Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A szentjánoskenyérfa termésébő...

A szentjánoskenyérfa terméséből nem lehet csokoládét készíteni?

Figyelt kérdés
Ha a fa termésének a pora, a karobpor a kakaó pótlására van, és tényleg hasonló is az ízűk meg az állaguk, a kakaópor meg abból a kakaómagból, amelyből a csokoládé készül, ezért jutott eszembe, hogy csak karobból nem lehet "csokoládét" készíteni? Vajon miért nem hallottam még ilyenről? Olyanról igen, hogy csokoládéhoz adják, de hogy csak karobból lenne, olyan miért nincs? Annyival drágább vajon? Vagy nem úgy viselkedik, mint a kakaó?

2023. okt. 1. 01:04
 1/10 anonim ***** válasza:
80%
Hogyne, csak azt lehet.
2023. okt. 1. 04:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Inkább lisztszerű a sztjk mag őrleménye és az élelmiszeriparban sokrétű a felhasználása.


[link]

2023. okt. 1. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
75%
Csokit pont nem.
2023. okt. 1. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Bioboltokban 30 eve vettem mar sutiket, amikben kakao-helyettesito volt. Mas, de ahelyett, aki szereti, annak nagyon jo. De azert kakao italnak mar nem hinnem. A csokolade-tabla meg annyira mas dolog.
2023. okt. 1. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Én határozottan a táblás csokira gondoltam, és mivel kakaóról leszokófélben vagyok, amióta megtudtam, hogy a cukron, tejen, húson, gluténon kívül az is függőséget okoz, ezért jutott eszembe, hogy miért nem látok soha még bioboltokban sem csak szentjánoskenyérporból készült táblás "csokit".


Hozzáteszem, hogy hiába voltam a kakaó és a csokoládé egyik nagy mestere, arra nem emlékszem, hogy a kakaóbabból hogy lesz táblás csoki, de a szentjánoskenyér termése amúgy hasonló a kakaóbabhoz, ezért csodálkozom azon, hogy sehol nem látok boltokban csak szentjánoskenyérből készült táblás édességet!


Olyat ismerek, hogy szentjánoskenyérrel dúsított csoki, de ha éppen el szeretném teljesen kerülni a kakaót, ezért a kérdésem!


Valami oka csak van, hogy nem találok ilyet, ez érdekel, hogy vajon miért nem lehet, ha nem lehet?

2023. okt. 2. 11:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
A kakaóban rengeteg a magnézium, miért akarsz leszokni róla? Vagy csak a gyári csokiról?
2023. okt. 4. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Tudom, igaz, de mondjuk vannak más dolgok is, amelyben van annyi magnézium, sőt, még több is, mint a kakaóban, pl. a szezámmagok passzírozásával készült tahini - az angol Wikipedia adatai szerint, szóval kérdéses, hogy mennyire megbízható! - 95 mg, míg a kakaó a csokoládékban "csak" 63 mg 100 g-os mennyiségben, ami persze kérdéses, hogy milyen csokoládé, de ezen kívül írtam, hogy amióta megtudtam, hogy a kakaó is függőséget okoz, én meg tényleg nagyon durván függtem, függök, imádom, még ha csak eszembe jut is, hát még ha meglátom a fekete, cukormentes csokoládét, vagy kakaóport is, komolyan érzem, hogy olyan láncreakciók indulnak bennem testileg és lelkileg is, mintha vadász lennék és az meg a prédám, és ezt szeretném kikerülni.


Sok éve nem fogyasztok semmiféle hozzáadott cukrot, és rettenetesen boldog voltam, amikor felfedeztem a 100%-os csokoládékat, sosem felejtem el ezt a boldogságomat, pláne, hogy az emberek többsége csak fintorog rá, én meg tényleg érzem a szexet is helyettesítő hatását, mert olyan szintű kielégítő hatása van a fogyasztásának (és akkor még a nemi betegségektől, sérülésektől vagy nem kívánt gyerekáldástól sem kell tartani, ugye... :D ), és amikor másoknak azt mondom, gyerekeknek is, ha aludniuk kell és nem tudnak elaludni, hogy csukják be a szemüket és gondoljanak olyan szép dolgokra, amelyekről álmodni szeretnének, és én is ezt teszem tényleg néha, és feltűnt, hogy csokitengerről álmodoztam, benne csoki hajóval, amely csokisziget felé dülöngél a csokiNapsütötte tengeren, a szigeten meg persze csak csokiból készült fák vannak és csak csoki terem rajtuk, akkor feltűnt, hogy egy kicsit túltoltam a csokit, hiába 100%-osan mindenmentest fogyasztok vagy magam készítem csokoládémasszából és csokoládévajból.


Nem sokkal ezután volt, hogy találkoztam azzal a mondattal, hogy a kakaó is függőséget okoz, és ez mindent megmagyarázott, ezt a józan ésszel még saját magam által is túlzottnak ítélt kakaóimádatot, ez már tényleg függőség, és mint ilyen, igyekszem csökkenteni a fogyasztásomat, reggelente pl. már nem kakaót iszom, hanem szántjánoskenyérporos forró italt, vagy cikóriakávét, de még mindig gyakran túlságosan kívánom a csokoládét, akkor is, ha minden más adaléktól menteset képzelek el.


