Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ikrásodó mézzel mit tegyek,...

Pro Patria kérdése:

Ikrásodó mézzel mit tegyek, hogy megmaradjon selymesnek?

Figyelt kérdés
2011. szept. 2. 13:47
1 2
 11/14 doboszoli ***** válasza:
Ennyire sarkosan nem tudom, de meg fogom kérdezni.
2011. szept. 5. 06:24
 12/14 A kérdező kommentje:
Az a tippem, hogy talán azért nem ikrásodik, mert nem lett megbontva.
2011. szept. 5. 18:41
 13/14 anonim ***** válasza:
Mindkettő meg lett bontva már.
2011. szept. 5. 21:06
 14/14 anonim ***** válasza:

Nem attól függ az ikrásodás, hogy meg lett-e bontva.

Az ikrásodás a mézben lévő cukrok arányától függ. A méz leginkább szőlőcukrot (glükózt) és gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz. Répa/nád cukor (szacharóz) például egyáltalán nincs benne.

Az akácméz például sokkal több szőlőcukrot (glükóz) tartalmaz, kicsi benne a gyümölcscukor (fruktóz) aránya. Ezért kevésbé hajlamos az "ikrásodásra".

A valódi mézből a gyümölcscukor (fruktóz) szokott kikristályosodni, ez inkább a virágmézekkel fordul elő.

Valaki ajánlotta a mikrohullámú sütőt (az ikrásodás valóban megoldódik) de a mikróban helyi túlmelegedések jöhetnek létre, és tönkretehetik az értékes tápanyagokat, enzimeket. A kb 60 fokos vízfürdőbe tételt ajánlom én is, többekhez hasonlóan.

Az ikrásodás amúgy nem minőségromlást jelent, hanem amiatt van, hogy a hely hőmérséklete, ahol tartod, csökken. Míg nyáron a spájzban 25 fok volt, nem ikrásodott

a méz. Most 21 fok van, és ikrásodik. Mert nem bírja oldatban tartani a méz a fruktózt.

Én mellesleg szeretem beikrásodva is, könnyebb vajaskenyérre kenni, és nem csorog le.

2011. szept. 22. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!