Hogyan lehet hatékonyan eltávolítani a magokat a bodzabogyóból, a homoktövis bogyóból és a zelnice meggyből?
#1.esnek , az amitől szabadulnék. A szita gyenge. Valószínűleg egy automata mosógép dobját fogom használni.De azt, hogy mi fogja benne szétnyomni a gyümölcsöt még nem ötlöttem ki.Lehet, hogy nem a dobnak kell forognia hanem a belső palástján két fahengernek....A dob meg rögzítve állvánnyal, edény felett.
A lassú prés nem hozza ki a gyümölcs húst. Szőlő présem van , egy kis 20 literes fa kas acél tányéron , függőleges csigaorsóval. Nem csak a magot kell a gyümölcsből eltávolítani, nem csak a lé hanem a gyümölcs többi része is kell. Adott esetben lekvárt vagy dzsemet készíteni. Most épp befejeztük a 5-6 kiló zelnice meggy feldolgozását éss szörpöt kellett belőle készíteni mert a tisztítási folyamat miatt többször is belehigítottunk, hogy megszabadukjunk a magoktól. Kb 10 liter különleges arómájú fanyar-édes szörp lett, ami most száraz dunsztban lassan hűl.
Megcsináltuk a zselnice szörpöt, finom lett. Hagyományos "gurigás" paradicsompaszírozóval dögönyöztük át vagy kétszer. Alaposan felforraltuk a cukorral és citromsavval. Bár minden helyen azt írják, hogy ehető és csak a magja és levele tartalmaz ciánt én mégis azt mondom óvatosan, csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.
Gyönyörű, sűrű, finom , rostos szörp lett de ha alaposan beleiszom megémelyedem tőle. Az íze roppant furcsa, nem igazán savanyú szinte egyáltalán, mégis annyira fanyar, hogy ivásakor összefut a nyálam tőle! Az émelyedés nem a kedvenc érzésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!