Tegnap is megláttam valami elég sötét csokis desszertet, és ahhoz az ellenállhatatlannak érzett késztetéshez az elfogyasztásához akkora akaraterő és önkontroll kell a függőségemmel szemben, amelytől inkább könnyedén megszabadulhatnék, ha lenne mivel helyettesítenem. Persze tudom, hogy ehetek zöldséget és gyümölcsöt is helyette, de ez valahogy nem működik, és ha már a szentjánoskenyérpor tényleg jó helyettesítője a kakaónak, akkor ezért elmélkedtem el azon, hogy miért nem készül belőle ugyanúgy csokoládé, mint a kakaóból, ha amúgy porként simán helyettesíti a kakaóport mindenben?

2023. okt. 5. 11:35
 8/10 anonim ***** válasza:
75%

Egyrészt más az ízük, hiába hasonlítanak.

A kakaóbabból készült csokoládé keserű és csokoládés ízzel rendelkezik. Az íze az édesítés és a kakaóvaj hozzáadásával változhat.


A karob íze édesebb és maláta-szerű, hasonlóan a mézhez vagy a maltakivonathoz. Sokan érzik, hogy a carob íze enyhébb és simább, mint a kakaóé.


De a legfontosabb szerintem: a csokoládé fő összetevője a kakaóvaj. Ez például abszolút hiányzik a karobból. Igazából tejmentesen lehetne csokoládét csinálni sima natúr kakaóvajból és kakaóporból. De ezek nélkül nem csokoládé a csokoládé.

2023. okt. 5. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:

A csokoládé nem egyenlő a tejcsokoládéval.

A 100%-os csokoládé csak kakaómasszát és kakaóvajat tartalmaz.

Mi amúgy még amikor készítettük otthon saját készítési módon, akkor tahinivel dúsítottuk, hogy a nem étcsokoládé rajongói se fanyalogjanak annyira, így még több magnéziumot tartalmazott.

Ha valakitől megkérdezzük, hogy szereti-e a csokoládét és az illető igennel válaszol, akkor utána a következő logikus kérdés, hogy milyen csokit szeret: étcsokit, tejcsokit vagy fehércsokit.


Szerintem te a fehér csokival keverted össze a tejcsokit, 8., mert az tényleg nem igazi csokoládé, hiszen azért fehér, mert az csak kakaóvajat tartalmaz, kakaómasszát nem, ezért sem nevezhető igazán csokoládénak, hiszen végül is csak félig csoki.


Az igaz, hogy a karobnak nincs olyan zsíros-olajos része, mint a kakaónak, sőt, magnéziumból is jóval kevesebb van benne, csak 6 mg, ami lényeges különbség.


Közben amúgy érdekes módon az angol Wikipédián még képét is láttam a karobból készült csokinak, de persze én rögtön megkérdőjelezem, hogy vajon csak karobból készült, vagy kakaóhoz adott pár százalék karob, mert nem mindegy, ha függőségről van szó és én teljesen szeretném kerülni.


Nem is tiltanám el magam amúgy teljesen a kakaótól, viszont ezt tényleg abnormálisnak tartom, amit érzek, amint a csokira gondolok, vagy látok, túlzott izgalmat, ami a függők jellemzője, ettől szeretnék megszabadulni.


Akár még megpróbálnék magam is karob-csokit készíteni, de gyanús, hogy semmilyen boltban nem találok csak ilyet, ezért a kérdésem itt még mindig aktuális.


Talán valami karob-szekértőtől kéne megtudnom, de lehet, hogy igazad van, 8. válaszoló és tán tényleg a nem elég zsíros-olajossága miatt nem lehet 100%-osan csak karobból készült csokit csinálni, most erre gondolok épp... De tán van ilyen, csak nem a körülöttem lévő boltokban, ez végül is a kérdésem lényege, hogy ha nem lehet, akkor miért nem, mert nincs olyan, hogy karobvaj, mint a kakaóvaj?

Ennyi lenne a megfejtés...?

2023. okt. 5. 12:34
 10/10 A kérdező kommentje:

...és akkor ebből az új feltételezésemből kiindulva nézzünk újra számokat, mi mennyire zsíros-olajos:

A kakaópor, megint csak a Wikipédia ki tudja, milyen csokoládét vizsgáltak meg adatja alapján 29.7 talán g, mert nincs odaírva (zsák krumpli tán, ahogy a matek tanárok kérdezték anno az iskolában...), míg a karobé nagyjából elenyészően alacsony, de máris egy új ötlet, nem is az enyém, hanem az angol Wiki karobcsoki képe alapján találtam olyan oldalt, ahol kakaóvajjal készült csokit árulnak, ám a kakaómassza helyett karobor van elvileg. Akkor így lehet, ugye?

Csak találni kéne körülöttem is, vagy tán netről rendelhető? De izgi... :D

2023. okt. 5. 12:50

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!