárolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!