Ikrásodó mézzel mit tegyek, hogy megmaradjon selymesnek?
Nem attól függ az ikrásodás, hogy meg lett-e bontva.
Az ikrásodás a mézben lévő cukrok arányától függ. A méz leginkább szőlőcukrot (glükózt) és gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz. Répa/nád cukor (szacharóz) például egyáltalán nincs benne.
Az akácméz például sokkal több szőlőcukrot (glükóz) tartalmaz, kicsi benne a gyümölcscukor (fruktóz) aránya. Ezért kevésbé hajlamos az "ikrásodásra".
A valódi mézből a gyümölcscukor (fruktóz) szokott kikristályosodni, ez inkább a virágmézekkel fordul elő.
Valaki ajánlotta a mikrohullámú sütőt (az ikrásodás valóban megoldódik) de a mikróban helyi túlmelegedések jöhetnek létre, és tönkretehetik az értékes tápanyagokat, enzimeket. A kb 60 fokos vízfürdőbe tételt ajánlom én is, többekhez hasonlóan.
Az ikrásodás amúgy nem minőségromlást jelent, hanem amiatt van, hogy a hely hőmérséklete, ahol tartod, csökken. Míg nyáron a spájzban 25 fok volt, nem ikrásodott
a méz. Most 21 fok van, és ikrásodik. Mert nem bírja oldatban tartani a méz a fruktózt.
Én mellesleg szeretem beikrásodva is, könnyebb vajaskenyérre kenni, és nem csorog le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!